prointerior 2/2021 | Page 23

daan korkein mahdollinen paloluokka B-s1 , d0 . Wood Cityn Accoya -pintojen huolloksi riittää näin ollen pelkkä vesipesu ja harjaus , jolloin verhouk sen huoltokustannus on ylivoimaisen alhainen verrattuna moniin muihin puutuotteisiin .
Accoya -puulla on myös ainutlaatuinen tehdastakuu , joka kattaa maanpäällisissä rakenteissa 50 vuotta ja maakosketuksessa sekä makeassa vedessä 25 vuotta . Wood Cityn julkisivuissa Accoyan on arvioitu kestävän jopa 80 vuotta . Poikkeuksellisen hyvän kestävyytensä ja alhaisten elinkaarikustannustensa ansiosta Accoya soveltuu erinomaisesti ison mittakaavan julkiseen puurakentamiseen . Se on turvallinen valinta myös muihin vaativiin puurakentamisen kohteisiin ; kuten sillat , terassit , laiturit , puistorakentaminen ja vaikkapa saunarakenteet .
Wood City näyttää mallia modernista puurakentamisesta kaupunkiympäristössä Puun käyttö julkisessa rakentamisessa ja asuntotuotannossa on vahvassa kasvussa . Puun käyttöä vauhdittaa materiaalin monipuolisuus , terveellisyys ja ennen kaikkea erinomaiset ympäristövaikutukset , kuten puun kyky toimia hiilivarastona . Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman tavoite on , että kotimaan julkisen puurakentamisen markkinaosuus olisi kaikesta julkisesta rakentamisesta vuonna 2025 jo 45 %. Puurakentamisen kehittyessä myös materiaalien kestävyys- ja tekniset vaatimukset kasvavat . Accoyan kaltaiselle ympäristöystävälliselle puun käsittelymenetelmälle on kysyntää , kun tieto toksiinisista kyllästeistä on lisääntynyt ja rakentamisen hiilijalanjälkeä sekä elinkaarikustannuksia pystytään seuraamaan yhä tarkemmin . Accoyaan hankintavaiheessa tehty panostus maksaa itsensä vuosien myötä moninkertaisesti takaisin .
Wood City -korttelin puukerrostalojen runko on Stora Enson LVL-viilupuupaneelia . Laajasti Euroopassa käytössä olevaa massiivipuurakentamisen menetelmää sovellettiin Suomessa ensimmäistä kertaa monikerroksisiin massiivipuurakennuksiin . Massiivipuuelementtien suurimpia hyötyjä on rungon nopea pystytys ja rakennustavan ympäristöystävällisyys . Accoya -ulkoverhouksen tehtävä on sekä varmistaa ja maksimoida puurakennusten kestävyys , että viimeistellä niiden ulkonäkö . Accoyan valintaa kohteeseen tukivat kattavien materiaalitestien tulokset sekä valmistajan puun hankinnan vastuullisuuden osoittavat ympäristösertifikaatit . Accoyalla on muun muassa pohjoismainen Joutsenmerkki ja arvostetut kansainväliset FSC , BREEAM , LEED ja C2C -sertifioinnit .
Accoya -puu soveltuu hyvin sekä sisä- että ulkokäyttöön ja sitä voidaan työstää kuten kaikkia luonnonmukaisia puutuotteita .
Rakentamisen Ruusu myönnettiin Supercellin pääkonttorille Rakentamisen Ruusu on Helsingin kaupungin vuotuinen tunnustus poikkeuksellisen laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä . Rakentamisen Ruusu jaetaan rakennushankkeelle tai teolle , joka on edistänyt hyvän elinympäristön luomista ja noudattaa ekologisesti , taloudellisesti , sosiaalisesti sekä kulttuurisesti kestävää kehitystä . Vuoden 2020 Rakentamisen Ruusu -palkinto myönnettiin Supercellin pääkonttorin suunnittelijoille ja rakentajille , joista tässä mainittakoon pääsuunnittelija Anttinen Oiva Arkkitehdit ja urakoitsija SRV . Palkintolautakunnan mielestä Supercellin pääkonttori edustaa näyttävää uutta puurakentamista , jolle on Suomessa selkeästi tilausta . Rakennuksessa on kaupunkiympäristöön tarvittavaa näyttävyyttä ja sillä on positiivinen vaikutus ympäristöön . Arvioinnissa todettiin Supercellin pääkonttorin rakennushankkeessa olleen myös poikkeuksellisen avoin tiedon jakamisen ja ratkaisuhenkisyyden ilmapiiri . Toimistorakennusten rakentamiseen puusta ei vielä ole vakiintuneita käytäntöjä ja hankkeen toteutuminen on vaatinut rohkeutta , ennakkoluulottomuutta sekä äärimmäisen ammattitaitoiset suunnittelijat ja toteutusorganisaation .
Novenberg Oy : lle Supercellin pääkonttori oli upeasti jo toinen kerta olla materiaalitoimittajana mukana Rakentamisen Ruusun voittajahankkeessa . Vuonna 2017 ensimmäisen palkinnon pokkasi TA-Yhtiöiden Vihreistä vihrein -kerrostalot , joiden julkisivumateriaali on myös Accoya -puuta . Turvallisen ja vastuullisen puurakentamisen lisääminen on Novenbergin toiminnan ydin ja meidän kaikkien tulevaisuuden kannalta tärkeä tavoite . Aihetta on hyvä kyetä tarkastelemaan globaalisti yhdessä ja koettaa löytää kuhunkin rakentamisen tarpeeseen toimivin ja pitkäikäisin ratkaisu . Pienelle toimijalle on suuri ylpeyden aihe , että Suomestakin löytyy jo lukuisia Accoyalla toteutettuja rakennushankkeita , joissa materiaalin kestävyyden voi todeta . n
2 / 21 prointerior 23