prointerior 1/2024 | Page 46

kohteessa mukana | palstalla yhteistyökumppanimme kertovat toiminnastaan

TYYLIKKYYTTÄ TOIMISTOTALOON LASI- JA KUPARIRAKENTEILLA

TEKSTI : ARI MONONEN KUVAT : MIKA HUISMAN
Itämerenkadulle Helsingin Ruoholahteen on keväällä 2024 valmistumassa We Land -toimistotalo , jonka julkisivuihin on asennettu näyttäviä kupari- ja lasielementtejä . Osittain 14-kerroksinen talo on nyt Suomen suurimpia toimistorakennuksia . Sen toteutukseen vaadittiin huolellista suunnittelua ja monia innovatiivisia erikoisratkaisuja .
RAKENNUSTYÖT WE LAND -talon työmaalla läntisessä Helsingissä Itämerenkatu 25 : ssä alkoivat lokakuussa 2021 . Talon rakennuttajana toimi NCC Property Development ja sen arkkitehtisuunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit Oy . Kuparin julkisivuelementteihin toimitti Aurubis Finland Oy . ” We Land on upea rakennus niin Helsingin kuin koko Suomenkin mitta kaavassa . Se on meillekin hieno referenssi ”, luonnehtii Aurubis Finland Oy : n myynti- ja projektipäällikkö Juha-Pekka Susi .
” Talon julkisivut ovat ikään kuin lasiseinää lattiasta kattoon , mutta paljolti myös esihapetettua kuparia . Sitä on asennettu julkisivuihin peräti 12 000 neliömetriä , mikä vastaa noin 130 tonnia kuparimateriaalia .”
Rakennuksen kokonaisala on noin 37 000 neliömetriä . Vuoden 2024 alussa talo oli vielä viimeistelyssä , mutta ennen pitkää siitä tulee liki 2 500 ihmisen työpaikka . Jo työmaallakin on ollut kaikkiaan parituhatta työntekijää .
Haasteellinen rakennuspaikka Toimistorakennus on suunniteltu näyttäväksi . Korkean 14-kerroksisen torniosan ohella huipulle avataan näköalaravintola .
Kokonaisuuteen kuuluu myös matalampi 7-kerroksinen siipi sekä maan alle rakennettu kolmikerroksinen pysäköintitalo . Viimeksi mainitussa on lähes 200 autopaikkaa , joissa kaikissa on latausmahdollisuus sähköautoille .
Suoraan tontin alapuolella sijaitsi peräti viisi tunnelia . Kolmen metrotunnelin lisäksi maan alle oli louhittu läheisen Salmisaaren voimalaitoksen hiilitunneli sekä entisen Alkon tehtaan huoltotunneli . Niinpä pohjarakennusolosuhteet olivat vaativia .
Toimistotalon tontille rakennettiin pysyvä porapaaluseinä , jonka pohja tuli enimmillään kymmenen metrin verran meriveden pinnan alapuolelle .
Lisäksi tarvittiin erillinen tulvaseinä . Pohjatyöt edellyttivät paljon louhintaa metrolinjan yläpuolella , joten työt vaativat huolellista valmistelua .
Korkean talon rakentaminen merenrannan tuntumaan oli haasteellista myös muun muassa tuuliolosuhteiden takia . Kova tuuli olisi voinut pudottaa tavaroita ja asennettavia rakenneosia yläkerroksista , joten niitä jouduttiin ajoittain sitomaan lujasti kiinni työmaalla . Muutoinkin työturvallisuuteen oli kiinnitettävä erityistä huomiota .
Erikoissävy julkisivun kuparille Uuden toimistotalon julkisivuissa on suuret ikkunat . Niiden ympärillä on kuparielementtejä , jotka on valmistettu kierrätetystä kuparista .
Julkisivuja varten valittiin Nordic Brown Light -tyyppistä kuparia . Siihen määritettiin kohteeseen soveltuva vaalea erikoissävy , yhteistyössä arkkitehdin ja Aurubis Finlandin kesken .
” Ajan saatossa julkisivun kupari hieman elää ja tummenee . Luonnonmateriaalien sävyihin syntyy lopulta aina pieniä muutoksia ”, Susi mainitsee .
Julkisivu-urakoitsijana toimi liettualainen Staticus , jolle We Land -rakennus oli ensimmäinen Suomeen toteutettu kohde .
” Aurubis toimitti Staticus : lle julkisivua varten erikoissävytetyn kuparimateriaalin määrämittaisina levyinä Porista , minkä jälkeen lopulliset kuparielementit valmistettiin Liettuassa . Staticus myös asensi elementit julkisivuun .”
” Koska We Land on suunniteltu energiatehokkuudeltaan BREEAM Outstanding -luokitetuksi rakennukseksi , julkisivun kuparin piti olla sataprosenttisesti kierrätysmateriaalia ”, Susi selittää .
Tyypillisesti kuparin kierrätysaste on 97 prosenttia , mutta tässä kohteessa kierrätys ja ympäristöystävällisyys siis vietiin vielä pitemmälle .
” Puhtaan kuparin kierrättäminen uudeksi raaka-aineeksi on helppoa ”, vakuuttaa Susi .
46 prointerior 1 / 24