❚❚Av: Toril Hole Halvorsen
subsea marine ecosystem technologies- Is er ingen hindring
Marine Ecosystem Technologies AS( METAS) startet opp i 2009, som et utspring fra Havforskningsinstituttet. Selskapet utvikler blant annet en sensor som skal detektere olje- og gasslekkasjer fra bunnplattformer. Til høsten skal prototypen testes ut, og til jul skal prosjektet være ferdig. Resultatproduktet kan bli aktuelt for arktiske strøk.
❚❚Av: Toril Hole Halvorsen
Prosjektet, som er en del av DEMO2000- programmet, heter Active Acoustic Leak Detection of Oil and Gas( AALDOG), og går over tre år. De er nå inne i det siste året.
- Prosjektet har i utgangspunktet en kostnadsramme på 21 millioner kroner. Det første året var av teoretisk aspekt, der man gjorde beregninger sammen med CMR. Fjoråret brukte vi på å verifisere det Christian Michelsen Research hadde gjort, at det virker i praksis også, sier Terje Torkelsen, technology director i METAS.
Lekkasjedeteksjon Nå holder selskapet på med en prototype som skal settes ut på et oljefelt for fullskala uttesting. Prosjektet skal være ferdig til jul, og de ligger foran planen så langt.
- Vi lager en enhet som vi setter på bunnen i nærheten av plattformer eller subseainstallasjoner som registrerer eventuelle olje- og gasslekkasjer, sier han.
Løsningen går ut på sanntidsovervåking som er basert på akustikk, altså lyd, i vann.
- Vi sender ut et lydsignal og måler og analyserer refleksene vi får tilbake.
Dersom noe ikke stemmer vil det gå en alarm til oljeselskapene, som skal kunne stenge ned.
Skal ta de små- Vi skal også kunne detektere de mindre lekkasjene som kanskje ikke i utgangspunktet virker så betydelige. Men ofte starter det i det små, og det kan bli betydelig allikevel. Kan vi ta det som lekker på et tidlig stadie kan vi kanskje unngå større lekkasjer, sier Torkelsen.
Dette mener selskapet vil bli en standard, og aktuelt for Arktiske strøk. De tror ikke man kan starte olje- og gassutvinning i Arktis før man har kontroll over hva man gjør. standard for boring i Arktis: Managing director Olav Birkeland( t. v.) og technology director Terje Torkelsen i Metas tror en tilsvarende teknologi vil bli standard for boring i Arktis.( Foto: Toril Hole Halvorsen)
- Sensorer som måler forurensing vil nok være utrolig viktig og en forutsetning for at oljeselskapene skal få lov, ellers er konsekvensene for store. Vi er nesten helt sikker på at denne type utstyr i nær fremtid vil bli en standard og et krav. Det er rart at det ikke er kommet før, sier han.
Overvåker miljøet METAS driver også miljøovervåking, og kan måle endringer i miljøet. Utfordringen kan ifølge Torkelsen ofte være store naturlige variasjoner.
- Det er viktig å danne en basisline, så man ser variasjoner fra før en begynner og påvirke, sier han.
Målingene er lokasjonsavhengige, men selve teknologien er lokasjonsuavhengig.
- Is er ingen hindring; vi kan måle under isen. Kommer man ned på bunnen er det samme om det er Arktis eller hvor det er. Men man må ha infrastrukturen på plass. Det nytter ikke å overvåke hvis man ikke kan kommunisere med utstyret.
Selve teknologien i AALDOG-prosjektet er unntatt offentligheten, og Torkelsen kan foreløpig ikke si noe om verken teknologien eller eventuelle resultater.
- Det har vært forespørsler om utstyr i forbindelse med utbygging i nord. Mer kan jeg ikke si, avslutter han. n
Fakta
Fakta
ᏢᏢMETAS startet opp i 2009, som utspring fra Havforskningsinstituttets faggruppe Observasjonsmetodikk.
ᏢᏢAALDOG: Gjennom prosjektet utvikler selskapet blant annet en sensor som skal detektere olje- og gasslekkasjer fra bunnplattformer, også aktuelt for Arktis.
ᏢᏢDEMO2000: Et program som AALDOG er en del av. Programmet skal kvalifisere ny teknologi som vil bidra til å redusere kostnader, øke effektiviteten og forbedre ytelsene på norsk sokkel.
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013 37