Pioniers Magazine juli/ augustus/ september 2020 | Impact | Page 10

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

poreuze en absorberende plant waar schimmels goed op groeien. Deze toepassing is een veredeling en hoe dat precies werkt wordt onderzocht.

"Mensen vinden het vaak ook niet erg om meer te betalen, als het gevoel maar goed is."

Met zo’n fabriek ben je flexibel, kun je kleine batches draaien en hoeft de afnemer ook geen grote voorraden te hebben. Hiervoor hebben we de technologie nodig en ook de financiën.

Sterke circulaire keten

De keten is, in ons geval, heel sterk. Je hebt alle voordelen van het gewas, met de CO2 en fijnstof opname, de vliegveiligheid, de geluidsreductie, het vergroten van de biodiversiteit en dat allemaal op lokaal niveau. Je hebt dus een grondstof waarvan je producten kunt maken die je in de lokale economie kunt toepassen en je kunt deze biologisch ook weer recyclen of afbreken. Zo bouw je een circulaire economie.

De waarde hiervan wordt nog niet voldoende erkend. We zijn in de oude economie gewend van ‘ik heb iets, ik maak het en ik verkoop het dan’. Ik ben van mening dat dat nu niet meer gaat werken. Mensen vinden het vaak ook niet erg om meer te betalen, als het gevoel maar goed is.

Positieve impact bewoners Haarlemmermeer

Als we onze fabriek in de Haarlemmermeer kunnen realiseren, dan heeft dat direct een positieve impact op de bewoners ervan. Je krijgt dan schonere lucht in je omgeving en je hebt minder last van geluid. Ook komen er meer kleine diertjes in en op de grond en biedt het een schuilplek voor wat grotere dieren als fazanten en hazen. Door de productie bied je werkgelegenheid en zo investeer je lokaal, dat is een economisch voordeel. Het duurzame voordeel is, dat er minder afval is en er meer gerecycled wordt, wat niet alleen lokaal beter is, maar ook voor het hele land.

Je hart volgen

Graag wil ik aan mensen meegeven: volg je hart. Met passie iets doen is belangrijk, zeker wanneer je pionier bent. En natuurlijk moet je volhouden, niet bij het minste of geringste denken ‘ik stop er maar mee’. Ik doe dit al een jaar of vijf, zes en het heeft me nog geen cent opgeleverd. Eind vorig jaar wilde ik stoppen. Ik had al zoveel geprobeerd en het wilde maar niet vooruit zoals ik het wilde. Maar toen herinnerde mijn vrouw me eraan hoeveel energie het me geeft. ‘Ik zie je ogen stralen en twinkelen als je er mee bezig bent’ zei ze. Anderen geven ook aan dat ik ga glimmen als ik erover vertel.

Voor het eerst in mijn leven ben ik echt met iets bezig dat gewoon goed voelt. Duurzaam bezig zijn hoeft niet ten koste te gaan van leuke dingen doen of geld verdienen. Dat is wel een grote misvatting die veel mensen nog hebben. Het wordt wel minder, maar duurzaamheid wordt nog steeds geassocieerd met alternatief leven. Dat was het misschien in het begin, maar als je het opschaalt dan kan het ook gewoon in de normale economie werken. Zo is het ook aansprekender voor een groter publiek.