ΔΕΝ ΑΦΟΡΆ ΌΛΟΥΣ ΑΛΛΆ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ ΝΟΣΟΓΌΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΊΑΣ ΓΙ ’ ΑΥΤΌ ΡΩΤΉΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΎΣ !
Η αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με την νοσογόνο παχυσαρκία όπως ο σακχαρώδης διαβήτης , στεφανιαία νόσος , αυξημένη αρτηριακή πίεση , υπερλιπιδαιμία , οστεοαρθρίτιδα , κρίσης άπνοιας κατά τον ύπνο , και η μεταβολή της ποιότητας ζωής και της κοινωνικότητας τους είναι πολύ δύσκολη . Πιο δύσκολη είναι η απώλεια του περιττού βάρους και η διατήρηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα , καθώς αρκετές φορές το άτομο χρειάζεται να χάσει πολλά κιλά για να μειώσει τους κινδύνους της παχυσαρκίας .
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΣΤΉΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΈΣ ΕΠΕΜΒΆΣΕΙΣ
Οι χειρουργικές επεμβάσεις συστήνονται για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας , δηλαδή όταν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 40 ή πάνω από 35 εάν συνυπάρχουν κάποιες από τις επιπλοκές από την παχυσαρκία οι οποίες έχουν αναφερθεί παραπάνω . Η χειρουργική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας λέγεται βαριατρική και πρέπει πραγματοποιείται από εξειδικευμένους χειρουργούς σε εγχειρήσεις νοσογόνου παχυσαρκίας .
ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ Η ΟΜΆΔΑ ΣΤΉΡΙΞΗΣ
Εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε μια τέτοια επέμβαση καλό θα ήταν να υπάρχει και μια ομάδα βαριατρικής χειρουργικής η οποία να αποτελείται από τον χειρούργο , τον κλινικό διαιτολόγο , το ψυχολόγο , το πλαστικό χειρούργο , το φυσιοθεραπευτή και το γαστρεντερολόγο ώστε να υπάρχουν επιτυχημένα αποτελέσματα .
ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΤΣΌΚΚΟΥ SCHOU , RDN ΚΛΙΝΙΚΉ ΔΙΑΙΤΟΛΌΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΌΓΟΣ
Τηλ : 99214622 , nutrifun @ gmail . com
Η παχυσαρκία θεωρείται νόσος η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα στην σημερινή εποχή . Σύμφωνα με έρευνες , η νοσογόνος παχυσαρκία θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) καθορίζει την παχυσαρκία μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος ( ΔΜΣ ), όταν ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος του 30kg / m2 . Ο ΔΜΣ προσδιορίζεται εάν διαιρέσετε το βάρος σας σε κιλά με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο ( Kg / m2 ). Εάν ο αριθμός είναι μεταξύ ΒΜΙ 20-24.9 τότε θεωρείστε στα φυσιολογικά όρια σε βάρος , 25-29.9 υπέρβαρα , 30-39.99 παχύσαρκα , από 40-49,99 θεωρείται η νοσογόνος παχυσαρκία και τέλος από 50 και πάνω η κακοήθης παχυσαρκία .
2 ΕΊΔΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΏΝ ΕΠΕΜΒΆΣΕΩΝ
Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες . Η πρώτη κατηγορία περιορίζει την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής με την μείωση του μεγέθους του στομάχου , προκαλώντας το αίσθημα του κορεσμού με πολύ μικρά γεύματα και ονομάζονται περιοριστικές παρεμβάσεις . Αυτές συμπεριλαμβάνουν την επιμήκης γαστρεκτομή ( sleeve-μανίκι ), ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος ( gastric bypass ), και γαστρική παράκαμψη ( bypass ). Η δεύτερη κατηγορία είναι οι επεμβάσεις οι οποίες περιορίζουν την απορρόφηση θερμίδων και θρεπτικών συστατικών από το σώμα , όπως η χολοπαγκρεατική παράκαμψη ( scopinaro ) και η χολοπαγκρεατική εκτροπή με 12δακτυλικό αποκλεισμό ( duodenal switch ).
ΤΑ « ΣΥΝ » ΚΑΙ ΤΑ « ΠΛΗΝ »
Η βαριατρική χειρουργική και η απώλεια βάρους που επέρχεται μπορεί να βοηθήσει :
• Στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αφού με την μείωση του βάρους και την τροφής επέρχεται καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης .
• Στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος , ελαττώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης ( LDL ) και των τριγλυκεριδίων .
• Στην βελτίωση της γονιμότητας , κυρίως σε παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .
• Στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε παχύσαρκους άνδρες .
• Στην μείωση της αρτηριακής πίεσης με την προϋπόθεση ότι μειώνεται και η πρόσληψη αλατιού από την διατροφή .
PRIMETIME 19