prointerior 1/2017 | Page 16

KUVA: FAGERHULT
Ojalan näkemyksen mukaan suunnittelijat ja arkkitehdit ovat aika hyvin selvillä trendeistä, mutta esimerkiksi valaistuksenohjausjärjestelmät ovat vielä melko tuntemattomia monelle.” Toki erilaisten järjestelmien kirjo on suuri ja kasvava, joten ajan hermolla pysyminen ei ole ihan helppoa”, hän myöntää.
” Nykyään perinteisten painikkeiden sijaan tai yhteyteen on mahdollista liittää vaikkapa oman työpisteen valaistuksen ohjaus älypuhelimelta tai muulta laitteelta ja täten mahdollistaa valaistuksen säätö mieltymysten ja tilanteen mukaiseksi yksilö- ja tilakohtaisesti”, toteaa Ojala ja lisää, että erilaiset väylätekniikat ja ohjausjärjestelmät nostavat tasaisesti päätään.
Tulevaisuuden konttoreissa valaistus tulee Ojalan mukaan muuttumaan käytettävyydeltään ja muunneltavuudeltaan edelleen.” Yhä enemmän painotetaan valaistuksen ohjauksen tärkeyttä ja siten myös energiansäästöä. Erilaiset läsnäolotunnistimet ja liiketunnistimet ja vastaavat tulevat standardeiksi ja erilaiset väylätekniikat nousevat avainasemaan.”
Ecce Homo Elina Katajamäki Avico Oy: stä toteaa, että kun tehdään töitä tilojen ja tekniikan ehdoilla, välillä pääsee unohtumaan, kenelle sitä rakennusta oikein tehdään.” Ihminen sitä valoa tarvitsee, ei rakennus.”
Hänen mukaansa käyttäjän näkökulma ei nykyisellään juuri toteudu valaistuksen osalta – ja kuinka voisikaan, jos projektissa ei edes ole varsinaista valaistussuunnitelmaa.
” Jos kohdetta tehtäessä löytyy sähkösuunnitelma, mutta ei valaistussuunnitelmaa, niin kyllä se aika laiskaa suunnittelua edustaa”, hän pohtii. Tällöin kohteeseen vedetään valaistuksen” perussetti” ikään kuin vanhasta muistista, sen ihmeempää miettimättä. Tällöin tehdään herkästi kompromisseja ihmisten työhyvinvoinnin kustannuksella.
” Kyllä niitä edistyksellisiäkin kohteita löytyy, mutta liian usein tingitään taloudellisiin syihin nojaten kunnon valaistussuunnittelusta ja tehdään vaan niin kuin aina ennenkin”, hän kuittaa.

Valaistuksenohjausjärjestelmät ovat vielä melko tuntemattomia monelle.
Uudet trendit, kuten ihmiskeskeinen suunnittelu tai valaistuksenohjaus lyövät itsensä sitä mukaa läpi, kun ymmärretään että ne tuovat jotain viivan alle.” Näistä puhutaan koko ajan enemmän, mutta juna menee hitaasti eteenpäin.”
Valosta virtaa Katajamäki on mukana tutkimuksessa, jossa tutkitaan valon vaikutusta palvelukodin muistisairaisiin asukkaisiin ja tietää, että valolla todella on merkitystä.” Yhtenä ongelmana on, että tutkimustietoa on toistaiseksi olemassa vähän. Tietoa tarvitaan lisää, sillä jatkuvasti joutuu selittämään tilaajille mistä on kysymys.”
Kentällä kesto-ongelmana on ainainen kiire, jolloin joku asia voi jäädä vähemmälle huomiolle – ja Katajamäen kokemuksen mukaan valaistus jää herkästi lapsipuolen asemaan, jollei olla tarkkana. Toinen asia on tietenkin se, että työmaalla syntyy herkästi kuppikuntia, joissa kaikki puuhailevat vähän omiaan ja esimerkiksi sisustus-, sähkö- ja valaistussuunnittelija eivät ymmärrä istua samaan pöytään.
16 prointerior 1 / 17