prointerior 2/2023 | Page 32

KUVA : THL / HARRIET JÄRF
THL : n tutkimusprofessori Timo Partonen sanoo , että automatisoituja , dynaamisia järjestelmiä käytettäessä on tärkeää huolehtia yksilöllisistä säätömahdollisuuksista , jotta jokainen voi säätää esimerkiksi omalle työpisteelle valaistuksen , joka tuntuu miellyttävältä ja riittävältä .
IHMISET VIETTÄVÄT nykypäivänä paljon aikaa sisätiloissa , joiden viihtyisyyttä voi parantaa huolehtimalla keinovalon riittävyydestä ja laadusta . Valaistuksen tulisi olla riittävän hyvä määrällisesti ja laadullisesti , jotta ihminen viihtyy tilassa . Valaistuksella on myös huomattavia vaikutuksia hyvinvointiin .
” Valo säätelee ja tahdittaa ihmisen sisäistä kelloa . Koko hereilläoloajan tasaisena jatkuva valaistus aiheuttaa sen , että sisäinen kello alkaa jätättää tavallista enemmän ”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL : n tutkimusprofessori Timo Partonen .
Partonen on tutkinut muun muassa luonnonvalon merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille sekä kirkasvalohoidon vaikutusta kaamosmasennukseen . Lisäksi hän on perehtynyt sisätilojen valaistusratkaisujen merkitykseen hyvinvoinnin tukemisessa . Sisäisen kellon jätättäessä alkaa ilmetä erilaisia hyvinvointia heikentäviä oireita .
” Nukahtaminen viivästyy ja uni on laadultaan huonompaa , mikä aiheuttaa väsymystä . Väsyneenä ei jaksa panostaa liikuntaan , ja samalla nälän tunne kasvaa . Etenkin ilta-aikaan ajoittuva makeanhimo ja ylimääräiset ateriat johtavat helposti painonnousuun ”, kuvailee Partonen .
Dynaamisilla järjestelmillä jäljitellään luonnonvaloa Sisäisen kellon ajastamiseen voidaan vaikuttaa suunnittelemalla keinovalaistus siten , että valaistustaso muuttuu päivän mittaan tai jäljittelee luonnonvalon olosuhteita .
” Etenkin aamuisin ja aamupäivisin valoa tulisi saada runsaasti . Iltapäivällä riittää normaali yleisvalaistus , ja valaistusta olisi hyvä himmentää illalla nukkumaanmenon lähestyessä . Näin sisäinen kello saisi ympäristöstä loogiset askelmerkit , joiden mukaan toimia ”, Partonen sanoo .
Dynaamiset valaistusjärjestelmät muuttavat valaistusta automaattisesti , joten niiden avulla voidaan pyrkiä jäljittelemään luonnonvalon värilämpötilaa ja valaistusvoimakkuutta .

Valo säätelee ja tahdittaa ihmisen sisäistä kelloa .
” Dynaamisten järjestelmien osalta on tehty joitain tutkimuksia , joissa seuranta-aika on ollut melko lyhyt . Alustavat tulokset viittaavat siihen , että dynaamisista valaistusjärjestelmistä saadaan hyvinvointihyötyjä , ja niitä kannattaakin ehdottomasti tutkia lisää ”, kertoo Partonen .
Uusimpiin tutkimustuloksiin pohjautuvaan tietoon voi tutustua tieteellisten yhdistysten ylläpitämillä verkkosivuilla . Esimerkiksi Good Light Group ja Daylight Academy tuottavat poikkitieteellistä tietoa valaistuksen vaikutuksista ja suunnittelusta .
Yksilölliset säätömahdollisuudet tärkeitä Automatisoituja , dynaamisia järjestelmiä käytettäessä Partonen pitää tärkeänä huolehtia yksilöllisistä säätömahdollisuuksista , jotta jokainen voi säätää esimerkiksi omalle työpisteelle valaistuksen , joka tuntuu miellyttävältä ja riittävältä .
Valovoimakkuuden lisäksi valaistussuunnittelussa voi huomioida keinovalon tuottamat aallonpituusalueet siten , että valaisin tuottaisi mahdollisimman hyvin sisäistä kelloa tahdistavaa valoa .
” Myös luonnonvaloa kannattaa hyödyntää niin paljon kuin mahdollista ohjaamalla valoa sisälle ikkunoiden kautta . Valolla on välitön virkistävä vaikutus ”, Partonen lisää . n
32 prointerior 2 / 23