prointerior 2/2023 | Page 47

NÄKÖKULMA

Tero Ramstedt projektipäällikkö JM Suomi
Kaisa Laiho projektiarkkitehti JKMM Arkkitehdit

SERTIFIOINNIT OVAT LUOTETTAVA TAPA TODENTAA JA OHJATA VASTUULLISTA TOIMINTAA

Rakennusalalla on käytössä monia eri ympäristösertifikaatteja , joiden avulla pyritään hillitsemään rakentamisesta aiheutuvia mittavia ilmastopäästöjä . Joutsenmerkki on kuluttajille tuttu sertifikaatti esimerkiksi pesuaineista , mutta mitä se tarkoittaa asuntorakentamiselle ja suunnittelulle ? JM-konserni valitsi eri vaihtoehdoista kumppanikseen Joutsenmerkin . Uudisrakentamista koskevassa kriteeristössä on kymmenittäin kohtia , jotka käsittelevät esimerkiksi energiatehokkuutta , kosteudenhallintaa , päästöjä , materiaaleja ja laadunvarmistusta .
JOUTSENMERKIN KRITEERIT varmistavat , että talo on monipuolisesti ympäristölle parempi . Ne ohjaavat rakennusprosessia ja rakentamisen laatua , käytettäviä materiaaleja sekä valoisuutta ja energiankäyttöä . Esimerkiksi kaikkien rakennuksissa käytettyjen tuotteiden ja materiaalien kemikaalit tulee olla hyväksytty ympäristömerkin kriteerien mukaisesti , mikä edistää myös läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä . Lisäksi Joutsenmerkki suorittaa rakentamisen aikana tarkistuksia , joissa varmistetaan kriteerien noudattaminen . Sertifikaatti myönnetään aina vasta valmiille rakennukselle lopputarkastuksen jälkeen .
Kriteerit on huomioitava jo suunnittelussa JKMM Arkkitehdit suunnittelee seitsemän asuinkerrostalon kokonaisuuden JM Suomen kehittämään uuteen asuinalueeseen Helsingin Pasilassa . JKMM Arkkitehdeille on tärkeää suunnitella arkkitehtuuriltaan sekä ympäristön kannalta kestäviä rakennuksia .
Suunnittelijoille Joutsenmerkki antaa kohtuu helpon ja valmiin työkalun , joka auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta sekä edistää resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta . Esimerkkejä kriteeristön vaikutuksesta suunnitteluun ja valittuihin ratkaisuihin ovat A-energialuokan lisäksi muun muassa lämmöneristykseltään paremmat ikkunat ja ovet sekä energiatehokkaat kodinkoneet asuntoihin . Sisällä asunnoissa tai yhteistiloissa ei käytetä muovisia pintamateriaaleja . Asukkaiden kestävää asumista tuetaan energiatehokkuuden lisäksi mm . polkupyöräverstailla , joihin tulee pesupiste ja korjausteline .
Sertifiointi on kannattava sijoitus Kaiken kaikkiaan kolmannen osapuolen myöntämät ympäristösertifioinnit rakennuksen suunnitteluun , rakentamiseen ja ylläpitoon ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana . Sertifiointitaso on enenevissä määrin vihreän rahoituksen kriteeri .
Sertifiointi nostaa kauttaaltaan asuntokohteen laatutasoa , siksi tilaajille on kannattavaa panostaa ympäristöasioihin enemmän , kuin mitä sen hetkiset määräykset vaatisivat . n
Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita . Lue lisää osoitteesta figbc . fi .
2 / 23 prointerior 47