Pioniers Magazine okt/nov/dec 2016 Thema: Liefde en relaties | Page 14

Wat houdt mannen bezig als het gaat om relaties? Hoe kunnen ze hun hart openen zodat zij zich kunnen verbinden met de ander? Hoe kunnen ze de ruggengraat ontwikkelen om autonoom, krachtig én liefdevol in relaties te staan?

Edwin Holwerda is een ervaren mannenwerker en drijfveren expert. Hij wordt door velen beschouwd als een Master of Ritual & Ceremony. Samen met zijn twee collega’s begeleidt hij mannengroepen in Nederland.

De doelstelling van MannenWerk is om mannen te ondersteunen in het ontwikkelen van hun authentieke mannenkracht. Over MannenWerk zegt Edwin: “Het werken met mannen bevrijdt mannen. Het helpt mannen in contact te komen met hun essentie en de oerkracht van het bestaan. Het transformeert woede in levensvuur, agressie in passie, gemis in compassie en verlangen in liefde. MannenWerk opent de weg naar het hart en leert mannen om vanuit hun missie hun levenspad te bewandelen. Voor zichzelf, de ander en de wereld.”

Ik heb tijdens onze mannen workshops honderden mannen voorbij zien komen en kan inmiddels denk ik wel concluderen dat er drie basale, voor mannen telkens terugkomende thema’s zijn: eenzaamheid (ik red me wel, ik doe het wel alleen, etc.), dwangmatige competitie (ik ben de grootste, beste, sterkste, het meest verlicht, etc.) en emotionele schroom (als ik me kwetsbaar opstel is dat gevaarlijk dus voel ik liever niet). Deze zaken worden ons mannen vaak vanuit cultuur-historisch perspectief aangeleerd, maar kunnen ons in deze tijd behoorlijk in de weg zitten.

Verbinding en heelheid

Als we het hebben over relaties kan ik vanuit mijn ervaring zeggen dat een nieuwe volgende stap voor mannen gaat over verbinding en heelheid. Al hangt dat volgens mij ook nauw samen met waar iemand “uithangt” in termen van geloofsovertuigingen en bewustzijnsontwikkeling. Zo zullen er voor mannen die meer verwant zijn met het rationalisme en het wetenschappelijke paradigma andere natuurlijke volgende stappen zijn dan voor mannen die veel meer hebben met het modernisme of postmodernisme. Dat is denk ik wel belangrijk om te realiseren. Er is niet één algemene natuurlijke volgende stap voor mannen. Wel kan elke man een volgende stap zetten vanaf het punt waar hij nu is.

Als we het hebben over verbinding dan hebben mannen deze allereerst met zichzelf aan te gaan. Zonder verbinding met het eigen gevoel kan er moeilijk verbinding met iemand anders worden gemaakt. Dat is voor mannen niet altijd even makkelijk. We zijn van nature naar buiten gericht. De aandacht ligt vaak bij onze omgeving en wat daar te bereiken is. Problemen worden vaak op de ander of op de buitenwereld geprojecteerd. Door die externe focus – of dat nu een religieuze achtergrond heeft, door onze masculien ingerichte samenleving komt, of door iets heel anders veroorzaakt wordt – is de westerse man in de loop van de geschiedenis op een bepaalde manier afgescheiden geraakt van zijn omgeving.

Daarnaast is het voor mannen ook best wel pittig om die autonomie die we ervaren, lijken te moeten opgeven als we in verbinding gaan. Wat gebeurt er