Καλά παραδείγματα και πρακτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας 45
υιοθετεί ορισμό για την ενεργειακή φτώχεια και απαιτεί από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει μια στρατηγική που θα διαμορφώνει πολιτικές ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ότι δεν θα υπάρχουν άτομα που ζουν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας . Την ίδια όμως στιγμή , μια μερίδα ενδιαφερόμενων μερών αντικρούει τις πρακτικές αυτές , καθώς ισχυρίζεται πως οι πραγματοποιούμενες δράσεις σε τοπικό επίπεδο κατακερματίζουν τα διαθέσιμα κεφάλαια , και , κατά συνέπεια , δεν θα είναι εφικτή η χρηματοδότηση μέσω ενός eθνικού στρατηγικού πλάνου .
Στη Γαλλία και στο Βέλγιο υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά μέτρα που χρησιμοποιούν διαφορετικούς δείκτες μέτρησης – π . χ . δείκτες ενέργειας , κοινωνικούς και οικονομικούς –, και ήδη εκπρόσωποι διαφορετικών τομέων έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν ένα Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας .
Στην Ιταλία το φαινόμενο αντιμετωπίζεται κυρίως σε επίπεδο αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων μέσω ενός συνδυασμού εργαλείων και μέτρων . Στην Ισπανία , ενώ υπάρχουν ευκαιρίες για τη μείωση του φαινομένου , υπάρχει έλλειψη εργαλείων και μέτρων για την καταγραφή του φαινομένου και , κατά συνέπεια , λιγοστά μέσα για την αντιμετώπισή του .
Στο πλαίσιο του έργου « Ενεργειακή Φτώχεια και Ενεργειακή Απόδοση στην Ευρώπη », έχουν δημιουργηθεί και οδηγοί για πέντε διαφορετικές χώρες ( το Βέλγιο , την Αγγλία , τη Γαλλία , την Ιταλία και την Ισπανία ), οι οποίοι παρέχουν οδηγίες και κατευθύνσεις με στόχο να βοηθήσουν τους πολιτικούς , τις τοπικές αρχές , αλλά και τους πολίτες να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και , κυρίως , να βοηθηθούν στην εύρεση λύσεων και πρακτικών για την αντιμετώπισή του .
Στο πλαίσιο των πρακτικών αντιμετώπισης , αναφέρουμε και τις προτάσεις που έγιναν στην έρευνα 82 « Ενεργειακή φτώχεια , ένα νέο κοινωνικό ρίσκο ;», στη Γερμανία . Συγκεκριμένα , προτείνονται μέτρα όπως η αύξηση των επιδομάτων , ώστε να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης ενέργειας , η αύξηση των ορίων επιδότησης ενοικίου , ώστε οι ιδιοκτήτες να έχουν κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση αποσυνδεδεμένα από την αύξηση του ενοικίου . Επίσης , προτείνεται η διεύρυνση των συστημάτων mini-contracting , ώστε οι επενδύσεις να γίνονται από τους προμηθευτές ενέργειας και η αποπληρωμή των μικροδανείων να γίνεται από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται .
5.1 . καλα παραδειγματα στΟ πλαισιΟ πΟλιτικων απΟ κρατικΟυσ φΟρεισ , περιφερειεσ και δημΟυσ
Οι δράσεις που αναφέρονται παρακάτω έχουν πολλά κοινά σημεία . Στηρίχτηκαν και στηρίζονται στη συλλογικότητα , στον καθορισμό στόχων με άξονα τον πολίτη , στη δημιουργία προγραμμάτων που έχουν επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας , τη δημιουργία θέσεων εργασίας , αλλά και την αύξηση των οικονομικών δεικτών σε επίπεδο κοινότητας , δήμου , περιφέρειας και χώρας .
82
Bleckmann , Lisa ; Luschei , Frank ; Schreiner , Nadine ; Strünck , Christoph ( Φεβ . 2016 ): Energiearmut als Neues Soziales Risiko ? Eine Empirische Analyse als Basis für Existenzsichernde Sozialpolitik . Διαθέσιμο στο : http :// bit . ly / 2kCOIko