PetroMagasinet 2-2013 | Page 5

Leder : bjørn tore

««

Norsk leverandørindustris suksess er et ektefødt barn av industriens eget , harde arbeid , men miljøbevegelsen skal ha ros for jobben de har gjort med å dekorere fødestua ».

Teknologi og farskap

Mens debatten raser om havområdene rundt Lofoten og Vesterålen skal åpnes for olje- og gassvirksomhet eller ei , tar norsk leverandørindustri stadig større markedsandeler i det globale markedet .
Og dermed er vi tilbake ved Lofoten og Vesterålen : Som ved åpningen nord for 62 . breddegrad og ved åpningen av Barentshavet , har vi en situasjon hvor miljøorganisasjonene argumenterer mot åpning , mens industrien
Hvorfor nevner vi disse to sakene i samme setning ? Henger de sammen ?
Norsk leverandørindustri eksporterte i 2012 for anslagsvis 182 milliarder kroner , viser Menons 2012-rapport . Dette kan ifølge Menon forklares med at en stadig økende andel av verdens petroleumsaktivitet flyttes offshore og at ” norske selskaper regnes for å ha ledende teknologi , kompetanse og erfaring på en rekke områder .”
Videre sier Menon at ” kompetansen og teknologien er utviklet gjennom krevende operasjoner på norsk sokkel ,” og at ” utvinning på norsk sokkel har i mange tilfeller krevd innovasjon , og det er nettopp denne innovasjonen som nå legger grunnlaget for norske selskapers konkurransekraft .”
Nå utvinnes det olje og gass i både værharde og dype havområder også andre steder i verden , så hvorfor har akkurat norsk leverandørindustri klart å snike seg et lite hestehode foran ? Hva er det som skiller akkurat oss fra røkla ? Svaret er ” miljøkrav .”
Gode geologiske prospekter , kombinert med stabile politiske forhold og forutsigbare rammevilkår , har gjort utvinning på norsk sokkel så attraktivt i et global perspektiv , at aktørene har vært villige til å ta den ekstrakostnaden de strenge miljøkravene har medført . Dermed har leverandørindustrien hatt muligheten til å utvikle utvinningsteknologi som riktignok kostet mer der og da enn teknologi med samme utvinningskapasitet ville gjort andre steder i verden , men som samtidig har flyttet lista et lite stykke opp . Siden dette har vært et fast rammevilkår , har norsk teknologiutvikling hele tiden måttet legge lista høyere , og dermed har forspranget til de globale konkurrentene økt .
Etter hvert som teknologien har blitt videreutviklet og kommersialisert , har også prisen gått ned , og dermed har de norske leverandørene havnet i en situasjon hvor deres produkter er like gode som konkurrentenes på produksjon , bedre på miljø og sikkerhet , og til en pris som er konkurransedyktig .
( Illustrasjon : Statoil )
argumenterer for . Kompromisset har hver gang så langt blitt en delvis åpning , hvor de til enhver tid sittende regjeringene har gjort åpningene litt mer spiselige for miljøorganisasjonene gjennom å stille stadig strengere miljøkrav . Som igjen gjør norsk leverandørindustri mer konkurransedyktig globalt …
Norsk leverandørindustris suksess er et ektefødt barn av industriens eget , harde arbeid , men miljøbevegelsen skal ha ros for jobben de har gjort med å dekorere fødestua .
Bjørn Tore Bjørsvik , Redaktør
PetroMagasinet - Utgave 2 - 2013
5