Perspective Perspective32 | Page 32

D

Dosya

SINIRLARDA

YAŞAMAK

Çağımızda psikiyatrik rahatsızlar pek bir moda oldu. Herkes ben depresifim, ben öyleyim, ben böyleyim derken özellikle genç kızlar arasında pek bir popüler olan hastalıklardan biri de Borderline Personality Disorder( BPD).
Lara Oranlı loranli @ gsuik. co
30

Borderline Personality Disorder( BPD) ya da Türkçe adıyla“ Sınır Kişilik Bozukluğu” aslında hiç de sanıldığı kadar basit bir rahatsızlık değil. Peki nedir bu borderline?

Kısaca tanımlayacak olursak bu kişinin duygularını uçlarda yaşaması, bir an kendine taparken bir saniye sonra kendinden nefret etmesi biçiminde ortaya çıkıyor. Borderline kişilik genelde çocuklukta yaşanılan önemli bir kayıp, anne-baba ile olan bağın dengesiz olması, travma, kötü muamele ya da duygusal olarak yoksun kalmak gibi tecrübelere dayanıyor. Borderline kişiler genelde çevreleriyle de oldukça fırtınalı ilişkiler kuruyor ve stres bu hastalığı daha da kötüleştiriyor. Kısaca; kişiler arası ilişkilerde, benlik algısında ve duygulanımda tutarsızlık, belirgin dürtüselliğin olduğu, genç erişkinlik döneminde başlayan ve değişik koşullar altında ortaya çıkan bir davranış biçimi olarak kendini gösteriyor borderline.
Bu hastalığı bir çeşit bölme mekanizması meydana getirdiği için tedavi bu bölme mekanizmasının ortadan kaldırılmasıyla mümkün oluyor.
BDP olan kişiler aşırı bir terk edilme korkusu yaşıyorlar ve hatta bunu engellemek için kimi zaman tehdit veya intihar gibi yollara başvurabiliyorlar. Bu kişilerin duygu durumu o kadar değişken bir hal alabiliyor ki borderline biriyle ilişkisi olan insan dünyanın en mükemmel eşi de olsa pek de fayda etmiyor. Hatta borderline kişi bir anda eş değiştirebiliyor. Birey kimi zaman yaşadığı değişimlerle birlikte saldırganlaşabiliyor. Baş edemedikleri bir sorun olduğunda kontrollerini tamamen kaybedebiliyor; aşırı şüpheler, korkular oluşabiliyor. Depresyon sıklıkla BDP ile birlikte görülüyor ve elbette riskleri de artırıyor.
Hastalığın belirtilerine gelecek olursak:
• Gerçek ya da hayali bir terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çaba harcamak
• Karşısındakileri aşırı büyütüp, göklere çıkarma ve aşırı değersizleştirip, gözden düşürerek, yerin dibine sokma gibi başkalarına aşırı değer verme veya hiç değer vermeme şeklinde ilerleyen tutarsız ilişkiler.
• Kimlik karmaşası denilen kendini algılayışında, önem verilen kültürel-ahlaki değer anlayışında değişkenlikler.
• Kendine zarar verme olasılığı fazla olan, iki ya da daha çok durumda sonunu düşünmeden, aniden yapılan eylemler( aniden çok para harcama, madde kullanımı, hızlı ve tehlikeli araç kullanma, birden aşırı yemek yeme, önceden düşünülmeyen uygunsuz cinsel davranışlar).
• Yineleyen bir şekilde intihar girişimleri, intihar tehditleri, kendi kendine zarar verme( bıçak, jilet vs. ile kendi cildini kesme, sigara ile kafayı yakma).
• Duygu durumunda aşırı tepkililiğe