Pioniers Magazine jan/ febr/ maart 2019 | Visie & missie | Page 11

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

met elkaar samen waarbij we zelf de nieuwe economische spelregels bepalen. United Economy heeft een onderling renteloos betaalmidddel ontworpen, genaamd de United. Deze munt is een zuiver ruilmiddel. De Uniteds circuleren tussen de leden in ons open netwerk en blijven dus in de reële economie van goederen en diensten. In ons eerste jaar, 2016, hadden de leden een gezamenlijke duurzame omzet van 60.000 Uniteds. In 2017 was het 280.000 en in 2018 rond de 800.000 Uniteds.

Nadenken over geld

Mijn missie voelt al als een succes. Als coöperatie hebben we samen geformuleerd wat onze zes kernwaarden zijn. Eén daarvan is bewustzijn creëren over de rol van geld in de samenleving en hoe het anders kan. Dat bewustzijn hebben we sowieso al veel aan bijgedragen en dat gaat alsmaar door. Overal worden mensen aan het denken gezet. Dat betekent niet gelijk dat ze hun gedrag compleet veranderen. Het zet mensen aan om na te denken over geld. Wat kan ik daar zelf mee? Wat kan ik ermee als gemeente, overheid of als bedrijf? In de regel wordt geld gezien als een neutraal middel. Iets dat er gewoon is. Waar wij bewustzijn over brengen, is dat je met het ontwerp van geld een enorm verschil kunt maken. Geld hoort ten dienste te staan van de samenleving. Het is een zeer krachtig instrument om belangrijke doelen te helpen bereiken.

Mijn missie kan ik in een citaat samenvatten ‘The most important work, is highly systemic and deeply personal’. Elke dag merk ik dat wat we doen zeer systemisch is, tegelijkertijd is het diep persoonlijk. Ik kom regelmatig mezelf tegen, zoek het diepste in mezelf op. Dat moet om vooruit te komen. Die combinatie van systeem- en mind-set verandering vind ik uitermate interessant. Het lijken uitersten, maar ze hangen zo nauw met elkaar samen. Je hebt ze beide nodig.

Ik verbind de oude- en nieuwe economie. Ik denk ook dat de nieuwe economie een ander bewustzijn vraagt dan wat we nu meestal zien.

In de oude economie is het hoofd meestal dominant en ziet de mens zichzelf als een afgezonderd wezen. Vanuit die mindset is het belangrijk je eigen kleine kring zeker te stellen, zorgen dat je geld en bezittingen hebt, zorgen dat je controle hebt. Daar ontleen je zekerheid aan. Cijfers, getallen en euro’s doen een beroep op je hoofd. Vaak is het hoofd zo dominant dat de rest totaal niet meer meedoet. Niet alleen individuen maar hele organisaties functioneren vaak zo. In de nieuwe economie doet het hoofd er nog steeds toe, maar doen ook je hart en je intuïtie mee. Zoals dan het geld ten dienste staat van wat goed is voor de samenleving, zo is het hoofd dienstbaar aan wat je uit je hart wilt.