Policy Paper: Eνεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα Vol 1. | Page 45

Έμμεσες υφιστάμενες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα 43
θερμομόνωση). Το πρόγραμμα παρείχε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να συμμετέχουν από κοινού, ως πολυκατοικία, εντούτοις η περιπλοκότητα της διαδικασίας αίτησης, που αποτυπώνεται στο διπλανό διάγραμμα εφαρμογής, σε συνδυασμό με επιπλέον προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες, αποτέλεσαν κρίσιμα εμπόδια. Στην περίπτωση της πολυκατοικίας, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Κατόπιν αιτούνται τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το αν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Σε περίπτωση που η αίτησή τους απορριφθεί από το πιστωτικό ίδρυμα, η εφαρμογή των παρεμβάσεων δεν επηρεάζεται καθώς οι ίδιοι δεσμεύονται για την αυτοχρηματοδότησή τους.
Τα παραπάνω εμποδίζουν τη συμμετοχή του κτιρίου ως μονάδα και επιπλέον την καθιστούν απαγορευτική στην περίπτωση πολυκατοικιών όπου διαμένουν οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Αναλύοντας τα δεδομένα των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα που είχαν εγκριθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2016 προκύπτει ένα συντριπτικά χαμηλότερο ποσοστό πολυκατοικιών, γεγονός που μεταφράζεται μακροπρόθεσμα σε χαμηλότερα επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνονται με το πρόγραμμα. Σε συνδυασμό με τον ελάχιστο επιθυμητό στόχο εξοικονόμησης, που είναι η αναβάθμιση του κτιρίου κατά μια μόνο ενεργειακή κλάση, μέσω του προγράμματος θα προκύψουν αναπόφευκτα μια σειρά από ήπιες ενεργειακές ανακαινίσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε έναν βαθμό στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά όχι τόσο στην επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντικών στόχων και σίγουρα όχι στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
ΓρΑΦΗΜΑ 9: Υπαγωγές έως τον Ιούλιο του 2016
Τυπος ΚΤιριου
ςυΝολο
ποςοςΤο
Πολυκατοικία
642
1,3 %
Μονοκατοικία
15.020
30,0 %
Διαμέρισμα ως μέρος πολυκατοικίας
1.917
3,8 %
Μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας
32.462
64,9 %
Πηγή: ΕΤΕΑΝ Α. Ε.
Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως είναι σημαντικό, αλλά κυρίως αναγκαίο, να επανεξεταστούν και αξιολογηθούν εκ νέου τα υφιστάμενα εθνικά μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.