WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL
Aangeraakt door stilte...
Sssssstttt! Klinkt het tijdens een pauze van een vergadering door de voorzitter. Ik ben nog volop in gesprek met mijn ‘buurvrouw’ die iets interessants te vertellen heeft. Ik heb niet door dat het overleg alweer verder ging. Nu krijg ik een standje. Of ik wel even heel snel mijn mond wil houden want ik ben maar aan het doorkletsen, aldus de voorzitter. Geschrokken en enigszins gniffelend houd ik mijn mond. Het is lang geleden dat iemand dit tegen mij zei op een dergelijke toon. Mijn gedachten dwalen af… dat moet op school geweest zijn, toen ik een jaar of 8 was…
Hoe vaak gebeurt het dat je stilte associeert met iets positiefs? Vind je rust als je thuis bent en op je werk? Als je aan het reizen bent van A naar B? Of voel je je gehaast bij alles wat je doet? Heb je het gevoel dat je informatie mist als je even niet op je telefoon kijkt? Of vind je het ongemakkelijk als er een stilte valt en heb je de neiging al snel alle stille momenten op te vullen met gepraat?
Binnen leiderschap en ondernemen is rust en stilte van levensbelang. Niet alleen omdat we er gezonder van worden als we minder stress hebben, maar ook omdat het ons aanzet tot meer empathie en begrip voor de ander. In de stilte komen we tot nieuwe inzichten. Ingevingen, inspiratie. Het ontstaat wanneer rust en stilte aanwezig zijn.
Tijdens mijn opleiding tot meditatiedocent leerde ik stil te zijn, echt stil. Zo stil dat er uiteindelijk geen gedachten meer zijn, je ademhaling vertraagt en er een kalmte over je komt die ongekend is. Op een drieweekse stilteretraite leerde ik dat je gedachten oorverdovend zijn als je echt stil bent en zelfs geen oogcontact hebt met anderen. Alles om je heen krijgt een andere waarde. Bloemen ruiken intenser, stenen op de grond lijken wel fonkelende diamanten na een paar dagen, kleuren zijn voller. Je zintuigen komen tot leven zoals je het nog niet eerder ervoer. In het dagelijks leven zo’n andere dimensie van meditatie leven is niet haalbaar, toch is het bijzonder als je het meemaakt. Ook omdat het doorsijpelt naar je ‘gewone leven’.
Eenmaal aangeraakt door intense stilte worden we in het huidige drukke bestaan overladen met prikkels die van ons vragen dat we zo af en toe goed naar binnen keren. Onze binnenwereld wil gevoed worden. Hoe goed zorg jij voor jouw geestelijke binnenwereld?
Op school leren we dat we niet mogen praten, maar stil moeten zijn. Helaas gaat er daarmee ook een groot deel van onze creativiteit verloren. Want tijdens het geroezemoes kan het bruisen van energie en van creatiekracht.
Hoe vaak heb jij op school te horen gekregen dat je je mond moest houden, met je armen over elkaar moest zitten? We hebben geleerd ons daarmee af te sluiten en niet open te staan. Oftewel… een negatieve relatie te krijgen met stilte. Daarom om nu dit themanummer. Want alles is te leren zodat we het weer op waarde kunnen schatten.
Dit themanummer gaat over rust en stilte. Lees onze artikelen met aandacht, neem er de tijd voor. Als je het fijn vindt, kun je ook deze onlineversie uitprinten via een pdf-formaat. De button staat links in beeld. Leesvoer voor op een druilerige herfstdag, naast een knappend haardvuurtje bijvoorbeeld. En vind je stilte maar niks of blijft het onwennig? Probeer dan gewoon eens zo’n retraite.
Even weg van alles. Of laat je mobiele telefoon het weekend gewoon uit en laat je dag niet beïnvloeden door wat op social media te zien valt.
Uiteindelijk mis je niets! Ik wens je veel leesplezier met dit nummer. En natuurlijk alle rust om alles tot je te nemen..
Carla de Ruiter, hoofdredacteur.
"Onze binnenwereld wil gevoed worden. Hoe goed zorg jij voor jouw geestelijke binnenwereld?"
Bigstockphoto: Weyo