WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL
zinvol om stil te staan en de rust te nemen voor die onprettige gevoelens. Het vol aangaan, daar wordt het vaak juist milder van. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit een makkelijke weg is om te bewandelen.”
Merk jij in jouw werk als huisarts en als coach dat het ons aan rust en stilte ontbreekt? En wat zijn daarvan de gevolgen?
“Ik denk dat ik in het voorgaande deze vraag al grotendeels beantwoord heb. De gevolgen zijn het toenemend aantal mensen met burn-out, depressie, onbegrepen lichamelijke klachten, stress, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Ik geloof dat we in de huidige maatschappij veel te weinig rust nemen of stil staan bij de dingen. Het lijkt wel of we altijd bezig moeten zijn. Al op basisscholen wordt tegenwoordig mindfulness aangeboden.
Dat is op zichzelf natuurlijk heel erg fijn. Tegelijkertijd stemt het mij ook enigszins verdrietig dat dit überhaupt nodig is. Blijkbaar zijn we als ouders niet meer in staat om onze kinderen voor te leven en mee te geven hoe je innerlijke rust kan creëren, en voelen kinderen al in de basisschoolleeftijd de druk om continue bezig te zijn. Met alle gevolgen van dien voor de toekomstige generatie.”
Ik kom in heel veel organisaties en wat me steeds weer opvalt is hoe weinig mensen rust ervaren in hun werk. Herken jij dit aan de verhalen die jij hoort en wat geef je hen dan als advies?
“Dat herken ik zeker. Als iemand te weinig rust ervaart in zijn of haar werk, dan is daar geen eenduidig advies voor. Het begint al met het erkennen dat ieder mens rust nodig heeft, en dat het gebrek aan rust iets met je doet. Mensen zijn vaak geneigd om het te wijten aan de omstandigheden. ‘Al mijn collega’s werken over, dus dan moet ik dat ook doen’, ‘Het werk moet toch af, iemand moet het doen’, ‘Het is bij ons niet gewoon om pauze te nemen’. Het lijkt dan of er geen vrije keus meer is. Ik probeer mensen dicht bij zichzelf te laten komen, steeds terug naar de vraag: ‘Wat vind ik hier zelf eigenlijk van? Wat voor gevoel geeft het mij? Waar heb ik nu echt behoefte aan?’. Dat is het vertrekpunt om toe te gaan naar dat wat je echt past.”
IN CONTACT ZIJN GEEFT RUST
‘In het beeldscherm en uit contact’, schrijf je in je blog waar na je verder schrijft: ‘Het lijkt heerlijk, maar echt rustig word ik er niet van.’ Wat is volgens jou echt nodig om dan tot rust te komen? Impliceert dit dan ook in contact komen met jezelf en hoe doe je dat?
“Ik ben heel blij dat je met deze vraag al de link legt tussen contact en rust. Ik geloof dat contact, met jezelf en met de ander, heel belangrijk is om rust te ervaren. We zijn nu eenmaal sociale dieren en hebben vanuit de evolutie elkaar nodig om te overleven. Ik denk wel, dat in contact zijn met jezelf van belang is om ook werkelijk contact te kunnen maken met de ander. Als het aan de oppervlakte blijft, voelt de ander dat haarfijn aan. Dat zie ik in mijn praktijk ook veel terug. Als ik dat weet te raken, waar het werkelijk om draait, dan breekt er iets open en gaat de energie veel meer stromen. Dat kan ontzettend kwetsbaar zijn, en tegelijkertijd komt dan vaak ook de opluchting. Het contact wordt echter. En in contact zijn geeft rust. Om in contact te komen met jezelf, moet je terug naar je lijf. Je lijf liegt niet. En daarbij kan het helpen om ontspanningsoefeningen te doen, te bewegen, of te mediteren. Soms is het nodig om via de weg van pijn, je lijf weer te bereiken. Want daar waar de pijn, het verdriet, de boosheid of het gemis voelbaar wordt, zit je echt goed in je lijf. En dan kom je dus in contact met jezelf. Dat is een spannende en moeilijke weg, die ik soms zelf ook moet bewandelen. Dat is waar ik mensen ook in kan coachen.”
In hoeverre wordt onze behoefte aan rust en stilte gevoed door gebrek aan liefde, (sociaal) contact en contact met wie we in essentie zijn?
“Rust en stilte is als het ware ook terugkeren naar de bron, de basis, wie we in essentie zijn. Gebrek aan (zelf)liefde en contact maakt ons meer behoeftig. Vaak proberen we dat te voeden met externe dingen zoals vermaak, afleiding, of letterlijk voeden met eten. En dat vult wel tijdelijk, maar voedt en vervult ons niet echt. Liefde en werkelijk contact, geeft echte vervulling. Behoefte aan rust en stilte, kan een uiting zijn van een eigenlijke behoefte aan liefde en contact. Tegelijkertijd denk ik niet dat het hebben van genoeg liefde en contact, ons vrijwaart van een behoefte aan rust en stilte. Die blijven namelijk van belang, ook als de behoefte aan contact vervuld is.”
Wil je in contact zijn of komen met Inge, dan vind je haar profiel op LinkedIn. of ga naar haar website.