INTEL · LIGÈNCIA ARTIFICIAL A LA CIÈNCIA ?
PREMI NOBEL QUÍMICA 2024
DYLAN ZHONG ELIZABETH-DANIELA CARRASCO ORTEGA
CENTRE D ’ INVESTIGACIO
D ’ ESCOLARITAT EL CIM
INTRODUCCIÓ
El premi Nobel d ’ aquest any se li ha donat a David Baker , que és reconegut per fer el disseny computacional de proteïnes , i als investigadors Demis Hassabis i John M . Jumper per la predicció de l ’ estructura de les proteïnes . Han descobert com utilitzar la intel · ligència artificial ( IA ) i la computació avançada permeten desxifrar els secrets de les proteïnes .
METODOLOGÍA
David Baker , Demis Hassabis i John Jumper , han utilitzat la intel · ligència artificial per entendre millor com és la forma de les proteïnes . Les proteïnes són molècules molt complexes i perquè facin bé les seves funcions s ’ ha de saber la forma . Durant temps els científics no podien predir quina forma tindria una proteïna . Però amb el programa AlphaFold , creat per Google DeepMind , ja es pot predir la seva forma amb precisió i exactitud .
Proteïnes amb intel · ligència artificial oficials
RESULTATS
Amb aquests coneixements , els científics poden desenvolupar nous tractaments per a una gran varietat de malalties que tenen origen en problemes amb les proteïnes . Això inclou malalties greus i complicats , com ara el càncer , malalties neurodegeneratives com l ' Alzheimer i el Parkinson , i trastorns genètics estranys . Gràcies a aquests descobriments , és possible estudiar i dissenyar medicaments de manera més precisa , enfocant-se en les proteïnes específiques que causen o fan més greus aquestes malalties .
Els ordinadors tenen una funció essencial en tot aquest procés . Els científics utilitzen equips informàtics molt potents per simular el comportament de les proteïnes al cos humà , cosa que abans era molt difícil d ' aconseguir . Aquestes simulacions ajuden a veure com interactuen les proteïnes entre elles , i això permet una comprensió més profunda de les malalties en l ' àmbit molecular . Amb aquestes eines , el procés d ' investigació es torna molt més ràpid i eficient , ja que els ordinadors poden realitzar càlculs i simulacions que portarien molt més temps si ells ho fessin de forma manual .
Aquest avanç científic no només permet entendre millor les malalties , sinó que també fa més ràpid la creació de nous medicaments , obrint la porta a possibles curacions per afeccions que fins ara eren difícils de tractar .
CONCLUSIÓ
Gràcies als ordinadors i la intel · ligència artificial es poden fer grans descobriments a la medicina , com en aquesta ocasió sobre les proteïnes i , per tant , això pot millorar la nostra salut . I el descobriment de David Baker , Demis Hassabis i John M . és molt important per a la medicina i ciència en un futur .
BIBLIOGRAFÍA
Desplegament de les proteïnes
https :// www . 3cat . cat / 324 / nobel-de-quimica-per-al-disseny-computacional-deles-proteines-i-per-com-predir-ne-lestructura / noticia / 3315309 / https :// elpais . com / ciencia / 2024-10-09 / premio-nobel-de-quimica . html https :// www . elperiodico . com / es / ciencia / 20241009 / nobel-quimica-2024- 109081138 https :// www . nobelprize . org / https :// www . agenciasinc . es / Noticias / Desvelada-la-estructura-de-una-proteinaclave-para-crear-farmacos-contra-el-cancer-de-pulmon https :// medicaments . gencat . cat / ca / ciutadania / informacio-i-consells / preguntesfrequents / com-es-fan-els-medicaments / index . html