Uusi arkkitehtuuripoliittinen ohjelma korostaa hyvinvointia ja yhteiskunnan kestävyyttä
SUOMEN UUSI arkkitehtuuripoliittinen ohjelma julkaistiin tammikuussa . Valtioneuvoston teettämä ohjelma korostaa arkkitehtuurin kykyä tukea hyvinvointia ja yhteiskunnan kestävyyttä . Vuoteen 2035 ulottuva ohjelma asettaa tavoitteet ja toimenpiteet , joilla rakennetun ympäristön kokonaisvaltaista kestävyyttä kehitetään .
Vuodesta 2019 lähtien valmistellun uuden arkkitehtuuripoliittisen ohjelman kantavia teemoja ovat arkkitehtuurin vaikutus ihmisten ja luonnon hyvinvointiin sekä hyvän suunnittelun merkitys aikaa kestävän ja muuntautumiskykyisen rakennetun ympäristön luomisessa .
Hyvin ihmisläheisesti ohjelma korostaa arkkitehtuurin merkitystä osana jokaisen arkea . Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen keinoin sekä tietoa jakamalla vahvistetaan tietoisuutta rakennetun ympäristön merkityksestä ihmiselle ja kulttuurisista arvoista osana paikkojen identiteettiä . Kulttuurin , taiteen ja kulttuuriperinnön läsnäolo rakennetussa ympäristössä tukee hyvinvointia , alueellista elinvoimaa ja kansainvälistä vetovoimaa .
Yksi ohjelman keskeisistä teeseistä on , että laadukas rakennettu ympäristö torjuu myös eriarvoisuutta . Kun rakennettua ympäristöä suunnitellaan ja kehitetään aidossa vuorovaikutuksessa käyttäjien kanssa , voidaan nostaa kaikkia kansalaisia .
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen mukaan Suomella on erinomaiset edellytykset vahvistaa entisestään asemaamme kansainvälisesti tunnettuna arkkitehtuurimaana . Yhdessä rakennetusta ympäristöstä huolehtimalla voimme luoda uusia ja kestäviä ratkaisuja myös talouskasvun tueksi , Kurvinen linjasi ohjelman julkistuksen yhteydessä . Ministerin mukaan edellytyksiä näille kestäville ratkaisuille luovat ennen muuta koulutus ja tutkimus .
Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari taas on kiinnittänyt huomiota siihen , kuinka alueilla , rakennuksilla ja materiaaleilla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillinnässä . Karin mukaan meidän on torjuttava haitallisia vaikutuksia ( kaavoituksesta ja rakennussuunnittelusta lähtien ) ja kehitettävä uusia työkaluja ja yhteistyön muotoja . Pitkäikäiset rakennukset vähentävät luonnonvarojen käyttöä sekä vaikutusta ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen .
Suomen ensimmäinen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma valmistui vuonna 1998 . Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön asettama työryhmä valmisteli nyt julkaistun toisen ohjelman . Ohjelman laatimiseen ja kommentointiin osallistui laaja joukko toimijoita , joilla on ratkaiseva rooli myös siinä , miten ohjelma toteutuu . Ohjelma korostaakin , että laadukas rakennettu ympäristö voi syntyä vain , jos yhteistyö suunnittelijoiden , rakennuttajien ja muiden avaintoimijoiden välillä toimii .
Kansalaisille näkyvin työ etenee nyt kaupungeissa , kunnissa ja maakunnissa tehtävillä paikallisilla ohjelmilla , joita on jo tehty – ja toivotaan laadittavan lisää . Näiden paikallis-Apolien kautta valtakunnalliset tavoitteet konkretisoituvat ja rakennettu ympäristö kehittyy .
Jo Suomen ensimmäinen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma herätti kansainvälistä kiinnostusta , ja uudessa ohjelmassa on pitkälti sama klangi .
Suomi liittyi viime vuonna Davosin julistukseen , jonka käyttämä käsite Baukultur ( rakennuskulttuuri ) tarkastelee arkkitehtuurin vaikutusta ei vain rakennettuun ympäristöön liittyvänä teemana , vaan huomattavasti laajempana keinona kehittää yhteiskuntaa . Julistuksen allekirjoittaneet valtiot sitoutuvat yhdessä nostamaan hyvän rakennuskulttuurin poliittisen ja strategisen ohjauksensa tavoitteeksi niin rakennusperinnön säilyttämisen kuin uudisrakentamisenkin osalta .
Suomen arkkitehtuuripolitiikan toinen ” johtotähti ” on niin ikään viime vuonna käynnistynyt Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite , jonka tavoitteena on osoittaa , kuinka kestävä kehitys , sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja estetiikka näkyvät konkreettisina ja myönteisinä kokemuksina rakennetussa ympäristössämme .
Hyvä arkkitehtuuri ylittää rajat – ja tarvittaessa rikkoo muotit .
1 / 2022
julkaisija PubliCo Oy Pälkäneentie 19 A 00510 Helsinki puh . 020 162 2200 info @ publico . com www . publico . com
päätoimittaja Petri Charpentier
tuotepäällikkö Ulla Höckerstedt ulla . hockerstedt @ publico . com
toimituksen koordinaattori Liisa Hyvönen
graphic design Riitta Yli-Öyrä
tilaajapalvelu puh . 03 4246 5309 tilaajapalvelu @ jaicom . com
toimittajat Ari Mononen Tanja Karpasto Merja Maukonen Sami J . Anteroinen Mari Jauhiainen
paino Printall AS
ISSN 1457-0955 ( painettu ) ISSN 2736-8025 ( verkkojulkaisu )
PETRI CHARPENTIER
Kannen kuva : Sami Saastamoinen www . prointerior . fi prointerior @ publico . com @ prointeriorFI ( Twitter ) prointeriorfi ( Facebook ) prointeriorfi ( Instagram ) prointerior ( LinkedIn )
ARKKITEHTUURI , TILASUUNNITTELU JA RAKENTAMINEN 1 / 2022 |
1 / 2022 |
ARKKITEHTUURI , TILASUUNNITTELU JA RAKENTAMINEN
Uusi Nokia Arena | Akustiikkaratkaisut Helsinki-Vantaan lentoaseman Terminaali 2
Kiinteistöturvallisuus | Uudistunut Siltasaari 10 Kattorakentaminen
|
Kohdetiedot : Nokia Arena
Päätoteuttaja : SRV Arkkitehtisuunnittelu : ARCO Tampere ent . Aihio Arkkitehdit Oy ( hankkeen pääsuunnittelija sekä arkkitehtisuunnittelu ) Johtava arkkitehtisuunnittelija : Studio Daniel Libeskind ( alueen designia ja kaupunkikuvaa koskeva suunnittelu ) Areenakonsortio : Tampereen kaupunki , LähiTapiola , OP , Ilmarinen sekä SRV ( monitoimiareenan toteutuksen ja operoinnin organisoiva ryhmittymä )
|
Aikakausmedia ry : n jäsen
© 2022 PubliCo Oy Kaikki oikeudet pidätetään . Tämän julkaisun osittainenkin kopiointi ilman julkaisijan antamaa kirjallista suostumusta on ehdottomasti kielletty .
|
6 prointerior 1 / 22