❚❚Av: Bjørn Tore Bjørsvik
Arktisk teknologi
områder; kommunikasjonsløsninger; miljøene for romforskning og jordobservasjon.
- Også sensorteknologi er et område med spennende miljøer i Nord-Norge.
Arktisk Akademia Aker Solutions innledet tidlig et samarbeid med det største forskningsmiljøet i nord, Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske Universitet( UiT), som for øvrig innfusjonerte Høgskolen i Finnmark( HiF) nå i vinter.
❚❚Av: Bjørn Tore Bjørsvik
I desember 2011 kunngjorde Aker Solutions at de skulle etablere avdeling med rundt 300 ansatte i Tromsø for å samle kompetanse og ekspertise knyttet til nordområdene. Kontoret skal arbeide med ingeniøroppgaver knyttet til nye feltutbygginger samt vedlikeholdsog modifikasjonsprosjekter på norsk sokkel og i resten av verden, og samtidig være en integrert del av Aker Solutions’ internasjonale kompetansenettverk.
- Det har vært en rivende utvikling i nord de siste årene, sier Kjell-Are Vassmyr, Senior Vice President og Regional Manager for Nord-Norge i Aker Solutions.
Trømsø-kontoret: Kontoret ledes av Kjell-Are Vassmyr, Senior Vice President og regionssjef for nord-norge, og teknologisjef Alfred Hanssen.( Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)
- For syv år siden var det to petroleumsfelt; Norne og Snøhvit. Nå har vi i tillegg fått enda et produserende felt, Skarv, mens feltene Goliat og Aasta Hansteen er under utbygging, og planene for en utbygging av Skrugard / Havis nesten er klare. Han legger ikke skjul på at han som nordlending er glad på vegne av landsdelen.
- Selv er vi helt i startfasen i Tromsø, men vi kommer til å nå målet om å ha et teknologimiljø med 300 ansatte her i 2015, slår han rolig fast. Som forventet har ikke rekrutteringen blitt et problem.
- Den 6. januar 2013 var vi 83 ansatte i Tromsø, og søkerresponsen på stillingsutlysningene har vært bra. Til de stillingene vi har utlyst så langt, har vi hatt 2600 søkere, 2000 bare i fjor.
- Finne skjæringspunktene I dag holder Aker Solutions Tromsø-avdeling til i leide lokaler i Forskningsparken i byen, men i løpet av 2015 er det på plass i eget nybygg med 650 kontorplasser. Nybygget skal ligge ved siden av Framsenteret, som også huser Norsk Polarinstitutt( NPI), Havforskningsinstituttet( HI) og Akvaplan Niva. En ideell plassering for et selskap som skal være best i verden på teknologi for petroleumsutvinning i arktiske strøk.
- Det er mange interessante teknologimiljøer i Nord-Norge vi vil samarbeide med. Vi ser etter spisskompetanse i nord som utfyller den kompetansen vi har gjennom vårt eget teknologimiljø både på Fornebu og andre steder. Vi må finne skjæringspunktene og starte der vi er gode, sier Vassmyr.
Som eksempler på potensielle skjæringspunkter nevner han- blant mange- miljøer med kunnskap om områder med kaldt klima, og om materialteknologi for slike
- Vi opplever UiT som framoverlente, og samarbeidsavtalen vi har med dem vil styrke oss gjennom hele veksten, både når det gjelder å løse konkrete oppgaver og i teknologiutvikling, sier Vassmyr.
Han roser villig vekk fagmiljøene ved UiT og viljen til samarbeid de har møtt der.
- Det er for tidlig å si helt konkret hvordan disse miljøene og en aktør som Aker Solutions kan samarbeide, men det kan være naturlig å se etter gjensidig nytte innen felt som miljøteknologi, logistikk, beredskap, samt is- og isforståelse. I det hele tatt er den pakken av akademia og forskning som klyngen UiT, NPI, HI, og Høgskolen i Narvik utgjør, kombinert med næring i nord, det som gjør det interessant for oss å ha kontakt. Slik kan vi finne mulighetene for teknologisk utvikling i nord, sier han.
- Det blir spennende å se hva vi får til, og om vi sammen kan lage design som passer i Arktis.
Friends in cold places Nøkkelen til å lykkes ligger i å nyttiggjøre seg de operative erfaringene andre har gjort seg i Arktis, mener Vassmyr.
- Man må huske at fiskeriene har drevet i arktis og taklet klima og islaster i mange år. Dagens fiskeflåte for arktiske strøk, da særlig ringnotflåten, er definitivt basert på høyteknologi. Den erfaringen de sitter med kan bidra til at vi kan drive vår virksomhet på en sikker måte. Her finnes det mange av de nevnte skjæringspunktene.
Vassmyr fremhever også den erfaringen, og det datagrunnlaget fra polare strøk som NPI gjennom årene har tilegnet seg, som en viktig faktor.
- Vi har tett dialog med NPI, og opplever at også de er interessert i å ha denne dialogen. Med tanke på framtidig virksomhet i Arktis, er denne dialogen viktig. Selv om noen miljøer selvfølgelig er skeptiske til petroleumsindustrien, ønsker vi å samarbeide og opplever at de også vil bidra. n
PetroMagasinet- Utgave 2- 2013 15