Pioniers Magazine april/ mei/ juni 2018 Thema: MVO | Page 16

WWW.PIONIERSMAGAZINE.NL

SVN richt zich daarom vooral op het verbinden van mensen en het aangaan van samenwerkingsverbanden waarbij mens en planeet centraal staan. Dit betekent niet dat geld geen rol speelt, maar wel dat geld als middel wordt ingezet voor een betere wereld. De achterliggende theorie hierbij komt o.a. van Gunther Pauli.

Blue Economy

Het idee van een 'blauwe economie' is een reactie op de polarisatie in het economisch denken eind vorige eeuw. Ofwel bedrijven namen deel aan een 'rode' economie die draaide op winstmaximalisatie en eigenbelang (eco-negatief), ofwel aan de 'groene' economie waar duurzaamheid voorop stond en geld een ondergeschikte rol had - de activiteiten in deze economie hebben geen negatieve impact op de aarde (eco-neutraal).

Bij de blauwe economie draait alles om overvloed. Volgens Pauli is het mogelijk om activiteiten te ontplooien die de aarde beter maken (eco-positief) en daar ook geld mee te verdienen. Door niet langer te denken in schaarste maar in overvloed en lokaal, kun je op nieuwe manieren problemen aanpakken die mens en milieu belasten. Veel voorbeelden vind je in de natuur: door te kijken hoe natuurlijke processen lopen en deze na te bootsen, vind je oplossingen voor problemen en voorkom je tegelijkertijd uitputting van de aarde. Een voorbeeld is de natuurlijke ventilatie bij zebra's, met hun zwart-witte strepen. Door toepassing van zwart-witte bouwconstructies in warme landen, is er sprake van natuurlijke koeling en is daarom minder energie nodig voor airconditioning. Door toepassing van simpelere en schone technologieën creëer je betere, goedkopere oplossingen die weinig tot geen belasting meebrengen.

"Door niet langer te denken in schaarste maar in overvloed en lokaal, kun je op nieuwe manieren problemen aanpakken die mens en milieu belasten. "

Net als SVN gaat een blauwe economie uit van het creëren van meerwaarde in plaats van meer winst door bijvoorbeeld kostenbesparingen of belastende technologie. In het gelijknamige boek geeft Pauli honderd voorbeelden van oplossingen die schoon, winstgevend en eenvoudig zijn, en sociale meerwaarde bieden. Deze oplossingen zijn voornamelijk gebaseerd op natuurkunde en gaan uit van de lokale omstandigheden (temperatuur, omgeving). Het is dus een hele andere manier van kijken. In de natuur bestaat er geen afval, maar wordt alles hergebruikt (voedsel, materie en energie). Vanuit dit idee is alles te hergebruiken, en bijproducten worden bron voor nieuwe producten. In de natuur is alles verbonden en heeft elk proces verschillende meerwaarden. Ook maakt de natuur alleen gebruik van wat lokaal aanwezig is en reageert alleen op wat op dat moment nodig is, met efficiënt gebruik van materiaal.

Zo ziet de SVN ook een wereldverbeterende onderneming: werken met wat lokaal aanwezig is, met respect voor cultuur en traditie, vanuit oogpunt van hergebruik en zonder problemen te veroorzaken elders in de wereld of op een later moment. Dit leidt tot een niet-lineaire maatschappij, waar bronnen efficiënt worden ingezet en bovendien alles hergebruikt wordt.