IHMISKESKEINEN VALAISTUS TUO LUONNONVALON EDUT SISÄTILOIHIN
TEKSTI : SUSANNA SURAKKA & JANE BEHM
Ihannetilanteessa ihmiset viettäisivät päivästään enemmän aikaa ulkona luonnonvalosta ja terveyseduista nauttien . Nykymaailmassa se on harvemmin useimmille realistista , sillä vietämme yli 90 % työ- ja vapaaajastamme sisätiloissa .
ESIMERKIKSI AURINKOISENA päivänä valoaltistus on ulkona 100 000 luksia tai pilvisenä päivänä 10 000 luksia . Kun lukuja peilataan sisätiloihin , ero on merkittävä , sillä esimerkiksi päivä toimistolla vähentää valoaltistuksen 500 luksiin . Ihmiskeskeisen valaistuksen tarkoituksena onkin tarjota luonnonvalon myönteiset vaikutukset sisätiloissa parantaen ihmisten terveyttä ja hyvinvointia .
Dynaamisella eli muuttuvalla luonnonvalolla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin , sillä se säätelee kehon vuorokausirytmiä . Sisätiloissa käytetty keinovalo on usein muuttumatonta valoa , mikä sotii kehon luontaista vuorokausirytmiä vastaan .
Valon kolme vaikutusta Ihmiskeskeinen valaistus huomioi valon visuaaliset eli näkemiseen vaikuttavat seikat ja ei-visuaaliset vaikutukset , jotka voidaan jakaa biologisiin ja psykologisiin vaikutuksiin . Tämä tarkoittaa , että valo auttaa näkemään , voimaan ja suoriutumaan paremmin .
Valaistus tulee suunnitella tilassa työskentelevien tarpeiden mukaan , jotta ihminen voi hyvin ja valaistus tukee tilan käyttötarkoitusta . Parhaimmillaan valaistus vaikuttaa positiivisesti suorituskykyyn , energiatasoon ja jopa motivaatioon . Vääränlaisella valolla voi olla negatiivisia vaikutuksia , eikä se saa rasittaa silmiä . Jos valoa on liian vähän , näemme heikommin tai jos sitä on liikaa , valo voi häikäistä tai heijastua pinnoista .
Valon biologisella vaikutuksella tarkoitetaan valon vaikutusta kehon luontaiseen vuorokausirytmiin . Ulkona päivän mittaan luonnonvalo tarjoaa oikean määrän sopivan voimakasta valoa , oikean spektrin ja oikeaan aikaan . Silmän gangliosolut reagoivat spektrin siniseen valoon , jonka hyödyllisin aallonpituus on 480 nanometriä . Silmään tuleva valo säätelee hormonitoimintaa ja vuorokausirytmiä . Tämän vuoksi ihmiskeskeisessä valaistuksessa tulee olla myös oikeanlaista sinistä valoa valkoisen valon lisäksi .
Visuaalisen ja biologisen vaikutuksen lisäksi valo vaikuttaa ihmisiin psykologisesti . Ihmiset voivat paremmin sellaisissa tiloissa , joissa he viihtyvät . Oikeanlainen valaistus tekee tiloista viihtyisiä , mikä vaikuttaa merkittävästi mielialaan ja motivaatioon . Esimerkiksi toimistoissa työntekijöiden hyvinvointia voidaan parantaa , kun he saavat itse säätää valaistusta henkilökohtaisen mieltymyksensä mukaan .
2 / 23 prointerior 37