”
Lasin digitaalinen painatus lisää suosiotaan jatkuvasti.
Älylaseista digipainatukseen Niin sanottu älylasi soveltuu erityisesti tiloihin, joissa lasin läpinäkyvyyden kontrollointi on tärkeä kysymys. Älylasilla voidaan korvata perinteiset kaihtimet ja muut näkösuojat.
” Sähköisesti himmennettävä älylasi ei ole aivan uusi keksintö, mutta sen käyttö alkaa vähitellen yleistyä kaikenlaisissa rakennus- ja sisustuskohteissa”, kertoo KLH Glass Ky: n toimitusjohtaja Juhani Hämeenniemi.
” Tutustuimme Saksassa messuilla älylasiin noin puolitoista vuotta sitten ja nyt tuomme sitä Suomeen.”
Älylasissa himmennettävä kalvo laminoidaan kahden karkaistun lasin väliin. Kalvona käytetään korkealuokkaista Bridgestonen valmistamaa kalvoa.
” Tyypillisiä älylasin käyttökohteita ovat esimerkiksi ovet, ikkunat, toimistotilat, tilanjakajat sekä sairaaloiden väliseinät ja ovet”, Hämeenniemi luettelee.
Esimerkiksi Jorvin sairaalan uudessa päivystysrakennuksessa älylasia on asennettu toimenpidehuoneiden osastoiviin ikkunoihin, oviin sekä liukuoviin.
” Kun lasit sumennetaan sähköisesti, käytäviltä ei enää näe sisään toimenpidehuoneeseen.”
Toinen arkkitehtien suosima lasinkäsittelymenetelmä on digitaalinen tulostus lasille.
” Lasin digitaalinen painatus lisää suosiotaan jatkuvasti”, projektiasiantuntija Viveka Hämeenniemi KLH Glass Ky: stä mainitsee.
” Suunnittelijoiden näkökulmasta digitaalisella painatuksella voi olla paljon käyttökohteita. Ikkunat, tilanjakajat ja julkisivulasit ovat muutamia esimerkkejä.”
Digitaalisesti painettu lasi on hieman kalliimpi ratkaisu kuin vakiolasit. Siinä lasin valonläpäisevyyttä voidaan säätää joko koko lasiruudun alueelta tai vain tiettyjen värien osalta. Lasin taakse voidaan sijoittaa esimerkiksi LED-valoja.
” Parhaisiin tuloksiin päästään, kun suunnittelija on lasitoimittajaan yhteydessä jo konseptin tai aineiston suunnittelun alkuvaiheessa, koska painatuksessa on paljon teknillisiä toteutusmahdollisuuksia”, Viveka Hämeenniemi toteaa.
Tähän mennessä KLH Glass Ky on toimittanut digitaalisesti painettua lasia useisiin risteilyaluksiin, kuten viimeksi Japanin Mitsubishi-telakan rakentamaan’ Aida Cruises’-laivaan.
” Olemme olleet mukana erittäin mielenkiintoisissa projekteissa, suurista tulostetuista LED-valokaapeista julkisivulasituksiin”
Paino-originaali otetaan digitaalitiedostosta ja printataan UV-mustesuihkutulostimella lasin pintaan. Näin saadaan parempi värintoisto kuin keraamisilla väreillä. KLH Glass on valmistanut digitaalisesti painettua lasia vuodesta 2011 lähtien.
” Tulostettu lasi toimii katseenvangitsijana ja soveltuu erinomaisesti osaksi nykyaikaista arkkitehtuuria ja sisustamista.” n
KUVA: PILKINGTON LAHDEN LASITEHDAS OY KUVA: KLH-GLASS
”
Matalaheijasteinen lasi soveltuu myös taulujen tai aikataulunäyttöjen suojalasiksi.
Erikoispeilejä ja ehdotonta kirkkautta Sisälaseihin on kehitetty uudenlaisia ratkaisuja, joiden avulla lasiruutu voi toimia hieman samaan tapaan kuin kaksipuoliset peilit.
” Jos esimerkiksi videonäyttö sijoitetaan tällaisen peililasin taakse, videokuva näkyy laitteiston ollessa päällä. Muina aikoina lasi muistuttaa tavallista peiliä”, tekninen myyntipäällikkö Juha Rahikkala Pilkington Lahden Lasitehdas Oy: stä selostaa.
Hänen mukaansa tämä ratkaisu sopii esimerkiksi liikerakennusten hissi- ja aulatiloihin sekä hotelleihin. Ensimmäisiä asennuksia on Suomessakin jo tehty hotellikäyttöön.
” Kaluste- ja laitevalmistajat löytävät varmasti muitakin käyttökohteita. Peililasi perustuu Pilkingtonin kehittämään erikoislasiin, joka on nyt ollut markkinoilla noin vuoden ajan.”
” Huomaamaton videonäyttö kiinnostaa varmasti myös sisustussuunnittelijoita. Aika paljon kyselyitä on suunnittelijoilta jo tullutkin.”
Ratkaisu tuli ensimmäiseksi käyttöön Pohjois-Amerikassa ja nyt se on tuotu myös Eurooppaan.
” Lasi voi toimia myös niin, että sen valonläpäisyaste ja heijastusominaisuudet riippuvat ympäristön valoisuudesta. Kun lasin takaa saadaan riittävästi valoa, kuva tulee läpi. Keskeisenä tekijänä on lasin pinnoite, joka kestää sekä kulutusta että pesua.”
” Peililasin varastomitta on runsaat 2 metriä kertaa 3 metriä. Laseja on haluttaessa mahdollista yhdistellä siten, että ne peittävät koko seinäpinnan”, Rahikkala mainitsee.
Myös varsinaista one-way-mirror-lasia on saatavissa esimerkiksi valvomokäyttöön. Tämä lasi näyttää toiselta puolelta katsoen jatkuvasti peililtä, lähes valaistuksesta riippumatta. Toinen uusi sisälasityyppi on matalaheijasteinen lasi.” Tällaisilla laseilla voidaan varmistaa hyvä läpinäkyvyys. Esimerkiksi lasivitriinit ovat luontevia käyttökohteita”, kertoo Rahikkala.” Samaa lasia sovelletaan myös tuulilaseihin. Esimerkiksi linjaautoissa, joissa usein on sisävalot päällä pimeän aikana, on tärkeää vähentää lasin heijastuksia.”
Matalaheijasteinen lasi soveltuu myös taulujen tai aikataulunäyttöjen suojalasiksi. Jos lasi karhaistaan ja / tai laminoidaan, se antaa samalla hyvän suojan ilkivaltaa ja auringon UV-säteilyä vastaan.
” Markkinoilla on myös erikoiskirkasta lasia, jossa on vain hyvin vähän ferriittiä. Se soveltuu tiloihin, joissa tarvitaan neutraalin värisiä lasipintoja”, Rahikkala toteaa.
” Ylipäätään on tärkeää asentaa oikeanlaiset lasit oikeisiin paikkoihin.” n
40 prointerior 2 / 16