prointerior 2/2023 | Page 46

Sisustussuunnittelijat SI ry

KOLUMNI

Maiju Koskinen Sisustusarkkitehti , Sisustussuunnittelija SI Suunnittelutoimisto Muotoa

AJATONTA JA KESTÄVÄÄ

JOKIN AIKA sitten huomasin , että osa ruukkusalaateista myydään nykyään ilman ruukkuja . Asia , joka mainitaan jopa tuotteen nimessä , voidaan jättää pois , koska se ei ole välttämätön . Jäin pohtimaan tätä , mitä voisimme omassa työssämme jättää pois vähentääksemme materiaalien kulutusta . Onko esimerkiksi tarpeellista peittää kattorakenne alakatolla tai voisiko lattian jättää useammin betonipinnalle ? Mitä uutta voisimme keksiä vähentääksemme materiaalien käyttöä ? Pintamateriaalien perimmäinen tarkoitus on suojata rakenneosia kulumiselta sekä tehdä pinnasta helposti huollettava ja turvallinen . Usein pintamateriaalien valinnassa painottuvat kuitenkin visuaaliset tekijät .
Suunnittelijalla on suuri vastuu valinnoissaan niiden ulottuessa koko rakennuksen elinkaaren ajalle . Valinnoilla on merkittävä vaikutus elinkaaren alku- ja loppupään lisäksi myös rakennuksen käytönaikaisiin päästöihin erityisesti , kun huomioidaan sisustusten nopeatempoinen vaihtuvuus . Sisätilojen tyyliä ja toimintoja muokataan useita kertoja sekä yksityisissä että julkisissa rakennuksissa niiden elinkaaren aikana käyttäjien tai tarpeiden muuttuessa .
Pohtiessani omaa toimintaani suunnittelijana , myönnän olleeni mukana projekteissa , joissa on tehty tyylillisesti lyhytnäköisiä valintoja , esimerkiksi konseptista , toivotusta tyylistä tai budjetista johtuen . Tällaiset ratkaisut eivät ole enää perusteltuja , kun jokaisen meidän tulisi vaikuttaa omalta osaltamme maapallomme tulevaisuuteen . Miten voisimme suunnittelijoina vaikuttaa esimerkiksi ravintolatiloihin , joissa konseptit muuttuvat usein muutaman vuoden välein ja sisustus laitetaan muutoksen myötä uusiksi ? Ekologiset ja vastuullisesti tuotetut materiaalitkaan eivät ole vastuullisia , jos niitä vaihdetaan tarpeettomasti muutaman vuoden välein . Tästä syystä haluan nostaa myös ajattomuuden näkökulman esille osana kestävää suunnittelua . n
Tutkimukseni aiheesta : Ajattomat materiaalit osana kestävää sisustamista https :// urn . fi / URN : NBN : fi : amk-2022061317568
ILMOITUS

MATALAHEIJASTEINEN LASI AVAA KIRKKAAMMAN NÄKYMÄN

Kirkasta , neutraalia ja läpinäkyvää . Nämä lasin perusominaisuudet ovat tehneet siitä olennaisen osan nykymaailmaa . Lasi tarjoaa suojaa ja päästää valoa sisään . Läpinäkyvyys antaa tunteen välittömyydestä , läheisyydestä ja osallistumisesta .
UUSI MATALAHEIJASTEINEN Pilkington OptiView™ nostaa läpinäkyvyyden aivan uudelle tasolle minimoimalla lasin luonnollisen heijastuksen . Tyypistä ja lasirakenteesta riippuen Pilkington OptiView™ lasilla voidaan saavuttaa jopa yhden prosentin ulkoinen heijastus . Pitkälle kehitetty matalaheijasteinen pinnoite mahdollistaa selkeät näkymät sekä sisältä että ulkoa ja lasia voidaan käyttää monissa eri sovelluksissa .
Pilkington OptiView™ -perheen tuotteet ovat erinomainen valinta näyte- ja maisemaikkunoihin , vitriineihin , väliseiniin ja kaiteisiin , joissa halutaan välttää näkymää haittaava heijastus . Tuotteet kestävät erinomaisesti sään vaihtelua , kulutusta ja aikaa .
Pilkington OptiView™ -perheen tuotevalikoima pitää sisällään useita erilaisia lasityyppejä , joten löydät aina tarkoitukseen sopivan lasin . Pilkington OptiView™ tuotteet tehdään aina erikoiskirkkaalle Pilkington Optiwhite™ lasille . Valikoimasta löytyy ratkaisuja karkaistulle lasille , laminoidulle turvalasille , lämpöeristykselle , yksi- ja kaksipuolisille pinnoitteille ja vielä paljon muuta ! n
Lisätietoja : www . pilkington . com / fi-fi / fi / tuotteet / tuotteen-hyodyt / erikoislasit
46 prointerior 2 / 23