Ben kredi kartı bilgilerimi vermeye çekiniyorum kardeşim! |
“ Kredi kartımın şifresini |
|||||
Kredi kartı öncelikli ödeme şekli olsa da bazı siteler kapıda ödeme şansı da sunuyor. Kredi kartını seçtiğimizi düşünelim. Kartımızın numarasını, CVC kodunu( arka yüzündeki son 3 rakam) ve son kullanma tarihini giriyoruz ancak şifremizi isteyen olmuyor. Kartla ilgili tüm veriler de güvenilir sitelerde gizlilik politikasına uygun bir şekilde saklanıyor. Daha sonra normal alışverişteki gibi ödeme planımızı seçiyoruz; tek çekim veya taksit. Son olarak kredi kartımızın ait olduğu bankanın kısa mesajla yolladığı şifreyi istediği sayfa çıkıyor önümüze. Bu, o kartın gerçekten bize ait olduğunu kanıtlamak için önemli bir adım. Bunu da hallettikten sonra ürünümüze sahip olmuş oluyoruz( kargo ile geldiği için beklememiz gereken birkaç günü unutmayalım). Yurtiçi alışverişleri tabii ki de yurtdışı alışverişlerine göre daha hızlı geliyor çünkü yurtdışından gelen ürünlerde
Bir tıkla o çok
beğendiğimiz ayakkabıya,
elbiseye ve aklımıza
gelen her şeye sahip
olabiliyoruz.
bir gümrük ve deniz / hava yoluyla sağlanan bir ulaşım aşaması oluyor. Özellikle Amerika’ dan veya Uzakdoğu’ dan yapılan alışverişlerde bekleme süresi bazen ayları bulabiliyor. Ancak zaman geçtikçe daha çok alışılan bir durum bu; sonuç olarak satın aldığımız ürün dünyanın öbür ucundan elimize ulaşıyor ve haliyle pek de şikayet edemiyoruz.
Son birkaç yılda yükselişe geçen bu online alışveriş dalgası artık bizi evlerimizin rahat ortamından ayırmadan her işimizi görmemize yardımcı oluyor. Aslında bir bakıma iyi, bir bakıma kötü bir durum. Bir tıkla onlarca şey alabilmek çok rahat ancak sanal ortamdaki dolandırıcılık ihtimalinden dolayı çoğu insanın çekinebiliyor online alışverişten. Yeni nesil teknolojinin kucağına doğduğu için online alışverişi benimseyebildi ancak bu teknolojik dünyaya adapte olmaya çalışan eski jenerasyon kredi kartıyla online yapılan alışverişe biraz temkinli yaklaşıyor.“ Kredi kartımın şifresini hiç bir yere vermem.
|
Ya dolandırılırsam?” türünde endişeler haklı olarak bazılarını online alışverişten soğutuyor. Bu mağduriyete uğramamak için yapılacak şeyler var aslında. Birincisi, alışveriş yapacağınız sitenin güvenilirliğinden emin olmak: Güvenli alışveriş sitelerine girdiğimizde sitenin adresinin başında bir kilit yazısı çıkması ve adresin yeşil renkte gözüküyor olması gerekiyor. Yok ben yine de güvenmiyorum diyorsanız, ki bu mümkün, sadece online alışveriş için sunulan ödeme seçenekleri var. İçine yüklenecek miktarı sizin belirlediğiniz kartlar var ve bu kartlar sayesinde gerektiğinden fazla miktarda para çektirme ihtimaliniz olmuyor. Bu tür ödemenin en popüleri PayPal ve sanal kartlar.
Nedir yani bu PayPal ve sanal kartlar?
Öncelikle en çok bilinen PayPal’ la başlayalım. PayPal, ticari ve bireysel olarak iki farklı ihtiyaca yönelik hesap türü barındıran bir online ödeme platformu. Online alışverişte kullanacağımız bireysel PayPal hesabımızda ilk yapacağımız şey kredi kartımızı bu hesapla ilişkilendirmek. İster normal kredi kartımızı, ister sanal kartımızı PayPal hesabımızla ilişkilendirebiliriz. PayPal ile aynı zamanda diğer PayPal hesaplarıyla para alış-verişi ve sadece mail adresimizi kullanarak para transferi yapabiliyoruz. PayPal hesabımıza ekleyebileceğimiz sanal kartlara gelecek olursak, bu kartlar bankaların normal kredi kartına ek olarak sanal ortamda kullanmamız için bize sunduğu bir imkan. Bakiyesini kendimiz belirleyebiliyor ve böylece karttan gereğinden fazla miktarda para çekilmesini önlemiş oluyoruz.
|
Günümüzde artık her işini kolaylaştırma peşinde olan insanlık, oturduğu yerden her işini halletmek istiyor. Kimine göre bu büyük bir kolaylık olsa da kimine göre alışverişi görerek ve deneyerek yapmak her zaman daha iyi. Ama online alışverişin günümüz dünyasında bize sağladığı kolaylık kesinlikle yadsınamaz bir gerçek. P
Kaynak
hiç bir yere vermem.
Ya dolandırılırsam?”
türünde endişeler haklı
olarak bazılarını online
alışverişten soğutuyor.
Online Alışveriş İstatiskleri
• İnternetten alışveriş yapan kişi sayısı 10 milyona ulaştı.
• 5 binden fazla e-ticaret sitesi bulunuyor.
• İstanbul % 31 ile en fazla online alışveriş yapılan kent.
• Türkiye’ de internetten en çok elektronik ürünler ile tekstil, ayakkabı ve aksesuar satın alınıyor.
• Türkiye’ de online mağazası olan markaların oranı % 49.
• En çok alışveriş yapılan saatler öğleden sonraya denk geliyor.
• En çok kullanılan ödeme yöntemi ise % 88 ile kredi kartı.
http:// blog. tamindir. com / paypal-nedir-nasilkullanilir _ 8417 /
http:// eticaretmag. com / internetten-alisverisaliskanliklari-istastistikleri /
|
37 |