Programació de L'Auditori 2021-2022 Maig 2021 | Page 10

APLAUDIR EL PRESENT CONSTRUIR EL FUTUR
Només cal mirar els programes de concert de la centenària Orquestra
Pau Casals per adonar-se de la intel·ligència artística del seu fundador : al costat dels grans noms del simfonisme internacional , quasi sempre hi afegia una o dues composicions de catalans coetanis . Aquella estratègia ha permès que avui tinguem un repertori patrimonial històric de primer nivell . L ’ Auditori proposa un camí semblant , entendre la creació contemporània com a base d ’ una cultura musical catalana sòlida de present i de futur . En aquest sentit , la temporada 2021-2022 inclou trenta-dos concerts amb obres vinculades al patrimoni català , tan històriques com , sobretot , estrenes mundials i encàrrecs . A més , la tria dels programes , més enllà de commemoracions i aniversaris , s ’ ha fet des d ’ una sensibilitat atenta i coherent amb el relat triennal – encetat la temporada passada amb La Creació i continuat , en aquesta , per Amor i Odi . Les propostes més llamineres fan evident la concreció d ’ aquesta idea en un projecte artístic global .
Les obres dels compositors convidats , Bernat Vivancos i Joan Magrané , destaquen en nombre però també per detalls molt atractius , com ara l ’ exquisit diàleg entre Nigra sum pulcra est de Vivancos i els madrigals de Carlo Gesualdo i el que s ’ estableix entre una estrena de Magrané i els Tenebrae responsoria del mateix autor italià dins del cicle de Música Antiga .
La temporada de l ’ OBC inclou diverses estrenes d ’ autors catalans ; en són una bona mostra In luce praesenti de Miquel Oliu , Tres amores oscuros d ’ Enric Palomar o L ' harmonia de les formes de Jordi Cervelló . I la Banda Municipal , que ja ofereix habitualment un ampli repertori dels Països Catalans , presenta la versió per a banda del Concert per a flauta , op . 72 de Salvador Brotons i Tres paisatges pictòrics per a marimba i banda d ’ Albert Guinovart . Una altra particularitat és que El amor brujo de Manuel de Falla i Don Joan de Richard Strauss s ’ interpretaran en les instrumentacions històriques de Joan Lamote de Grignon revisades pel director titular , José R . Pascual-Vilaplana .
Una de les primícies de la temporada que hem de celebrar vivament és la presentació del Cor de L ’ Auditori . Un dels concerts , De Verdaguer a García Lorca , està dedicat a la música coral de Manuel Oltra , de qui Xavier Pastrana , el director musical , va ser deixeble . A més , l ’ enregistrament d ’ aquesta producció estarà disponible a L ’ Auditori Digital . Aquesta plataforma , que ja té accessibles tres àlbums – dos del Servei Educatiu , Ullsclucs i Cantània 2021 : Virtual , i un de la Banda Municipal dedicat a Suriñach i Asins –, n ’ hi afegirà tres més de patrimonials amb l ’ OBC : Cançoner de Pedrell i Sis cançons populars catalanes de Robert Gerhard amb la soprano Núria Rial , Facècia i Simfonia catalana de Ricard Lamote de Grignon , i un altre amb obres de Núria Giménez Comas i de la basca Sofía Martínez . L ’ accessibilitat i qualitat d ’ aquests enregistraments , així com la programació regular de patrimoni contemporani són senyal d ’ una planificació que , a mitjà termini , és encoratjadora i estimulant .
Anna Costal i Fornells Musicòloga
10