prointerior 2/2018 | Page 6

Miksi Alexa nauroi ?

KOTIAUTOMAATIO – tai pikemminkin ” integroitu asumisen automaatiojärjestelmä ” – valvoo ja hal litsee sähkölaitteita kotona . Modernin ” älyasunnon ” tavoitteena on lisätä ja parantaa mukavuutta , joustavuutta , viestintää , turvallisuutta ja energian järkevää käyttöä . Tulevaisuuden koti tunnistaa asukkaansa ja luo kotiin asukkaan omien ominaisuuksien mukaan sopivan sisälämpötilan sekä valaistuksen arkiaskareiden ja liikkumisen mukaan .
Esimerkiksi Japanissa kehitetään vauhdilla uusia innovatii visia älykkäitä järjestelmiä koteihin ja itse asiassa älykodit ja asumisen avustaminen ovat kaksi rakenn usteollisuuden vahvinta kasvumarkkinaa maassa .
Joskus teknologia on simppeliä : liukuovi tunnistaa lä hestyvän ihmisen , ja ovi aukeaa . Pahimmillaan käyttöliittymä kuitenkin vaatii vuosien teknisen kehi tyksen , ennen kuin laitteella voidaan tehdä mitään hyödyllistä . Vanhuksen rannekkeessa oleva ” Man down ” -hälytin ei voi laueta aina , kun seniori käy sohvalle pitkäkseen . Kehitys kuitenkin jatkuu ja tekoäly auttaa välttämään ilmeisimmät miinat matkan varrella .
Suomessakin ollaan jo tilanteessa , jossa älypuhelinsovelluksella tai web-portaalin kaut ta voidaan ohjata monia kodin laitteita . Nyt pystytään esimerkiksi hallitsemaan elektronisia lukkoja , palovaroittimia , kaasu- ja häkäilmaisimia ja muita hälyttimiä .
Kotiautomaatiolla on siis selvät hyödyt , mutta tekniikka ei ole vielä saavuttanut isoja massoja . Missä siis vika ? – Osittain ongelma on taloudellinen : ihmiset eivät ole valmiit maksamaan tällaisesta kotiautomaatiosta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista . Usein myös ajatellaan , että uudet älysysteemit toimivat vain uusissa taloissa .
Kotiautomaation asennuksia on kuitenkin helppo tehdä myös vanhoihin asuinrakennuksiin – joskin sillä varauksella , että langattomien verkkojen sisätilakuuluvuuksissa saattaa edelleen esiintyä haasteita .
Ympäristöministeriön viimevuotisessa älyteknologiaraportissa todetaan , että tällä hetkellä kotiautomaation kehittämisessä panostetaan – kuten muidenkin älytekno logioiden kehittämisessä – yhteiselle alustalle integroitaviin laitteisiin . Nyt tarvitaan palvelurajapintoja kiinteistöautomaation ja erilaisten palvelutuottajien välille .
Älytalo rakentuu dialogille – ja kyllä , tämä tarkoittaa myös ihan puhetta . Puheentunnistus yhdistettynä tekoälyyn on herättänyt asiantuntijapiireissä poreilua ja siitä ennustetaan tulevaisuuden käyttöliittymää . Puhehan on ihmisel le nopea ja luonnollinen tapa viestiä – ihminen pystyy kirjoittamaan 40 sanaa minuutissa , mutta puhuu keskimäärin 150 sanaa minuutissa . Puheentunnistus ja tekoäly ovat myös suhteellisen halpoja ja esimerkiksi älypuhelimissa on jo valmiiksi tarvittava proses sori , mikrofoni ja internetyhteys .
Ministeriön raportin mukaan puheen käyttämistä käyttöliittymissä on tähän asti ehkäissyt kaksi tekijää . Puheentunnis tus on ollut suhteellisen epätarkkaa ja puheenkäsittelyn asiayhteyteen yhdistäminen sekä tekoälyn tai tunnistamisen vaatima prosessointiaika on ollut sujuvaan käyttöön vielä liian aikaa vievää . Neuroverkkoteknologioiden – erityisesti ns . syväoppimisen ( deep learning ) myötä – puheentunnistuksessa on kuitenkin jo tapahtunut läpimurto . Neuroverkkotekoälyn oh jaaman puheentunnistuksen tarkkuus pääsi viime vuonna ihmisten puheenymmär ryksen tasolle ( 95 %).
Esimerkiksi Amazonin puhepalvelu , Alexa , on yllättänyt suosiollaan jopa jättiyhtiön itsensä . Alexan tekoäly myös oppii käyttäjänsä puhetta ja kasvat taa ymmärtämäänsä sanavarastoa käyttäjien puheen perusteella . Näin voi kätevästi tilata pizzan tai kysäistä ” kotiälyltä ”, miten Chicago Bulls eilen pelasi .
Aina ei mene Alexallakaan nappiin . Eräänkin bugin seurauksena puhepalvelu oli säikytellyt ihmisiä nauramalla äkisti . Amazonin mukaan yllätysnaurun takana oli kuullun ymmärtämisen haaste : jostain syystä kotiassari luulee ihmisen antavan käskyn ” Alexa , laugh !”
2 / 2018
julkaisija PubliCo Oy Pälkäneentie 19 A 00510 Helsinki puh . 020 162 2200 info @ publico . com www . publico . com
päätoimittaja Petri Charpentier
toimituspäällikkö Paul Charpentier
tuotepäällikkö Tom Appelroth
toimituksen koordinaattori Liisa Hyvönen
graphic design Riitta Yli-Öyrä
tilaajapalvelu puh . 03 4246 5309 tilaajapalvelu @ jaicom . com
toimittajat Merja Kihl Ari Mononen Sami J . Anteroinen Heli Mäkiranta
paino PunaMusta Oy
ISSN 1457-0955
PETRI CHARPENTIER
Kannen kuva : Pohjois-Karjalan Osuuskauppa www . prointerior . fi / lehti prointerior @ publico . com @ prointeriorFI ( Twitter ) prointeriorlehti ( Facebook )
ARKKITEHTUURI , TILASUUNNITTELU JA RAKENTAMINEN
Kohdetiedot : Break Sokos Hotel Bomban kylpylä
Tilaaja ja rakennuttaja : Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO Arkkitehtisuunnittelu : Puroplan Oy , Vesa Olkkola Rakennesuunnittelu : Hm-suunnittelu Oy Sisustusurakointi : Restamaster Oy
Aikakauslehtien Liiton jäsen
HINTA 14,50 EUR 2 / 2018
Fortumin uudet toimitilat | Maailman parasta kiinteistöautomaatiota Suomessa Moderni arvorakennus Helsingissä ; Kasarmikatu 21
Aurinkopaneeleilla visuaalista näyttävyyttä julkisivuihin | Reaktor : Toimisto Uusittu kylpylähotelli Bomba | Light + Building 2018 Frankfurt
© 2018 PubliCo Oy Kaikki oikeudet pidätetään . Tämän julkaisun osittainenkin kopiointi ilman julkaisijan antamaa kirjallista suostumusta on ehdottomasti kielletty .
6 prointerior 2 / 18