Pioniers Magazine oktober/ november/ december 2017 Thema: Taboes | Page 8

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Ik vind het frustrerend dat veel niet georganiseerd is, iedereen maar wat doet en als het niet uitkomt de boel over de schutting gooit. Ik kan als ik er ben het verschil laten zien en ervoor zorgen dat mensen weer gezien worden en dat het vertrouwen terugkeert. Ik kan niet zien wat ervan over blijft na mijn vertrek, omdat dit buiten mijn invloedssfeer ligt. Ik hoop natuurlijk dat het blijft hangen en dat mijn voorbeeld leidt tot blijvend ander gedrag, maar zeker stellen kan ik dat niet.

Als er al een taboe is dan is het de overmaat van controle. Alle controlemechanismen zijn niet bespreekbaar. Bij controle verkrampt alles en hoe meer controle, des te zenuwachtiger worden de medewerkers en des te minder initiatief wordt er getoond. Natuurlijk geef ik ongevraagd advies aan mijn opdrachtgevers en natuurlijk vind ik dat doodeng.

Door schade en schande wijs geworden

Ik heb nogal wat te verliezen, maar ik kom er niet mee weg om mijn mond te houden. Ik heb geleerd dat dan mijn kernwaarden vrijheid, onafhankelijkheid en authenticiteit in de knoei komen en bovenal mijn waarde authenticiteit, want ik merk dat ik daar, onder druk van mijn omgeving, nog weleens concessies op doe. Ook ik word door schade en schande wijs.”

Machteld van Ham is een levend voorbeeld van het feit dat te midden van de moeilijkheden toch ook mogelijkheden liggen. Ze is geenszins een wereldverbeteraar maar door haar werkopvatting wel iemand die een verschil kan maken voor haar directe omgeving. Soms heb je ook meer aan leiders dan aan wereldhervormers en is handelen in het nu van grotere betekenis dan je blindstaren op hoe het anders kan. Machteld van Ham treft me als iemand die haar kracht en tijdelijkheid goed kent en gebruikt. Om met haar woorden te eindigen: “Op mijn manier maak ik het verschil”.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL