Pioniers Magazine april/ mei/ juni 2018 Thema: MVO - Page 6

Hij maakt het verschil

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

Hoe het contact tussen kind en natuur weer vanzelfsprekend wordt

In 2014 ontmoette ik Yassine. Hij woont in Utrecht Zuilen. Toen ik hem vroeg naar zijn natuurervaringen in zijn jeugd, bleek hij deze niet te hebben. Hij dacht wel dat er bossen waren in Nederland, maar wist niet waar die waren. In de bossen kon je trouwens wel goud en ijzer vinden en jagen op varkens. Yassine woont hemelsbreed 2 km van het Gagelbos in Utrecht af. Dit lijkt geen onoverbrugbare afstand. Yassine is niet alleen, duizenden kinderen in grote steden komen nooit in een bos of op het strand.

In Sheffield is dit fenomeen onderzocht. Onderzoekers brachten in kaart hoe ver kinderen van 8 zelfstandig van huis mochten. Grootvader mocht op zijn 8e 1,5 kilometer van huis, moeder mocht op haar 8e 800 meter van huis en zoon Ed mag vandaag de dag 300 meter van huis. De meeste kinderen wonen verder dan 300 meter van de natuur.

Kinderen meenemen in bussen naar prachtige plekken, daar ben ik een beetje van af. Dan hebben ze een geweldige dag, maar ze weten nooit meer hoe ze er moeten komen. Ouders hebben geen fiets, geen auto en meestal geen geld voor de bus en weten vaak ook zelf niet waar de natuur is.

Tja en hoe zorg je dan dat contact tussen kind en natuur weer vanzelfsprekend wordt?

Het verrassend simpele antwoord kwam uit India. Ik zag de TED talk van Shubhendu Sharma. In vijf minuten legde hij uit hoe je in 10 jaar een 100 jaar oud bos maakt. En hij maakte bossen van 100 vierkante meter, Tiny Forests. Na het zien van dit filmpje was ik erg benieuwd of dat ook in Nederland kon en ik nam contact op met Shubhendu via Twitter. Binnen een minuut kreeg ik antwoord en we maakte een skype afspraak om plannen te smeden!

Daan Bleichrodt, werkzaam bij IVN (Instituut voor Natuureducatie) heeft een droom voor Nederland: elke buurt zijn eigen minibos en dan niet zomaar een minibos, maar een Tiny Forest! Hij gelooft erin dat betrokkenheid bij de natuur begint bij kinderen. Daan vertelt:

Deze droom begon misschien wel 26 jaar geleden. Ik had een favoriete klimboom. Deze stond op de nominatie om omgehakt te worden. Mijn zus, mijn vriendjes en ik startte een actiegroepje om de boom te redden. We verzamelde handtekeningen en schreven een brief naar de gemeenteraad. Het beschermen van de natuur zat er al vroeg in. Ik denk dat dit komt omdat ik opgroeide in een klein dorpje waar contact met de natuur vanzelfsprekend is.

"Duizenden kinderen in grote steden komen nooit in een bos of op het strand"