PÄÄKIRJOITUS
7.4.2016
Lähteet
Nissilä, M–L. 2015. Ops! Oppiminen uusiksi. Opettaja 1/2015.
Opetushallitus 2016a. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014.
Saatavilla www-muodossa:
http://www.oph.fi/download/163777_perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf(Luettu 7.4.2016.)
Toivomme sinulle antoisia
ja opettavaisia lukuhetkiä
lehtemme parissa!
LÄHDELUETTELO
Oppilaan vuoro
Ilmiöpohjainen oppiminen on nostanut viime vuosina päätään. Uudessa perusope-tusta koskevassa opetussuunnitelmassa on linjattu hyvin tarkkaan, miten ilmiöpoh-jaista oppimista tullaan toteuttamaan syksystä 2016 lähtien (Opetushallitus 2016a). Ilmiöpohjainen oppiminen muuttaa oppimiskäsitystä hyvin voimakkaasti, enää oppi-misen keskiössä ei ole se, mitä opiskellaan vaan se, miten opiskellaan (Nissilä 2015).
Ilmiöpohjaisen oppimisen myötä opiskelijan rooli korostuu. Jatkossa oppilas näh-dään aktiivisena ja vastuullisena toimijana, ongelmanratkaisijana ja tiedon tuottaja-na. Oppilaan roolin korostuminen tarkoittaa muutoksia myös opettajan työhön. Opettajan on entistä enemmän tuettava oppilaan omaa oppimista. Opettajan työn kannalta keskeisenä muutoksena voidaan pitää perusopetuksen uutta yleistavoitetta, jonka mukaan osaamisen tulee olla laaja-alainen tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostama kokonaisuus. Jatkossa opettajan tulee käyttää perinteisen oppiainejakoisen opetuksen rinnalla oppiaineiden rajat ylittäviä oppi-miskokonaisuuksia. Erilaiset oppimiskokonaisuudet lisäävät myös opettajien yhteis-työtä. Huolimatta oppilaan korostamisesta yksilönä, uuden opetussuunnitelman mu-kaan oppiminen on yhteisöllistä, minkä vuoksi vuorovaikutukseen on kiinnitettävä suuresti huomiota. (Nissilä 2015.)
Ilmiöpohjainen oppiminen ei koske pelkästään peruskoulua. Yllättävää kyllä, var-haiskasvatuksen kentällä oppimista on jo pitkään leimannut ilmiöpohjaisuus. Johdat-telemme sinut myös tutustumaan maailmalla etenkin korkeakouluissa paljon käytet-tyyn palveluoppimiseen, jonka pääideana on toiminnan ja reflektion kautta käyttää ja syventää ilmiöpohjaista oppimista oppijoiden lähiyhteisössä. Esittelemme tässä numerossa esimerkkejä ilmiöpohjaisen oppimisen soveltumisesta myös matkailun, sekä muotoilun koulutukseen.
Ilmiöpohjainen oppiminen, englanninkieliseltä termiltään Phenomenon based lear-ning, asettaa maailman ilmiöt oppimisen keskiöön. Lehtemme kautta haluamme ava-ta sinulle, arvoisa lukijamme, mitä kaikkea ilmiö, kuten myös lehtemme Phenomena, todella pitää sisällään.
3