prointerior 2/2021 | Page 50

ILMOITUS

RAKENNUSTEN JULKISIVUT TEHOKKAASTI JA KANNATTAVASTI SUOJAAN OIKEILLA PINTASUOJA-AINEILLA

Rakennusten julkisivujen suojaaminen pintasuoja-aineella on kannattava investointi sekä taloudellisesti että esteettisesti . Suojakäsittely on kustannuksiltaan promilleluokkaa rakennushankkeen kokonaiskustannuksista . Investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin , koska suojatun julkisivun huolto- ja ylläpitokustannukset putoavat jyrkästi verrattuna suojaamattomiin pintoihin .
JULKISIVUPINTOJEN SUOJAUKSELLA saadaan niin paljon hyötyjä pienellä investoinnilla , että pintakäsittelyt ovat levinneet nopeasti . Suojakäsittely vaatii kuitenkin oikeanlaiset suoja-aineet sekä ammattitaitoisen toteuttajan .
” On olemassa monenlaisia suoja-aineita , joista pitää osata valita oikea aine oikeaan paikkaan . Oikean aineen valinta ei ole ollenkaan yksiselitteistä eri kohteissa . Suojaustapaa valittaessa täytyy ymmärtää esimerkiksi pintajännityksen vaikutus suojauksen onnistumiseen . Samoin täytyy tiedostaa , että sana lika voi tarkoittaa hyvin monenlaisia asioita , jolloin vaaditaan kuhunkin likaan sopiva suojaus ”, Uudenmaan Pintasuojaus Ky : n osakas Merja Enroth toteaa .
Uudenmaan Pintasuojaus Ky on pintasuoja-aineiden johtava ja uraauurtava asiantuntija Suomessa . Yrityksen merkkirakennuksia vilisevä referenssilista on pitkä ja vaikuttava .
Pintajännitys tärkeä tekijä suojauksessa ” Kun puhutaan suoja-aineista , jotka estävät likaa imeytymästä , on pintajännitys hyvin tärkeä tekijä suojauksen onnistumisen kannalta . Pintajännitys vaikuttaa siihen , menevätkö lika ja kosteus suoja-aineen lävitse ”, Enroth kertoo .
Vedellä on hyvin korkea pintajännitys , joten veden imeytymistä estävillä suoja-aineilla täytyy olla pienempi pintajännitys kuin vedellä on . Näin suojaus estää veden pääsyä rakenteisiin .
Pitkään kosteana pysyvät pinnat mahdollistavat lian tarttumisen kosteaan pintaan sekä mikrobikasvustojen ja pakkasrapautumien syntymisen . Useimmissa kohteissa pelkkä kosteussuoja ei riitä , vaan tarvitaan suojaa myös erilaista likaa vastaan .
” Esimerkiksi liikenteen noki menee läpi hydrofobisesta suoja-aineesta suojan alle , koska noen alempi pintajännitys mahdollistaa sen . Kun julkisivua pestään , hydrofobinen suoja-aine estää veden läpimenon , jolloin lika ei lähde seinästä pois ”, Enroth kuvailee .
Julkisivua uhkaa hyvin monenlainen lika . Se voi olla esimerkiksi liikenteen pienhiukkasia , nokea , graffiteja , autoista märällä kelillä roiskunutta likaa , ihmisen tai koiran virtsaa . Siksi julkisivupintojen suoja-aineeseen tarvitaan hydrofobisen vesisuojan lisäksi oleofobinen eli öljy- ja rasvapohjaista likaa hylkivä ominaisuus .
50 prointerior 2 / 21