Pioniers Magazine januari/ februari/ maart 2018 Thema: Jonge pionier | Page 46

De Maya cultuur is een hoog ontwikkelde beschaving die in Midden-Amerika is ontstaan. Vanuit hun verbinding met de planeten, de zon, de sterren, de maan en de melkweg (Hunab ’Ku) zijn er enkele onvoorstelbaar precieze kalenders ontstaan. De Tzolkin is er één van en dit gedachtegoed is sinds 1996 bij ons in het Westen beschikbaar. De oude wijsheid van de Maya’s is nog dagelijks actueel.

Kinderen verbinden zich makkelijk met de dagenergie van de Tzolkin. Het helpt ze in verbinding te blijven met de eenheid en de heelheid van waaruit ze zijn ontstaan. De Tzolkin brengt je daar immers rechtstreeks mee in contact. De visie van de Maya’s (en andere inheemse, oude culturen) is dat we, wanneer we meer naar onze kinderen kijken, allemaal weer vanuit die verbinding kunnen leven. Hiervoor moeten we de weg van ons hoofd (mind) naar ons hart (intuïtie) gaan. Het goede nieuws is dat we bij het gaan van deze niet zo makkelijke weg, van (onze) kinderen kunnen leren. Waarom zou je deze weg überhaupt gaan? Leven vanuit verbinding met je hart brengt magie, balans, vreugde en rust. Dat is precies wat onze kinderen graag bij ons willen zien en waardoor ze zelf deze verbinding kunnen behouden!

In deze tijd zie ik in mijn werk in het onderwijs en de Kinder- en Jeugdtherapie veel kinderen die ‘losgeslagen’ zijn. Ze denken alles te mogen zeggen. Hoe kwetsend een mening ook mag zijn voor een ander, ze denken er recht op te hebben. Omgaan met een ‘nee’ vinden ze moeilijk, laat staan verliezen tijdens een spel met gym. Hun lontjes zijn kort en het moet gaan zoals zij het willen, anders worden ze boos of opstandig. Dit steken ze niet onder stoelen of banken, ze schreeuwen het van de daken en zijn overtuigd van hun gelijk. Voor hun omgeving is dit lastig. Veel volwassenen zien de kinderen in deze tijd als hun gelijke. Ze zijn niet tegen ze opgewassen en durven ze niet te begrenzen. Zo bekrachtigen ze onbewust het opstandige en narcistische gedrag.

Open en kwetsbaar

De Maya’s vertellen ons dat we leven in eenheid met alles wat er is. Vanuit deze eenheid zijn er 20 oer-eigenschappen die bij je horen. Elke oer-eigenschap bestaat uit meerdere lagen (frequenties) en die hebben zowel een kracht als een zwakte in zich. Hoe meer wij als volwassenen de kracht van deze oer-eigenschappen in onszelf integreren, hoe beter wij onze kinderen kunnen begrijpen en begeleiden. Kinderen hebben dus ouders nodig die een positief rolmodel zijn. Ouders die er voor ze zijn met al hun kwaliteiten en tekortkomingen. Maar al te vaak zie ik ouders in hun ouderrol zitten: “Denk aan… “, “Pas op voor…”, “Waarom heb je dit vergeten?”, “Je moet , om 17 uur…” Kinderen vragen echter heel wat anders. Als ouder gaat het er vooral om dat je ‘echt’ mag zijn. Heb je verdriet, dan huil je. Ben je boos, dan laat je het door je heen razen. Ben je blij, dan lach je.

Door open en kwetsbaar te leven, ben je duidelijk voor je kind. Het ziet dan geen tegenstrijdige signalen. Kinderen doen dit van nature, totdat ze van ons, volwassenen, hebben afgeleerd dat het oké is om boos te zijn, te huilen of bang te zijn. Ik weet nog goed dat onze kinderen peuter en kleuter waren. Met de hulp van een therapeut werd ik me bewust van het feit hoe vaak ik tegen mijn kinderen zei als ze huilden: “Stil maar. Rustig maar” en vervolgens zo snel mogelijk naar een oplossing zocht zodat hij zich weer fijn zou voelen.

Wanneer we kinderen van jongs af aan in verbinding met hun hart en kern laten leven, groeien ze op als pioniers. Een pionier is niet bang. Hij gebruikt zijn nieuwsgierigheid, onbevangenheid, moed en wijsheid. Hij gaat als het nodig is van het gebaande paadje af. Hij onderzoekt de mogelijkheden en volgt zijn verlangen. Dit is wat kinderen doen als ze 1 of 2 jaar zijn en een gezonde hechting hebben meegekregen. Ze voelen zich één met alles en iedereen en leven vanuit die verbinding. Ze volgen hun

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL