36
Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα , για τους δύο τελευταίους τομείς που σχετίζονται με την ενεργειακή φτώχεια έχουν τεθεί οι παρακάτω στόχοι : ( α ) για την κλιματική αλλαγή και ενεργειακή βιωσιμότητα :
• μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 % ( ή και 30 %, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν ) σε σχέση με το 1990 ,
• εξασφάλιση του 20 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές , και
• αύξηση κατά 20 % της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ·
( β ) για την Ελλάδα οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι :
• μείωση κατά 4 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ,
• εξασφάλιση του 18 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές , και
• αύξηση κατά 27,1 % της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων .
Οι στόχοι αυτοί , βάσει της « Συμφωνίας του Παρισιού » για το κλίμα , πρέπει να αναθεωρηθούν και να γίνουν πιο φιλόδοξοι , ιδιαίτερα σε σχέση με το 2030 και το 2050 .
• Για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού : μείωση τουλάχιστον κατά 20 εκατομμύρια του αριθμού των πολιτών που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού .
Ο στόχος της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα αφορούσε στη μείωση κατά 450.000 των ατόμων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού . Λόγω της οικονομικής ύφεσης που διανύει η Ελλάδα , ο στόχος αυτός θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να μειωθεί πέραν του στόχου ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού .
Εκτός από τους στόχους της Ευρώπης για το 2020 , η Ελλάδα δεσμεύεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές για ενεργειακά θέματα όπως έχουν περιγραφεί σε προηγούμενο κεφάλαιο ( 1.2 . Ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο : νομοθεσία , πολιτικές ).
4.2 . εμμεσεσ εθνικεσ πΟλιτικεσ σε σχεση με την ενεργειακη φτωχεια
Η πίεση από την αύξηση της τιμής της ενέργειας , αλλά και ο πολλαπλασιασμός των νοικοκυριών που βρίσκονταν ή κινδύνευαν να βρεθούν σε κατάσταση εισοδηματικής φτώχειας – κατά συνέπεια και σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας – οδήγησαν σε υιοθέτηση πολιτικών από τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις , οι οποίες συνοψίζονται σε συγκεκριμένα επιδόματα και στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ , τα οποία αναφέρονται παρακάτω .
Για την προστασία των ευάλωτων ομάδων εισήχθη με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , το « κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο » 67 ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ( ΔΕΗ ). Η έκπτωση που προσφέρεται είναι σήμερα της τάξης του 30-42 %, σε ετήσια κατανάλωση έως 5.000 kWh , με σχεδόν το 7 % του συνόλου των νοικοκυριών να θεωρούνται επιλέξιμα για τη συμμετοχή
67
ΔΕΗ : Πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο . Διαθέσιμο στο : https :// goo . gl / fE3dGt