Το σκηνικό είναι γνωστό . Ποια οικογένεια δεν γνώρισε αυτές τις καθημερινές συγκρούσεις ; Ποιος γονιός δεν έκανε χρήση της εξουσίας του , για να « εκδόσει » στην απελπισία του , παρόμοιες διαταγές του τύπου : « οι δύο μας τώρα , να δούμε ποιος είναι ο πιο δυνατός », « μια κουταλιά ακόμα », « αν το κάνεις αυτό θα το πώ στον μπαμπά » ή « πιστεύω πως δεν θέλεις να με στεναχωρήσεις » για να το ενοχοποιήσετε με συναισθηματικό εκβιασμό εώς και σωματική βία . Το σύστημα είναι παμπάλαιο ... Δουλεύει , απέδωσε ποτέ αυτό ; Έβγαλε ανθρώπους υπεύθυνους για τον εαυτό τους στην κοινωνία ;
Στις μέρες μας μπήκε το νερό στ ’ αυλάκι και θέλουμε να πιστεύουμε πως οι σύγχρονοι γονείς χρησιμοποιούν τακτικές διαπραγμάτευσης για να πουν « όχι » και γενικότερα να θέσουν όρια στα παιδιά τους . Οι βάσεις μιας απόφασης που λαμβάνεται μετά από διαπραγμάτευση είναι τέσσερις : 1 . Η συμμετοχή στην επεξεργασία της απόφασης : Aυτή επιτρέπει στο παιδί να θεωρήσει δική του την απόφαση ή έστω μέρος της . 2 . Αναγνώριση του γεγονότος ότι κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα : ‘ Οταν
διαπραγματεύεστε με το παιδί του στέλνετε το μήνυμα ότι δεν αγνοείτε τις δικές του ανάγκες αι το σέβεστε ως άτομο . 3 . Αποδοχή της διαφοράς : Αν δεχτώ ότι το παιδί είναι μια διαφορετική ύπαρξη , είναι αυτονόητο ότι θα εμφανιστούν διαφορές κάθε είδους , τις οποίες εφόσον επιθυμώ να επηρεάσω συμπεριφορικά , τότε βρίσκομαι εκ των πραγμάτων σε διαπραγμάτευση . 4 . Η αλληλεξάρτηση : Εκφράζεται κυρίως με την απαίτηση στοργής που έχουν οι γονείς από τα παιδιά . Τα παιδιά έχουν μια εξουσία πάνω στους γονείς , κι όμως οι γονείς έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι τα παιδιά τους τους αγαπούν και τους αναγνωρίζουν ως καλούς γονείς .
Πώς μπορούμε λοιπόν , οι γονείς να πούμε το ηρωικό « Όχι », ούτως ώστε να αποφευχθεί η επανάσταση ;
« ΌΧΙ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΦΑΣ ΠΑΓΩΤΌ !»
Δεν έχει φάει ακόμη μεσημεριανό ή ο λαιμός του πονάει , εν πάση περιπτώσει , δεν επιτρέπεται να φάει παγωτό σήμερα . Όμως το ζητάει σαν να είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ευτυχία . Πρέπει να αρνηθείτε , αλλά η αντίδρασή του ξέρετε ότι θα είναι τουλάχιστον έντονη .
ΤΙ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ;
Εναλλακτικά « Πάμε να φτιάξουμε κρεμούλα ;» ή « Εγώ θα φάω δημητριακά , άμα θέλεις μπορώ να βάλω και σε εσένα .». Δώστε με ενθουσιώδη τρόπο μερικές νόστιμες και υγιεινές εναλλακτικές . Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη και , σε ορισμένες περιπτώσεις , γλυκόζη κι έτσι συνήθως τα παιδιά τα συμπαθούν . Μπορείτε να κάνετε την υγιεινή εναλλακτική ακόμη πιο ελκυστική δείχνοντας οι ίδιοι ενθουσιασμένοι με την ιδέα και φτιάχνοντας το σνακ μαζί -τα παιδιά λατρεύουν να τους αναθέτουν αρμοδιότητες « μεγάλων ».
Την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει
ΠΡΙΝ ΠΕΊΤΕ « ΌΧΙ », ΡΩΤΉΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΓΙΑΤΊ ΖΗΤΆΕΙ Ό , ΤΙ ΖΗΤΆΕΙ . παγωτό ή κάποιο άλλο « απαγορευμένο » φαγητό , αντί να πείτε « όχι », εξηγήστε ότι « τα γλυκά / τα πατατάκια κ . ο . κ . χαλάνε τα δόντια μας » και πριν προλάβει να ξεσπάσει η θύελλα αντιπροτείνετε να φτιάξετε και να φάτε μαζί μια άλλη ελκυστική επιλογή .
« ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΘΕΣ ΑΥΤΌ ;» Όταν το παιδί ενεργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο , η συμπεριφορά του ορίζεται από μια ανάγκη του που πρέπει να ικανοποιηθεί . Ξεχάστε τι σας ζητάει το παιδί σας και αναζητήστε αυτό που αληθινά θέλει . Επιπλέον , ζητήστε από το παιδί να φανταστεί τις συνέπειες των πράξεων του , όταν για παράδειγμα θέλει να παίξει στο σαλόνι με την μπάλα του , πείτε του ότι πιθανόν να χαλάσει την τηλεόραση και να μην ξαναδεί παιδικά .. Καμιά φορά οι απαιτήσεις των παιδιών είναι παράλογες . Βλέπουν ένα γυαλιστερό προϊόν οποιουδήποτε τύπου στο σούπερ μάρκετ και το ζητούν . Το αντικείμενο του πόθου τους δεν τους είναι σε καμία περίπτωση χρήσιμο ή απαραίτητο και -σε πολλές περιπτώσεις- δεν είναι καν κάτι που θα τα ικανοποιήσει . Πριν βιαστείτε να περάσετε στο « όχι », ρωτήστε το παιδί γιατί ζητάει ό , τι ζητάει . Η αιτιολόγηση προβλέπεται ανεπαρκής κι αυτό σας δίνει το περιθώριο να αρνηθείτε δικαιολογημένα και πιο « μαλακά », αφού -αν μη τι άλλο- το παιδί ξέρει ότι το έχετε ακούσει και του έχετε δώσει την προσοχή σας . Αν σας ζητήσει να του αγοράσετε κάτι που είδε όσο ψωνίζετε παρέα , εξηγήστε ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα για να το αγοράσετε και υποσχεθείτε του ότι « Στο σπίτι θα παίξουμε με το καινούριο τρακτέρ που σου πήρε η νονά » ( φροντίζοντας να τηρήσετε την υπόσχεσή σας ). Δώστε του κάτι να περιμένει , που ξέρετε ότι θα του αρέσει για να αποσπάσετε την προσοχή του και να του δείξετε ότι ήδη έχετε ό , τι χρειάζεστε για να παίξετε και να περάσετε καλά .
PRIMETIME 25