Pioniers Magazine juli/ aug/ sept 2019 | Ecologische Intelligentie | Page 41

Tiny house wordt GROOT

Wat begon als een blog en een dapper plan van Marjolein Jonker om een Tiny House te laten bouwen om off grid in te gaan wonen, ontwikkelde zich razendsnel tot de Nederlandse Tiny House beweging. Haar missie om mens en natuur weer dichter bij elkaar te brengen, inspireert velen. Marjolein maakte er zelfs haar werk van. Als ambassadeur van de Tiny House beweging geeft ze lezingen en helpt anderen in hun zoektocht naar het realiseren van hun woondroom. Een pleidooi voor eenvoud, respect voor de natuur en elkaar en voor tevredenheid.

Tekst: Marjolein Jonker i.s.m. Viola Robbemondt

Vanuit welk gedachtengoed wilde jij in een Tiny House wonen?

Begin februari 2016 begon ik te bloggen over tiny houses. Ik woonde destijds ruim twaalf jaar in een huurhuis en wilde al zeker zes jaar weg. Een eigen huis kopen was te duur en toen ik de Tiny House Movement ging volgen, zag ik steeds meer mogelijkheden. Een knus, warm huisje, met veel hout, in een mooie omgeving, natuur, rust. Ook: duurzaam leven, zelfvoorzienend zijn en mijn eigen groenten en kruiden kweken. Maar ik had geen eigen land en geen budget om een lapje aan te schaffen. In ieder geval wist ik dat ik niet meer in een blok beton wilde wonen. Als fervent Pinterester verzamelde ik mooie plaatjes op mijn ‘sustainability and off-grid living’ board, en ik viel al mijn vrienden en collega’s lastig met ‘Kijk dan hoe leuk!! Dat wil ik ook!!’ Tot een van die vrienden zei: ‘Waarom ga je het dan niet gewoon doen? Regel een lening en laat zo’n huisje bouwen. Dat zal best mogelijk zijn.’ Toen ging de knop om bij mij en ben ik er achteraan gegaan.”

Na allerlei omzwervingen, veel overleg met de gemeente en zelfs rechtszaken, woon je nu drie jaar op je stek in Alkmaar. Hoe bevalt het off-grid leven?

“Heerlijk, ik zou niet anders meer willen! Mijn leven is wel enorm veranderd. Je bent meer tijd kwijt aan het onderhouden en organiseren van je basale voorzieningen. Je hebt een watertank nodig, en die moet je isoleren om hem te beschermen tegen licht en vorst. In mijn ervaring is het nooit een kwestie van kopen, aansluiten en alles draait meteen goed. Ingewikkelde aansluitingen, waterdruk goed instellen en ook die pomp en leidingen die je moet beschermen tegen vorst. De tank en de leidingen moet jaarlijks gereinigd worden, je hebt een waterfiltersysteem nodig en het filtermateriaal moet op tijd vervangen worden. Je moet je dakgoot schoonhouden, het filter controleren en legen en ook de waterfilter in huis moet vaak schoongemaakt worden. En als het lange tijd niet regent, heb je geen water. Dan moet je jerrycans water zeulen, douchen bij vrienden of je met een teiltje wassen, de afwas doen met een keteltje heet water en ga zo maar door. Dat vreet tijd. Dan de was: als het weer het toelaat en ik heb genoeg water dan kan ik wasjes in huis doen. De ventileert en lekker warm stookt. Ik heb daar slechte ervaringen mee dus in het natte seizoen komt de plaatselijke wasserette het halen en brengen. Da’s dan wel weer lekker makkelijk. In de toekomst zou ik wel een (gedeelde) back-up wateraansluiting willen, want water is het meeste gedoe. Het is een eerste levensbehoefte waar je niet zonder kunt en op deze manier boet je in op comfort. Toch had ik deze ervaring niet willen missen. Het heeft me enorm bewust gemaakt van de waarde van water, hoeveel we verbruiken, het maakt me dankbaar voor water.”

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL