prointerior 2/2021 | Page 46

KUVA : VEIKKA HÄNNIKÄINEN
Palosuojaus parantaa puuverhoilua Puujulkisivuverhoilu soveltuu varsin monentyyppisiin kohteisiin – niin asuintalojen kuin julkisten rakennustenkin ulkoseiniin .
” Monesti puuverhoilu toimitetaan palosuojattuina . Silloin se on käsitelty joko kuultavalla tai peittävällä palosuoja-aineella ”, toteaa Siparila Oy : n myyntijohtaja Olli Prättälä .
” Tällainen palosuojattu julkisivu on omiaan muun muassa hoivalaitoksissa , päiväkodeissa ja muissa kohteissa , joissa määräykset edellyttävät palosuojattua ulkomaalausta puuseiniin .”
Puujulkisivuverhoilu voidaan käsitellä palosuojamaalilla käyttämällä joko ruiskua tai vakuumi-alipainemenetelmää . Käsittelyn jälkeen pinta maalataan normaalilla vesiohenteisella pintamaalilla .
” Palotilanteessa suojamaali vaahtoutuu puuverhoilun pintaan ja hidastaa palon leviämistä ”, Prättälä selittää .
” Tällaiset maalit ovat olleet käytössä vuodesta 2013 , jolloin uusia Euroopan Unionin säädöksiä tuli voimaan . Paloa hidastavan käsittelyn avulla puujulkisivuverhoilulle saadaan korkein mahdollinen paloluokka , jonka puumateriaali voi saada .”
Pitkillä räystäillä torjutaan kosteutta Palosuojattu julkisivuverhoilu pintamaalataan työmaalla . Seuraava pintamaalaus tulee ajankohtaiseksi noin kymmenen vuoden kuluttua .
” Huoltomaalauksessa käytetään samaa maalityyppiä kuin ensimmäisessä pintamaalauksessa . Seinän palosuojakäsittelyä ei tarvitse uusia . Jos julkisivu vaurioituu , vahingoittuneet laudat uusitaan kokonaan ”, sanoo Prättälä .

Julkisivu saadaan tuulettuvaksi , kun puuverhousten taakse jätetään tuuletusrako .
” Julkisivu saadaan tuulettuvaksi , kun puuverhousten taakse jätetään tuuletusrako . Silloin kondensoituva vesi pääsee poistumaan seinästä .”
Puuverhoiltujen talojen katoissa on hyvä käyttää riittävän pitkiä räystäitä , jotta ne suojaavat julkisivun pintaa roiskevesiltä ja muutoinkin estävät veden pääsyä katto- ja seinärakenteisiin .
Siparila valmistaa julkisivujen puuverhoilutuotteita kotimaisesta kuusipuusta . Prättälän mukaan puun käyttö rakentamisessa on viime aikoina lisääntynyt huomattavasti .
” Puulla on paljon hyviä ominaisuuksia . Niiden avulla talo säilyy terveenä , ja ihmiset myös .” n
46 prointerior 2 / 21