❚❚Av : Bjørn Tore Bjørsvik
portrettet : ola morten aanestad
Portrettet Penneknekt i vesterled
Etter fem år som Vice president communications i Statoil , la han tittelen på hylla , pakket kone og tre barn og satte seg på flyet til Houston , og USA-eventyret . Fordi han ville følge en drøm . Vi har møtt informasjonsdirektør for Statoil i Nord-Amerika , Ola Morten Aanestad .
❚❚Av : Bjørn Tore Bjørsvik
Det første som slår en er at Ola Morten , sikkert som den eneste i hele Statoil med ”– sjef ” eller mer i tittelen , kommer alene til intervju . Egentlig litt pussig , det der : Folk kan lede utbyggingsprosjekter til flere titalls milliarder kroner , eller forhandle gassavtaler i 100-milliarders klassen , men får ikke møte en journalist uten medbrakt barnevakt .
- Er dette en ordning du har innført i din tid ? Det var da dere begynte med det …
- Sier du det ? Nei , vel , det er slik at en av kommunikasjonsavdelingens oppgaver er å støtte ledelsen i møte med pressen , begynner han forklarende , og glir automatisk inn i transformasjonen fra ” jovial sørlending ” til stereotypen ” Statoil-talsperson ” som til enhver tid har noe til ” fortløpende vurdering ” eller ” bygger stein på stein .” Drillen sitter , han har jo selv konstruert den . Men nå tar han seg i det , rister steinbyggeren av seg , og med et litt unnskyldende smil forklarer han isteden at det også er god læring for kommunikasjonsfolket å være med i intervjusituasjonen .
- Det er jo også lærerikt for kommunikasjonsmedarbeidere å være med på hele ” spørsmål og svar ” -seansen , så kan man etterpå evaluere hvordan man kunne gjort det annerledes , eventuelt gjort det bedre .
Halvstudert røver - Jeg er som du vet gammel journalist , og er av den siste årgangen som skrev meg inn i avisene . Noen formell journalistutdanning hadde jeg ikke , det har kommet senere i form av etterutdanning både i Norge og i andre land , men ingen journalisthøgskole slik du nesten er nødt til å ha i dag . Men jeg er av den gamle skolen , som begynte med å levere sportsreferater og slikt , allerede mens jeg gikk i ungdomskolen , og fikk flere
««
Jeg er som du vet gammel journalist , og er av den siste årgangen som skrev meg inn i avisene . Noen formell journalistutdanning hadde jeg ikke , det har kommet senere i form av etterutdanning ...
Ola Morten Aanestad
og flere oppdrag i lokalavisen , og kom inn på den måten .
Med lokalavisen mener han Farsund Avis , og der fikk han faktisk jobb etter gymnaset .
- Så var jeg en stund i Forsvarets Overkommando , presse og informasjonsavdelingen , hvor jeg avtjente verneplikten . Så var jeg tilbake i Farsunds Avis , før jeg etter hvert begynte i Stavanger Aftenblad og studerte deltid .
- Hva studerte du ?
- Jeg studerte jus , men jeg er et godt stykke unna full juridikum , understreker han .
- Noen eksamener fra Universitetet i Bergen , litt jus og examen philosophicum og slikt , men ikke noen journalistutdanning . Det har som sagt kommet i form av noen kurs etterpå , blant annet på Nordisk Journalistcenter i Danmark , Institutt for Journalistikk og litt forskjellig .
- Så du passer med andre ord inn i den gode gamle oppfatningen av journalisten som en halvstudert røver ?
- Definitivt !
For øvrig er han ikke overbevist om at den herskende praksisen hvor bare journalistutdannede får jobb i avisene er den beste .
- Egentlig er det litt synd , synes jeg … Ok , det er bra at alt profesjonaliseres , men det kan hende at du går glipp av noen gode talenter som har en god penn ved at det nå bare er karakterkravene som legges til grunn ved inntak til journalistskolene - , det er utrolig vanskelig å komme inn rett fra gymnaset i alle fall .
Mongstad som lærestykke - Det å være journalist var noe jeg hadde bestemt meg for allerede som unggutt , begynner han ivrig , før han kommer på hvor han var rent kronologisk , og plukker opp tråden nøyaktig der han la den ned :
- Så ble det som sagt Aftenbladet , først på Sandnes-kontoret . En dag fikk jeg en telefon fra hovedredaksjonen ; ” har du fulgt med ? Kjempeoverskridelser på Mongstad !” Det ble mitt første møte med oljeverdenen ; da jeg som lokaljournalist i Sandnes fikk beskjed om å reise til Mongstad . Den gang var det John Ove Lindøe som var oljemedarbeideren i Aftenbladet , og jeg skulle gjøre litt feltarbeid og sånn , mens han holdt i tømmene . Jeg lærte mye av å jobbe med ham på denne Mongstad-saken , og den endte da til slutt med at Arve Johnsen måtte gå . Så det var jo en stor nyhetssak og jeg fikk øynene opp for hvor interessant oljevirksomheten er , i krysningspunktet mellom teknologi og industri , økonomi og politikk .
Etter hvert endte Ola Morten som leder for Aftenbladets Bryne-kontor .
- Så jeg fikk som ung mann et tillitsfullt verv , og en stor oppgave , jeg skulle liksom bidra til å demme opp for Jærbladet i jærkommunene . Det var interessant , og jeg gjorde dette i noen år , før jeg etterhvert fikk jobb i Oslo . Og der var det politikk . Utrolig lærerikt !
>>
PetroMagasinet - Utgave 2 - 2013 41