❚❚Av : Toril Hole Halvorsen
subsea marine ecosystem technologies - Is er ingen hindring
Marine Ecosystem Technologies AS ( METAS ) startet opp i 2009 , som et utspring fra Havforskningsinstituttet . Selskapet utvikler blant annet en sensor som skal detektere olje- og gasslekkasjer fra bunnplattformer . Til høsten skal prototypen testes ut , og til jul skal prosjektet være ferdig . Resultatproduktet kan bli aktuelt for arktiske strøk .
❚❚Av : Toril Hole Halvorsen
Prosjektet , som er en del av DEMO2000- programmet , heter Active Acoustic Leak Detection of Oil and Gas ( AALDOG ), og går over tre år . De er nå inne i det siste året .
- Prosjektet har i utgangspunktet en kostnadsramme på 21 millioner kroner . Det første året var av teoretisk aspekt , der man gjorde beregninger sammen med CMR . Fjoråret brukte vi på å verifisere det Christian Michelsen Research hadde gjort , at det virker i praksis også , sier Terje Torkelsen , technology director i METAS .
Lekkasjedeteksjon Nå holder selskapet på med en prototype som skal settes ut på et oljefelt for fullskala uttesting . Prosjektet skal være ferdig til jul , og de ligger foran planen så langt .
- Vi lager en enhet som vi setter på bunnen i nærheten av plattformer eller subseainstallasjoner som registrerer eventuelle olje- og gasslekkasjer , sier han .
Løsningen går ut på sanntidsovervåking som er basert på akustikk , altså lyd , i vann .
- Vi sender ut et lydsignal og måler og analyserer refleksene vi får tilbake .
Dersom noe ikke stemmer vil det gå en alarm til oljeselskapene , som skal kunne stenge ned .
Skal ta de små - Vi skal også kunne detektere de mindre lekkasjene som kanskje ikke i utgangspunktet virker så betydelige . Men ofte starter det i det små , og det kan bli betydelig allikevel . Kan vi ta det som lekker på et tidlig stadie kan vi kanskje unngå større lekkasjer , sier Torkelsen .
Dette mener selskapet vil bli en standard , og aktuelt for Arktiske strøk . De tror ikke man kan starte olje- og gassutvinning i Arktis før man har kontroll over hva man gjør . standard for boring i Arktis : Managing director Olav Birkeland ( t . v .) og technology director Terje Torkelsen i Metas tror en tilsvarende teknologi vil bli standard for boring i Arktis . ( Foto : Toril Hole Halvorsen )
- Sensorer som måler forurensing vil nok være utrolig viktig og en forutsetning for at oljeselskapene skal få lov , ellers er konsekvensene for store . Vi er nesten helt sikker på at denne type utstyr i nær fremtid vil bli en standard og et krav . Det er rart at det ikke er kommet før , sier han .
Overvåker miljøet METAS driver også miljøovervåking , og kan måle endringer i miljøet . Utfordringen kan ifølge Torkelsen ofte være store naturlige variasjoner .
- Det er viktig å danne en basisline , så man ser variasjoner fra før en begynner og påvirke , sier han .
Målingene er lokasjonsavhengige , men selve teknologien er lokasjonsuavhengig .
- Is er ingen hindring ; vi kan måle under isen . Kommer man ned på bunnen er det samme om det er Arktis eller hvor det er . Men man må ha infrastrukturen på plass . Det nytter ikke å overvåke hvis man ikke kan kommunisere med utstyret .
Selve teknologien i AALDOG-prosjektet er unntatt offentligheten , og Torkelsen kan foreløpig ikke si noe om verken teknologien eller eventuelle resultater .
- Det har vært forespørsler om utstyr i forbindelse med utbygging i nord . Mer kan jeg ikke si , avslutter han . n
Fakta
Fakta
ᏢᏢMETAS startet opp i 2009 , som utspring fra Havforskningsinstituttets faggruppe Observasjonsmetodikk .
ᏢᏢAALDOG : Gjennom prosjektet utvikler selskapet blant annet en sensor som skal detektere olje- og gasslekkasjer fra bunnplattformer , også aktuelt for Arktis .
ᏢᏢDEMO2000 : Et program som AALDOG er en del av . Programmet skal kvalifisere ny teknologi som vil bidra til å redusere kostnader , øke effektiviteten og forbedre ytelsene på norsk sokkel .
PetroMagasinet - Utgave 2 - 2013 37