Pioniers Magazine okt/ nov/ dec 2018 | Verandering en Transformatie | Page 29

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Desondanks wordt in zorginstellingen doorgaans gewerkt met algemene niet evidence-based voedingsrichtlijnen voor specifieke patiëntengroepen. Het rapport Overgewicht en Obesitas van de Gezondheidsraad uit 2003 is een goed overzichtsrapport, maar zonder duidelijke richtlijnen. Inmiddels ook verouderd, 15 jaar geleden gepubliceerd, zodat een nieuw rapport aanbeveling verdient, zeker als de regering de strijd tegen overgewicht wil aangaan. Sinds 2003 zijn wereldwijd nieuwe onderzoeken gedaan, alsmede naar leefstijlinterventies, zodat het tijd wordt voor een nieuw rapport en voedingsrichtlijnen.

“De richtlijnen voor gezonde voeding zouden veel duidelijker en makkelijk kunnen worden opgesteld voor de bevolking door het hanteren van de internationale richtlijnen van de voedingswetenschappers die ertoe doen in de wereld.”

De gezondheidsraad heeft in 2015 de richtlijn voor gezonde voeding aangepast volgens de huidige stand van de wetenschap, maar die moet helaas tegelijkertijd ook weer voldoen aan de belangen van de voedingsindustrie, en is volgens een consensusmodel van alle betrokken Nederlandse wetenschappers in de Gezondheidsraad (die overigens, let op, niet allemaal voedingsdeskundigen zijn).

De richtlijnen voor gezonde voeding zouden veel duidelijker en makkelijk kunnen worden opgesteld voor de bevolking door het hanteren van de internationale richtlijnen van de voedingswetenschappers die ertoe doen in de wereld.

Dat doen wij als eerste in Nederland wel. Daarbij beginnen wij altijd met evidence-based meten. Dat doen wij met de BODPOD. Een BODPOD-meting is de “gouden standaard” op het gebied van lichaamssamenstelling. Hij vertelt je in minder dan 3 minuten alles over jouw body compositie en je stofwisseling. Dat is heel erg belangrijk. Lichaamsvet is namelijk een betere voorspeller van iemands gezondheid dan gewicht.