prointerior 2/2016 | Page 16

ILMOITUS

KAIKKIEN PROJEKTIEN VALAISIJA PITKÄN LINJAN VALAISTUSASIANTUNTIJA INNOLUX PANOSTAA MÄÄRÄTIETOISESTI JULKITILAVALAISTUKSEEN

Innolux on parhaiten tunnettu kotien design-valaistuksesta ja kirkasvalolaitteista. Tällä hetkellä innoluxilaiset tekevät kuitenkin lujasti työtä sen eteen, että tuotevalikoima taipuu entistä paremmin myös projektitarpeisiin.
TEKSTI: SAMI J. ANTEROINEN
” PROJEKTIMYYNTIÄ LIIKEVAIHDOSTAMME on noin 20 prosenttia. Tähän lukuun kuuluu myös OEM( original equipment manufacturer)-valmistus”, kertoo tuotepäällikkö Markku Koski. Yrityksen projektikohteita ovat mm. lukuisat päiväkodit, koulut, palvelutalot ja hotellit. Tälläkin hetkellä on työn alla mielenkiintoisia projekteja, kuten esimerkiksi Espoon uusi sairaala, jonne on toteutettu projektivalaisin ja muutama korkean profiilin toimitila.
Innolux-tuotemerkin takana on vuonna 1993 perustettu Innojok Oy. Helsinkiläinen Innojok on kotimainen valaisinvalmistaja ja valaistuksen asiantuntija, jonka tuotteet luovat hyvää valoa ja tunnelmaa kaikkiin tiloihin ja tarpeisiin.
Valo tuo fiilistä Innojokin tuotefilosofia lähtee siitä, että valolla on tärkeä tehtävä jokaisen ihmisen elämässä: se tuo turvaa, viihtyvyyttä, hyvää oloa ja terveyttä. Innolux-valaisimien luoma hyvä valo on häikäisemätöntä, ja vastaa tarvittaessa myös näkemisen erityistarpeisiin. Innojokin kasvavaan Innoluxtuoteperheeseen kuuluvat kolme valaisinmallistoa ovat Innolux Design, Innolux Bright ja Innolux Pro.
Innolux Pro-brändin alla Innolux valmistaa valaisimia muille yrityksille myyntiin ja mittatilaustyönä yksittäisiin projekteihin. Myös olemassa olevia valaisimia voidaan muokata – esimerkiksi värien, valotehon ja ripustusten suhteen – erilaisiin projekteihin.
Alman tarina Tästä hyvä esimerkki on Alma-valaisin, joka sai alkunsa tuotekehitysprojektista muotoilija Meeri Särkän ja Innoluxin välillä. Protomallia hiottiin Särkän sisustamaa ruokailupaikkaa, Ravintola Kaskista, silmällä pitäen: kun Kaskiksen ravintoloitsijat näkivät kuvia Alma-valaisimen piirustuksista, he halusivat kyseiset valaisimet ravintolaansa, sillä tilaan toivottiin kotimaisia ja raikkaita kalusteita ja somisteita.
Kaskiksen perustajille oli tärkeää, että heidän itsensä tavoin ravintolan tekijät olivat nuoria tai vastavalmistuneita ammattilaisia. Lisäksi toivottiin, että tilaan tulevat tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan lähellä. Näin ollen Alma-valaisin oli erittäin luonteva valinta ravintolaan – ja projektin jälkeen tuote jäi poikkeuksellisesti myös Innoluxin Design-valikoimaan.
Sellaisena kuin haluat Markku Kosken mukaan asiakkaat arvostavat kotimaisuutta, materiaalien ekologisuutta, energiansäästöä ja palvelualttiutta.
” Hyvään ja joustavaan palveluun kuuluu muun muassa se, että kohteisiin voidaan räätälöidä valaisimia projektiin sopiviksi.” Ei siis mikään ihme, että yrityksen osaaminen ja rautainen asenne on johtanut laajaan yhteistyöhön arkkitehtien, sisustussuunnittelijoiden ja insinöörien kanssa.” Tämä suuntaus jatkuu myös tulevaisuudessa”, Koski lupaa.
” Design on myös vahva kärki kaikessa, mitä Innolux tekee. Yrityksen” tallissa” on tällä hetkellä noin 30 kotimaista suunnittelijaa”, kertoo Koski.
” Suunnittelijoita, joiden kanssa on kehitetty nimenomaan toimitilojen ja muiden julkitilojen valaisimia ovat esimerkiksi Harri Koskinen, Samuli Naamanka, Mikko Laakkonen ja Pauli Partanen”, hän listaa.
Kotimaisin voimin Suomalaisten muotoilijoiden suunnittelemat Innolux-valaisimet ovat ajattomia ja kestävät sukupolvelta toiselle. Laadullisesti korkeatasoiset tuotteet ovat yli 80 prosenttisesti kotimaista tuotantoa. Näin kaunis muotoilu ja korkea laatu yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla, yrityksessä uskotaan.
Markku Koski toimii tuotepäällikkönä kirkasvalolaitepuolella, joka on vahvasti murroksessa. Kirkasvalolaitteissa on viime vuosina panostettu vahvasti siihen, että sesonkiluontoisista laitteista tulisi monikäyttöisiä ympärivuotisia valaisimia, jotka ovat toimiva osa muuta sisustusta.
” Näistä hyviä esimerkkejä on Eero Aarnion veistokselliset valaisimet, Katriina Nuutisen Candeo-kirkasvalolaite, joka on markkinoiden ensimmäinen ripustettava kirkasvalolaite ja Harri Koskisen Valovoima, joka toimii samalla erinomaisena työpöytävalaisimena”, kertoo Koski.
Valo tulevaisuuteen” Valaisinmuotoilun yhä kasvavia mahdollisuuksia kirittävät ledit ja – jatkossa yhä enemmän – myös oledit”, Markku Koski uskoo.
” Valonohjaus älylaitteilla on tulossa vuosi vuodelta vahvemmin. Internet of Things eli esineiden internet on varmasti kuuma aihe myös valaistuksessa tulevaisuudessa.” n
14 prointerior 2 / 16