Osallistava kaupunkisuunnittelu ja arkkitehtuuri
OSALLISTAMINEN TULEE voimalla kaupunkisuunnitteluun ja hyvä niin : alkuasukkailla on usein paras ” tatsi ” paikallisiin , jaettuihin arvoihin . Harva kansalainen kuitenkaan on kaupunkisuunnittelun ammattilainen , joka osaa ottaa kaikki vaativan kehitysprojektin lähtökohdat huomioon .
Osallistaminen pitäisikin nähdä vuoropuheluna , jossa esitellään vaihtoehtoja ja mietitään yhdessä , miten haasteet taklataan . Samalla pitää muistaa kaupunkikehittämisen ” maratonluonne ”: projektit ovat pitkiä , olipa sitten kyse metron tai kaupunginosan rakentamisesta . Sadassa vuodessa kaikki tasoittuu , kuten Utin laskuvarjojääkärit sanovat .
Kansalaisaktiivisuus nostaa päätään myös kaupunkisuunnittelussa – missä taas on hyvät ja huonot puolensa . Hyvää on ylipäänsä se , että ihmiset välittävät asumisympäristöstään tarpeeksi , että ovat valmiit uhraamaan omaa aikaansa sen kehittämiseen . Huonoa on se , että pienet ( mutta kovaääniset ) ryhmät pystyvät vääristämään yleistä keskustelua omien tarkoitusperiensä mukaiseksi . Iltapäivälehden klikkiotsikossa lukee ” kansa raivostui ”, jos kriitikoita on kourallinen .
Osallistaminen suurissa hankkeissa vaatii aluksi aitoa kuuntelua ja sitten aitoa sitouttamista . Esimerkiksi keskustakirjasto Oodin suunnitteluprosessista jäi hyvä mieli – ” tulevaisuuden kirjastoa ” läpivalaistiin monesta kulmasta ja kaikki saivat sanoa sanansa kansalliseen hankkeeseen . Valmiista talosta on helppo sanoa , että se on upea näyteikkuna suomalaiseen sivistysosaamiseen .
Maailmalla valtaa alaa participatory architecture eli osallistava arkkitehtuuri . Myös osallistavassa arkkitehtuurissa on olennaista ottaa lähiyhteisö mukaan jo projektin suunnitteluvaiheessa . Näin varmistetaan , että yhteisön alueelle rakennettava rakennus vastaa juuri kyseisen yhteisön tarpeita ja toiveita . Osallistava arkkitehtuuri voi näin ollen purkaa esimerkiksi kulttuurisia miinoja etukäteen . Mikäli yhteisö ei ota julkista rakennusta omakseen , se on kaukana menestystarinasta .
Arkkitehdit ilman rajoja on yksi esimerkki siitä , miten arkkitehdit voivat auttaa ratkaisemaan globaaleja sosiaalisia haasteita .
Nyt jo tunnustetaan , että osallistavaa arkkitehtuuria voi käyttää välineenä entistä paremman maailman luomisessa . Kun arkkitehtuurin keinoja käytetään esimerkiksi tasa-arvon ja ekologisuuden edistämiseen , voidaan saada paljon aikaan .
Kehitysyhteistyö on hyvä esimerkki eettisestä toimintakentästä , jolle arkkitehtuurilla on paljon tarjottavaa . Arkkitehti voi omalla osaamisellaan esimerkiksi auttaa köyhien asuinalueiden – tai suoranaisten slummien – kehittämisessä , vaikka sitten pieninkin askelin . Arkkitehdit voivat myös edesauttaa maahanmuuttajien integroimista yhteiskuntaan – erilaisten kulttuuritaustojen mukanaan tuomat tarpeet ja toiveet ovat keskeisellä sijalla tässä työssä .
Kehitysmaissa tapahtuva kiivastahtinen kaupungistuminen on iso haaste : slummiutuminen lisääntyy , puhtaasta vedestä on pulaa , ilmansaasteet ja jäteongelmat heikentävät elämänlaatua , infrastruktuuri on palasina … Arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden panosta tarvitaan näiden ongelmavyyhtien purkamiseen .
Suomalaisia arkkitehtejä onkin jo nähty maailmalla näiden haasteiden kimpussa . Esimerkiksi Kambodzaan rakennettiin Kouk Khleangin nuorisotalo osallistavan arkkitehtuurin hengessä , yhteistyössä paikallisten toimijoiden ja tilan tulevien käyttäjien kanssa . Valmiit tilat auttavat alueen köyhiä nuoria kouluttautumaan , mikä voi avata monelle heistä oven entistä parempaan tulevaisuuteen .
Kun tilojen kohderyhmä sai olla mukana tilojen suunnittelussa , he sitoutuivat tiloihin ja niiden ylläpitämiseen tavallista vahvemmin . Samalla suomalainen arkkitehti oppii myös paljon siitä , miten erilaiset todellisuudet ovat olemassa rinnakkain – ja miten myös käsitys tilasta voi olla mitä kulttuurisidonnaisin asia .
PETRI CHARPENTIER
2 / 2022
julkaisija PubliCo Oy Pälkäneentie 19 A 00510 Helsinki puh . 020 162 2200 info @ publico . com www . publico . com
päätoimittaja Petri Charpentier
tuotepäällikkö Ulla Höckerstedt ulla . hockerstedt @ publico . com
toimituksen koordinaattori Liisa Hyvönen
graphic design Riitta Yli-Öyrä
tilaajapalvelu puh . 03 4246 5309 tilaajapalvelu @ atex . com
toimittajat Ari Mononen Merja Maukonen Sami J . Anteroinen
paino Printall AS
ISSN 1457-0955 ( painettu ) ISSN 2736-8025 ( verkkojulkaisu )
www . prointerior . fi prointerior @ publico . com @ prointeriorFI ( Twitter ) prointeriorfi ( Facebook ) prointeriorfi ( Instagram ) prointerior ( LinkedIn )
|
|
Kannen kuva : Riikka Kantinkoski |
|
2 / 2022 |
ARKKITEHTUURI , TILASUUNNITTELU JA RAKENTAMINEN
Solo Sokos Hotel Torni | Märkätilojen trendit Tanssin talo | Älylasit | Kiehtova puu Pikku-Finlandia [ Muunneltava valaistus
|
Kohdetiedot : Solo Sokos Hotel Torni Tilaaja : Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Rakennuttaja : Haahtela-rakennuttaminen Oy Vuokralainen : Sokotel Oy Pää- ja arkkitehtisuunnittelu : Arco / Arkkitehdit Soini & Horto Oy Vuokralaisen sisustussuunnittelu , huoneet ja käytävät : Studio Joanna Laajisto Vuokralaisen sisustussuunnittelu , ravintolat ja aula : Suunnittelutoimisto Fyra Oy Rakennesuunnittelu : Ramboll Finland Oy |
Aikakausmedia ry : n jäsen
© 2022 PubliCo Oy Kaikki oikeudet pidätetään . Tämän julkaisun osittainenkin kopiointi ilman julkaisijan antamaa kirjallista suostumusta on ehdottomasti kielletty .
|
6 prointerior 2 / 22