Pioniers Magazine jan/ febr/ maart 2019 | Visie & missie | Page 6

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Zij maakt het verschil

Heidi Leenaarts heeft een achtergrond in de financiële sector. Sinds 2004 is ze als zelfstandige actief met vraagstukken en projecten die raken aan de transitie van de samenleving. Haar ondernemerschap wordt gevoed door haar passie voor mensen en het potentieel dat mensen, individueel en collectief, in zich dragen. Haar favoriete thema is de Nieuwe Economie, met name de rol van geld en ‘ander geld’ daarin. Heidi is grondlegger en algemeen directeur van United Economy, een duurzaam handelsnetwerk voor gelijkgestemde bedrijven die onderling groen zaken doen.

Door haar inzet voor systeemverandering, wil ze in de praktijk laten zien dat je veel duurzamer kunt omspringen met geld in een groene samenleving: met circulair geld om precies te zijn. Ze introduceerde het betaalmiddel United, dat initiatief brengt haar dit jaar op de hoge plek 31 in De Trouw Duurzame top 100. Heidi is tevens auteur van drie boeken, haar laatste boek is een Meedenkboek: Onze economie opnieuw uitvinden.

"Mijn missie is een gevoel van binnen dat ik iets betekenisvols wil bijdragen aan de wereld, iets wil doen, omdat ik zie dat er in de wereld op heel veel vlakken iets aan de hand is wat eigenlijk niet zo zou hoeven zijn. Als ik dat zie, dan kom ik in actie, dan lukt het bijna niet om niks te doen. Ik heb die drive altijd gehad, maar had eerst te weinig zelfvertrouwen. Gaandeweg groeide mijn vertrouwen dat ik wél dingen voor elkaar kan krijgen. Daardoor kwam er steeds meer ruimte voor de missie die ik van binnen voel. Mijn missie is om te werken aan systeemverandering. Dat is belangrijk voor grote vraagstukken als klimaatverandering, oorlogen, natuurlijke hulpbronnen, biodiversiteit en armoede. Het heeft ook betrekking op dingen dichtbij: het directe welzijn van de mensen om je heen.

Ik denk niet dat ik in mijn eentje de wereld kan veranderen. Ik denk wel dat er een beweging is van heel veel mensen die vanuit hun hart willen bijdragen. Als ik onderdeel ben van die beweging is dat samen heel sterk, dan hoef ik alleen maar mijn ding te doen. Dus goed naar mijn intuïtie luisteren, goed voelen wáár ik hoor ten opzichte van alles wat er speelt in de wereld. Waar heb ik mijn stukje te doen? Ik heb mijn stukje helder gekregen.

De creatie van geld

Laat ik eerst teruggaan. Ik heb tien jaar bij een bank gewerkt. Toen ik daar was gestopt vanwege de kinderen, kwam dat gevoel dat ik iets wil bijdragen heel sterk bovendrijven. Dat werd des te sterker doordat we vier kinderen hebben waar het goed mee gaat. Dat riep bij mij het gevoel op: nu wordt het tijd om iets terug te doen. Maar ik wist nog niet wát. Zo is mijn zoektocht begonnen. Ik ben met veel mensen, vooral ondernemers, gaan praten. Heb ondernemers bij elkaar gebracht. Daardoor kregen dingen steeds meer vorm. Op een gegeven moment werd ik door enkele ondernemers gewezen op de enorme invloed die geld heeft op de samenleving. Iedereen weet dat natuurlijk, ik wist dat ook, maar zij legden het op zo’n manier uit dat ik er niet meer omheen kon.