PetroMagasinet 2-2013 | Page 29

❚❚Av: Toril Hole Halvorsen
subsea
❚❚Av: Toril Hole Halvorsen
Etableringen av klyngenettverket er egentlig basert på tilfeldigheter. I 2005 ble det gjort en undersøkelsesanalyse av Gode Sirklar, som er et næringsutviklingsselskap for kommunene på Sotra, om hvilke type næringsaktivitet som fantes i Bergensregionen.
- Der ble det funnet at det var mye undervannsteknologi ute på disse øyene, og man gikk i dialog med disse bedriftene om hvordan det offentlige kunne bidra overfor dem i fremtiden, sier CEO i Norwegian Centres of Experties( NCE) Subsea, Trond Olsen.
Samarbeid Det første som kom opp var behovet for å sikre utdanning av relevant arbeidskraft. Ifølge Olsen identifiserte Fjell kommune tidlig at de kunne tenke seg en ingeniørutdanning innen undervannsteknologi, og gikk i dialog med Høgskolen i Bergen( HiB).
- HiB synes det var en god idé, og sammen med Gode Sirklar gikk de i dialog med bedriftene om hvilken type innretning dette skulle være. Det var kimen til det samarbeidet som begynte å skje mellom det offentlige og det private, sier Olsen.
NCE Samtidig dukket NCE-programmet opp hos myndighetene. Det var daværende kommunalminister Erna Solberg som initierte programmet gjennom Innovasjon Norge, og i 2005 ble muligheten til å søke status NCE lyst ut.
- Bedriftene her ble enige med regionsaktørene at det burde man gjøre, og se om man kunne komme opp på det nivået, sier Olsen.
De jobbet et halvt års tid med en søknad som ble innlevert i februar 2006. I april samme året fikk de status som Norwegian Centres of Experties, som en av seks andre som fikk denne statusen i første runde. Ifølge Olsen hadde det på det tidspunktet allerede begynt å utvikle seg en del samarbeid og samhandlingsrelasjoner mellom aktører i klyngen.
Felles utfordringer- Man så noen prosjekter og felles utfordringer som man jobbet videre med, som for eksempel tilstandsovervåking, miljøovervåking, tilgang på kvalifisert personell og utdanning. Dette var noen av de tingene vi tok tak i da jeg begynte i august 2006. Jeg fikk da ansvar for å bygge opp denne klyngeorganisasjonen og skape større aktivitet i samhandling og innovasjonsaktiviteter ut mot klyngeaktørene, sier Olsen.
Det første de tok tak i var utdanningsdimensjonen, hvor NCE Subsea sammen med HiB bidro til å utvikle både innhold i utdanningen og skaffe finansiering til oppstarten på det første opptaket, som var høsten 2007.
Støtte- Vi var litt heldig med timingen, for SR-Bank hadde akkurat etablert seg i Bergen, og de trengte noe å profilere seg på. Jeg gikk til SR-Bank og sa at her er det en mulighet. Vi trenger to millioner kroner for å starte opp denne linjen. Det tok 14 dager så var de pengene på plass, forteller Olsen.
De kjørte tidlig i gang andre aktiviteter som var enkle for klyngebedriftene å forholde seg til og samarbeide om. Et eksempel er subseainstallsjonen på Vil Vite-senteret.
- Der laget vi en stor installasjon av en ROV-simulator i 3D. Den var rettet mot rekruttering av unge, gi dem et innblikk i hva deler av denne industrien er, og som kanskje gjorde det interessant for dem å søke på et senere tidspunkt. Vi jobbet også med prosjekter for å gjøre klyngebedriftene bedre kjent med hverandre, sier han.
- Har lært mye Etter oppstarten i 2006 og utover i 2007 har aktiviteten bare giret på seg ifølge Olsen. I 2006 var det rundt 35 bedrifter og organisasjoner som var med i NCE Subsea; nå er det over 130.
- Vi har gjort mer av det som fungerer og mindre av det som ikke fungerer. Vi har lært mye underveis av hva klyngeaktørene ønsker at vi skal bidra med, og hva de ikke ønsker at vi skal bruke tid og ressurser på. Dette kobler vi selvfølgelig med de rammene som ligger innen NCE-programmet.
- Skal du få anerkjennelse, respekt og tiltro hos klyngeaktører på denne måten, som er konkurrerende bedrifter, så må det vises resultater som har betydning for verdiskapning. Det har vært et sterkt fokus for NCE Subsea hele tiden.
FoU-kobling Forskning og innovasjon er også en sentral del i NCE-programmet.
- Vi vet av erfaring at i denne industrien som vi representerer foregår hoveddelen av produkttjeneste- og teknologiututvikling i kunde-leverandørrelasjon. FoU-aktører som CMR, SINTEF og universitetene sitter på en del kompetanse som kan bidra til å videreutvikle industrien. Vi har jobber med å styrke koblingen mellom industri og FoU. I den koblingen ligger det også en reell satsing fra myndighetene, som gjør det mulig å få delfinansiert prosjekter gjennom støtteordninger, sier Olsen.
I dag er det totalt 12 klynger som er tatt opp i NCE-programmet. Det er rammen for programmet, som går over inntil 10 år for hver av klyngene. Sommeren 2016 utløper programmet for NCE Subsea.
- Vi har vært i programmet i snart syv år, og man gjennomgår hele tiden evalueringer. Det er en årlig evaluering, og hvert tredje år har vi en hovedevaluering der man må dokumentere prestasjoner for å bli videreført. Det hadde vi i fjor, og vi ble da godkjent til den siste NCE-perioden, sier han.
Olsen tipper det er mellom 60 og 80 organisasjoner og klynger som har søkt dette programmet totalt.
- Det er et relativt eksklusivt program, laget for de mest innovative, fremtidsrettede og internasjonalt fokuserte næringsklyngene i Norge. n
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013 29