36
Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα, για τους δύο τελευταίους τομείς που σχετίζονται με την ενεργειακή φτώχεια έχουν τεθεί οι παρακάτω στόχοι:( α) για την κλιματική αλλαγή και ενεργειακή βιωσιμότητα:
• μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 %( ή και 30 %, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν) σε σχέση με το 1990,
• εξασφάλιση του 20 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και
• αύξηση κατά 20 % της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ·
( β) για την Ελλάδα οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι:
• μείωση κατά 4 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,
• εξασφάλιση του 18 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και
• αύξηση κατά 27,1 % της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Οι στόχοι αυτοί, βάσει της « Συμφωνίας του Παρισιού » για το κλίμα, πρέπει να αναθεωρηθούν και να γίνουν πιο φιλόδοξοι, ιδιαίτερα σε σχέση με το 2030 και το 2050.
• Για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού: μείωση τουλάχιστον κατά 20 εκατομμύρια του αριθμού των πολιτών που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο στόχος της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα αφορούσε στη μείωση κατά 450.000 των ατόμων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Λόγω της οικονομικής ύφεσης που διανύει η Ελλάδα, ο στόχος αυτός θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να μειωθεί πέραν του στόχου ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Εκτός από τους στόχους της Ευρώπης για το 2020, η Ελλάδα δεσμεύεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές για ενεργειακά θέματα όπως έχουν περιγραφεί σε προηγούμενο κεφάλαιο( 1.2. Ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο: νομοθεσία, πολιτικές).
4.2. εμμεσεσ εθνικεσ πΟλιτικεσ σε σχεση με την ενεργειακη φτωχεια
Η πίεση από την αύξηση της τιμής της ενέργειας, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των νοικοκυριών που βρίσκονταν ή κινδύνευαν να βρεθούν σε κατάσταση εισοδηματικής φτώχειας – κατά συνέπεια και σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας – οδήγησαν σε υιοθέτηση πολιτικών από τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες συνοψίζονται σε συγκεκριμένα επιδόματα και στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, τα οποία αναφέρονται παρακάτω.
Για την προστασία των ευάλωτων ομάδων εισήχθη με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το « κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο » 67 ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού( ΔΕΗ). Η έκπτωση που προσφέρεται είναι σήμερα της τάξης του 30-42 %, σε ετήσια κατανάλωση έως 5.000 kWh, με σχεδόν το 7 % του συνόλου των νοικοκυριών να θεωρούνται επιλέξιμα για τη συμμετοχή
67
ΔΕΗ: Πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Διαθέσιμο στο: https:// goo. gl / fE3dGt