Pioniers Magazine juli/aug/sept 2018 | Zelfsturing & Authenticiteit | Page 60

Zelfsturing: het openen van de deur naar de toekomst

Ik wil je ook graag meenemen in een aantal redenen die voor mij overtuigend zijn dat er geen weg terug is. We gaan die kant op of we het willen of niet:

• Arbeidsorganisaties zullen er in de komende decennia heel anders uit gaan zien. De verhouding tussen werkgever en werknemer, de manier waarop we betaald worden, de leeftijd waarop we met pensioen gaan, de inzet van mensen: het zal allemaal drastisch en revolutionair veranderen en het zal ieder van ons (be)treffen. De term zelfsturing waarmee we in de negentiger jaren op de markt kwamen zal nu pas in volle bewustwording plaatsvinden, wellicht onder een andere benaming, maar het gaat om hetzelfde.

• De gemiddelde organisatie zal (nog) platter, slanker, alerter en (positief) agressiever zijn om flexibel antwoord te kunnen blijven geven of de voortdurende bewegingen in de markt.

• De werkplek zal onder volledig ‘employee self-control’ komen te staan. De nadruk zal veel meer liggen op persoonlijk en innerlijk leiderschap en de traditionele vorm van ‘management’ zal volledig verdwijnen en plaatsmaken voor dienend mentorschap.

• Productiviteit van werknemers zal aanzienlijk stijgen. Vooral gevoed door de mate van zelfsturing en zelfbeschikking. Iedere werknemer zal betrokken worden bij alle beslissingen. Medewerkers zullen collega’s trainen. Ontwikkeling is een voortdurende behoefte die niet meer gestuurd wordt vanuit de capaciteitsbehoefte van de organisatie maar vanuit de leerbehoefte van het individu zelf.

Bureaucratische mechanismen en controle zullen zich beperken tot ‘needed-only’. Alle andere vormen zullen verdwijnen en/of vervangen worden door volledige automatisering. Stafafdelingen zullen verdwijnen of sterk beperkt worden. Instituten als Personeel & Organisatie worden overbodig omdat teams op eigen wijze invulling kunnen geven aan dit soort taken.

• Op het laagste niveau binnen organisaties zullen medewerkers belangrijke beslissingen nemen. Zij zijn volwaardige partners geworden vanuit het besef dat ieder individu talent heeft en dat dit talent altijd inzetbaar is op de plaats die daartoe het meest geschikt is. Organisaties zullen intensiever investeren in mensen. Niet om dingen ‘aan te leren’ maar om eigen talent te leren hanteren binnen de context van de organisatie.

• Je ‘doet mee’ of je ‘valt af’. Dat is een bewuste keus van ieder individu gevoed door de vraag ‘Wat brengt jou in beweging?’ Er is geen grijs middenveld. Vanuit het bewustzijn dat ieder verantwoordelijk is voor zichzelf en derhalve ook daarop aan te spreken is, is er geen andere keus. Dat impliceert een voortdurend leerproces dat zich richt op de flexibilisering van het individu, op het ontwikkelen en uitbouwen van persoonlijke vaardigheden, die noodzakelijk zijn voor nieuwe en/of andere functies. Ontwikkeling vindt zowel in eigen tijd als in tijd van de organisatie plaats.

Volledig autonoom functioneren en daarmee het hoogste niveau bereiken van zelfsturing liggen meer voor de hand.

Werkgaranties zullen verdwijnen. Zo lang iemand bijdraagt en bij wil dragen aan het resultaat van de organisatie is er geen reden om angstig te zijn voor baanverlies. Echter geen enkele baan zal nog zeker zijn. Mocht om economische redenen je positie op de tocht komen te staan dan weet je dat je een waardevolle bijdrage elders kunt leveren. Zekerheid ligt bij jezelf en steeds minder bij een organisatie.

Organisaties zullen volop mogelijkheden bieden aan talenten om te starten met een eigen ‘small business unit’, kleine zelfstandige ondernemingen binnen de organisatie, met alles wat daar bij hoort.

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL