prointerior 2/2024 | Page 49

Sisustussuunnittelijat SI ry

IHMINEN OLI OSA LUONTOA ?

TEKSTI : SUVI-MARIA SILVOLA , TOIMINNANJOHTAJA / SISUSTUSSUUNNITTELIJAT SI RY
KUN ON saanut elää lapsuutensa kultaisella 80-luvulla , on tähän mennessä ehtinyt pyöritellä silmiään moneen kertaan ihmetellessään ylenmääräiseltä tuntuvaa suojelua leikkiviä lapsia kohtaan . ” Älä kiipeä sinne , varo tuota , ota kaiteesta kiinni , varo ettet liukastu , kypärä päähän jne .” Kuinka ihminen oppii käyttämään omaa kehoaan ja tuntemaan sen rajat , jos rajoja ei pääse testaamaan ja välillä kompastu , tipahda tai kolhi itseään kunnolla ? Miksi esteitä , kaiteita , liuskoja ja liukuportaita täytyy rakentaa kaikkialle ? Ei luonnossakaan ole kaiteita vaan korkeuserot ovat osa ympäristöä .
Katsoin vastikään Netflixistä dokumentin ” Sinisistä vyöhykkeistä ”, joilla elävät maailman pitkäikäisimmät ihmiset . Luonnollinen liikkuminen , kasvispainotteinen ruokavalio , yhteisöllisyys sekä merkityksellisyyden tunne , ovat suurimmat yhdistävät tekijät , kun puhutaan pitkästä , terveestä ja onnellisesta elämästä .
Vuoristoisilla alueilla korkeuseroja on sekä ulkona , että sisätiloissa , kun talot on rakennettu rinteissä useisiin kerroksiin . Ihmiset liikkuvat ylös ja alas portaita suorittaessaan päivän askareita . Perinteinen japanilainen sisustus on kiinnostava . Se on hyvin yksinkertainen ja matala . Huonekaluja ei ole juuri lainkaan ja ihmiset tottuvat nousemaan kyykystä ylös kymmeniä kertoja päivässä . Sama toistuu puutarhassa . Puutarhanhoito on lempeää matalatempoista liikuntaa : kitkeminen , kastelu , kylväminen ja kerääminen hoitaa sekä mieltä , että kehoa . Käsillä tekeminen ilman mekaanisia apuvälineitä kasvattaa lihaksia , kuluttaa kaloreita ja tuottaa lisäksi puhdasta iloa .
Nykyelämä ei vaadi juurikaan fyysistä aktiivisuutta tai älyllisiä ponnisteluja . Olemme korvanneet lähes kaiken toiminnan tekniikalla ja apuvälineillä . Aamulla ajamme autolla työpaikalle ja nousemme hissillä työpöydän ääreen istumaan ja työpäivän jälkeen autolla takaisin kotiin . Ruoka tilataan nappia paikamalla , tiskikone päälle , robotti-imuri imuroimaan ja sitten taas sohvalle istumaan .
Terveyden ja hyvinvoinnin tavoitteluun ja ylläpitämiseen kehitellään jatkuvasti uusia pikaratkaisuja , dieettejä ja ravintolisiä , vaikka säännölliset , arkiset rutiinit ja terveelliset tavat voisivat hyvin riittää pitämään kehon ja mielen kunnossa . Kalliit kausikortit liikuntaharrastukseen jäävät usein käyttämättä , kun yhteisöllisyyden kautta syntyvä sitoutuminen puuttuu .
Mille me vapautamme aikaa tekniikalla ? Sille että käytämme lisää tekniikkaa ? Jos haluamme elää pidempään , terveempinä ja onnellisina , miksi annamme tekniikan hoidettavaksi kaiken sen , mikä auttaisi saavuttamaan onnellisen , terveen ja pitkän elämän ?
Voisimmeko suunnitella enemmän tilaa liikkumiselle , läsnäololle ja kohtaamisille ? Kävely- ja pyöräilyreitit , puistot ja liikuntamahdollisuudet kaupunkisuunnittelussa kannustavat ihmisiä liikkumaan ja kohtaamaan toisiaan . Samoin sisätiloissa paikat kohtaamisille lisäävät yhteisöllisyyttä ja sitä kautta onnellisuutta .
Ajatusten muuttaminen on vaikeaa , ajatusten sijaan voimme muuttaa ympäristöjä . n
TESTAA HIILIJALANJÄLKILASKURIA OSOITTEESSA

KATEPALGREEN . FI

LUONNOLLISESTI PAREMPI VALINTA
VIHREÄ TULEVAISUUS RAKENNETAAN NYT !
Katepal Green vähähiilisissä bitumikatteissa hyödynnetään uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätysmateriaaleja . Luontoa kunnioittaen .
Katepal Green -bitumikatto on hiljainen , kestävä ja helppohoitoinen .
2 / 24 prointerior 49