Perspective Perspective 35 | Page 48

dikten sonra acılardan , ıstıraplardan ve tatminsizlikten arınmak için
Dört Büyük Gerçek altındaki
Sekiz Aşamalı Asil Yol ’ u izleyerek farkındalığa ulaşarak uyanmak gerekir .
Tüm bunları yaparken de insan önce kendinden başlamalıdır . Şöyle ki : insan önce kendi öfkesinden , korkularından ve kıskançlığından kurtulmalıdır . Ancak tensel ve eğlenceye dayalı deneyimleri yaşadıktan sonra olgunluğa ulaşabilecek insan bu yolda kendine birçok özellik katar . Zeka , sezgi , yaratıcılık , sevgi ve yaşam aşkı gibi özellikler kazanarak kendi iç özgürlüğüne ve huzuruna kavuşur . İçi aslında sevgiyle dolu olan insanoğlu , toplumlar yüzünden bu sevgiyi bastırmak zorunda kalmış ve yerini nefrete , kıskançlığa ve öfkeye bırakmış . Neden nefret dolu olalım , neden başkaları hakkında kötü düşünelim veya neden dünyada var olan her şeyi sevemeyelim ? “ İyi insanlar cennete gider değil , iyi insanlar nereye giderse cennet orası olur .” der en büyük Budist yazarlardan biri olan OSHO . İyi insan olmak gerekir ve bu sadece kişinin yaşamına değil çevresindeki insanların ve canlıların yaşamına da huzur getirir . Toplumlar bu şekilde mutlak huzura ve refaha ulaşabilir . İşte Budizm sayesinde tüm bunlardan arınıp gerçek öz sevgimize ulaşmamız mümkündür . Bunun için de en önemli yol Meditasyon diyor , Budizm .
Meditasyon , Latince “ meditatio ” kelimesinden türetilmiş , sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde “ derin düşünme ” anlamına gelmekte olan bir terim olup sözlüklerde , “ kişinin iç huzuru , sükûnet , değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren , zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad ” olarak tanımlanır . Meditasyon tekniklerine , ait oldukları , Budizm ( Hindistan ), Taoizm ( Çin ), Bön ( Tibet ), Zen ( Japonya ) ve İslamiyet ’ te Tefekkür gibi inanç sistemlerine göre ve izledikleri yöntemlere göre değişik adlar verilmiştir . Ayrıca günümüzde mevcut farklı inanç sistemleri , mezhepler ve ekoller meditasyonu farklı olarak yorumlamakta ve farklı şekillerde uygulamaktadırlar . Bu nedenle standart veya tek biçimli bir meditasyondan söz etmek olanaksızdır . Fakat yine de hepsi için şunu söylemek mümkün : Meditasyon , manevi bir arınma tekniğidir . Uyanıklık ve konsantrasyon çalışmalarıyla kişi kendini toplar ve zihnini , ruhunu dinlendirir .
Meditasyon teknikleri başlıca iki grupta toplanabilir :
• Sakin oturma teknikleriyle uygulanan pasif ( sadece zihinsel anlamda ) olan meditasyon teknikleri
• Sesli konuşmalar ve müzik eşliğinde dikkati toplamayı sağlayan , bedensel hareketlerle yapılan aktif meditasyon teknikleri
Her iki meditasyon tekniği de hem aktif olarak dikkat toplamayı hem de pasif olarak gevşemeyi , pasif olma durumunu kapsar . Düzenli yapılan meditasyonun rahatlatıcı etkisi vardır ve Batı ülkeleri tıpta meditasyonun rahatlatmak amaçlı kullanılabileceğini kabul eder . Meditasyonun etkileri , beyin dalgaları değişiminde nörolojik olarak ölçülmüştür . Meditasyon yaparken kalp atışları yavaşlar , nefes alıp verme düzenli hale gelir ve kaslardaki gerginlik azalır . Dinden ayrı tutulduğunda günümüzde de birçok psikoloğun tavsiye ettiği bir rahatlama biçimidir aslında .
Budizm tek tek her insan için ve özellikle de insanoğlunun gelişmesi için çok büyük bir öneme sahiptir . Öğretileri , başkalarına ve başkalarının özgürlüklerine , görüşlerine saygı duymayı , hoş görülü olmayı ve ne olursa olsun her şeyi ve herkesi sevmeyi öğretir . “ Ne kadar çok seversen o kadar az korkarsın .” diyor OSHO . Denemeye değer , öyle değil mi ?
“ Kişi basitçe bekler ve hayatını boşa harcar . Kim için , ne için bekliyorsun ?”
İşte bazı OSHO
kitapları :
• Ruh Eczanesi ( Fiziksel ve Ruhsal Sağlık İçin Meditasyon Rehberi )
• Meditasyon - İlk ve Son Özgürlük ( Pratik Meditasyon Rehberi )
• Olgunluk ( Kendin Olma Sorumluluğu )
• Yaşamak İnanmaktır
• Duygular ( Öfke , Kıskançlık ve Korkunun Ötesi ) P
KAYNAK
https :// tr . wikipedia . org / wiki / Budizm https :// tr . wikipedia . org / wiki / Meditasyon