Pioniers Magazine april/ mei/ juni 2020 | Communicatie | Page 58

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Wat maakt communicatie moeilijk?

Het is eigenlijk vreemd dat we vaak communicatie, met iemand die ellende meemaakt, zo moeilijk vinden, want wat het beste werkt, is normaal doen. Welke ellende iemand ook heeft, hij ís niet zijn ellende, maar nog steeds een gewoon individu. Dus het is het beste om iemand gewoon als individu te benaderen en niet als slachtoffer, zwakkeling of iets dergelijks. En toch gebeurt dat weinig en dat is best gek. Wij zien een aantal redenen waarom mensen dat zo moeilijk vinden:

1) Veel mensen hebben moeite met het hanteren van eigen negatieve emoties,

laat staan met die van iemand anders.

2) Mensen worden door de ellende van iemand anders geconfronteerd met hun

eigen, nog niet verteerde, ellende.

3) Mensen die ellende meemaken, worden vaak geïdentificeerd alsof ze hun

ellende zijn geworden. Het lijkt wel alsof ze niets meer zijn dan ‘wandelende

ellende’. Door de focus daarop wordt vergeten dat er nog genoeg onderwerpen

zijn waar je het over kunt hebben.

Hoe kan het anders?

De juiste dosering

Let er allereerst op, voordat je überhaupt met iemand gaat communiceren, dat je de mens met ellende niet overlaadt met jouw aandacht. Laat weten dat jij er voor diegene bent als hij of zij jou nodig heeft.

Toon belangstelling en geef aandacht, wees zoveel mogelijk bereikbaar, maar let op voor ‘overvoeren’. Een mens met ellende heeft ook ‘rust’ nodig. Kort aandacht met soms lang, is vaak de juiste mix. Doseer zo zorgvuldig mogelijk.

Verteer je eigen emoties

Het beste werkt het natuurlijk door zelf te leren met je emoties om te gaan. Als je dat kunt, heb je meestal geen last meer van alle drie hierboven genoemde redenen. Je weet dat emoties bij het leven horen, je bent niet meer bang voor emoties en dus ook vrijwel niet meer bang voor de emoties van anderen. Alhoewel dit soms nog wel kan. Als iemand met hele heftige emoties heeft te maken, dan kan het nog steeds zo zijn dat je dat niet kunt hanteren. Maar vermoedelijk ben je dan wel in staat dat eerlijk te melden.

Verder weet je dat, als je bloedeerlijk met je eigen emoties om kunt gaan, iemand, die ellende ervaart, ook meer is dan ‘wandelende ellende’. En dat diegene het misschien wel prettig vindt om juist even over iets anders te praten dan zijn ellende.

Foto: Rido81 | bigstock