Pioniers Magazine juli/ augustus/ september 2020 | Impact | Page 8

Toepassingen olifantsgras

Olifantsgras staat in de Haarlemmermeer onder meer om ganzen te weren bij Schiphol en om te verbouwen. Er zijn diverse toepassingen voor olifantsgras die je in drieën kunt verdelen. Ten eerste is er de hele basic toepassing als bedding in een stal of als pellets, van die kleine korreltjes voor in de kachel. Ook kun je het gebruiken als mulch (bodembedekker) in de tuin tegen het onkruid.

De tweede soort toepassing is die van het mengen. Je kunt het als vulmiddel mengen met bijvoorbeeld bestaande papierpulp, met composiet of met beton. Het product krijgt dan een iets grotere meerwaarde en je slaat voor langere termijn CO2 op, waardoor het een duurzame toepassing is. Olifantsgras haalt CO2 uit de lucht en door het mengen heb je minder van de andere grondstoffen nodig. Zo combineer je al twee eigenschappen.

De derde tak van toepassingen is die van de chemie. In olifantsgras zitten onder meer bestanddelen als cellulose (is een hoofdbestanddeel van de  celwanden  van planten), hemicellulose en suikers. Deze kunnen benut worden, maar dat is meer een langere termijn traject omdat de industrie daar nog niet klaar voor is.

Van de bestanddelen kun je bijvoorbeeld ethanol maken, als brandstof voor auto’s en vliegtuigen. Je kunt veel producten maken van de suikers waaronder ook plastics. Zo levert het olifantsgras een daadwerkelijke meerwaarde op.

Traject van de toekomst

De eerste twee toepassingen worden al gedaan met olifantsgras in de Haarlemmermeer en de derde, de chemische toepassing is een traject van de toekomst. Eerst hield ik me vooral bezig met de chemische kant, maar door de energietransitie, die nu nodig is, en door de coronacrisis ben ik me ook meer gaan bemoeien met de basis- en mengtoepassingen.

"Olifantsgras haalt CO2 uit de lucht en door het mengen heb je minder van de andere grondstoffen nodig."

Ik wil het graag op een biologische manier doen. Voor bijvoorbeeld papier heb je cellulose nodig. En in de plant zit zowel cellulose als lignine (Lignine is het meest voorkomende  organisch  materiaal op aarde; dit materiaal komt voor in de celwand van planten). In een normale papierproductie haal je de lignine eruit met een chemische bewerking, maar hierdoor heb je ook een chemische afvalstroom. Deze moet je toch ergens kwijt of zien af te breken. De papierindustrie is daar wel heel effectief in, maar het kan ook op een biologische manier. We doen onderzoek of je schimmels of bacteriën het eruit kan laten “eten”, waardoor je papier krijgt dat 100% biologisch is.

Groeiend beton

We kijken bijvoorbeeld naar hoe lang zo’n bewerking duurt, hoeveel schimmels je erin moet stoppen en wanneer het proces is uitgewerkt. Je zou ook bouwplaten en beton kunnen laten groeien met behulp van schimmels. Een schimmel heeft een drager nodig en miscanthus is een relatief poreuze en absorberende plant waar schimmels goed op groeien. Deze toepassing is een veredeling en hoe dat precies werkt wordt onderzocht.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Foto's: eigen foto's