Sonuç |
|||||
24 |
halkevi gibi sosyal ve kültürel işlev ve mekânların kamusal hayatı aktif hale getirmesi amaçlanmıştır.
Milton Keynes aynı zamanda bir‘ orman şehir’ olarak planlanmıştır. Yerleşim içerisinde ızgara planı kesen büyük ölçekli yeşil alanlar bulunmaktadır ve yeşil alanlar toplam alanın % 20’ sini oluşturmaktadır. Aktif yeşil alan kullanımlarıyla sosyal hayatın da temelinde bulunmaktadır. Kentte yollar ve konut alanları arasında da yeşil bantlar oluşturulmuştur. Bunun dışında alanda alternatif ulaşım sistemi olarak, bisiklet ön plana çıkarılmıştır ve bütün alanı dolaşan bisiklet yolları belirlenmiştir. Bu yollara‘ kırmızı hatlar’( redways) adı verilmiştir.
|
Hayman Island Resort: Great Barrier Reef, Australia
Kent peyzajıyla alakalı olmasa da araştırmam süresince dikkatimi epey çeken bu peyzaj örneğine de değinmek istedim. Tesise kuşbakışı bakıldığı zaman, yalnızca yeşil örtü algılanabilmektedir. İlk bakışta, hiçbir strüktür görünmemektedir. Ancak, daha yakından bakıldığı zaman, beş yıldızlı, lüks bir tesis ortaya çıkmaktadır. Tesisin peyzaj tasarımı yedi milyon dolar tutmuştur. Peyzaj tasarımında 650.000 bitki türü kullanılmıştır. Peyzaj tasarımındaki ana tema, basitliktir.
|
sarım ile misafirlere görkemli bir mekân duygusu verilmektedir. Yani renk seçiminde beyaz ağırlıklı sade, insanı yormayan renkler tercih edilmiş, süsleme konusunda sadelikten yana olunmuştur.
“ Bütün şehirlere anarşi hüküm sürüyor, dünya hastalanmış.” diyordu.
Bunun yanında tesisin peyzaj tasarımında algıya hitap eden bir unsur daha var: Hindistan cevizi ağaçlarının egzotizmi ve tatili çağrıştırması sebebiyle insanlardaki bu algıyı yönetmek için temel motif olarak Hindistan cevizi ağacı ön plana çıkarılmıştır.
İnce eleyip sık dokuyarak işlenmiş bu tesis peyzaj tasarımında bugün hangi noktada olduğumuzu gözler önüne sermektedir.
|
Günümüzde peyzaj tasarımını doğuran nedenler artarak devam etmektedir. Plansız kentleşme hem pragmatist manada insanın ihtiyaçlarına hitap edememekte hem kent yaşamında pek çok probleme sebep olmaktadır. Bunun yanında görsel olarak da insanlar planlama, mimarlık ve peyzaj mimarlığını bütünleştiren“ kentsel tasarım”, ülke planlama sisteminde yerini almalıdır. Ortak mekânlar sağlık, estetik, çevre ve güvenlik boyutları da gözetilerek tasarlanmalı, kent merkezleri başta olmak üzere, engelsiz yaya dolaşımı ve yeşil doku sürekliliği sağlanmalıdır. P
Kaynakça:
1) Coşgun, Serdar( 2013), Kentsel Tasarım Kapsamında Kentsel Peyzaj Tasarımı Ve Diyarbakır Karapınar Örneğinde İncelenmesi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yayımlanmış yüksek lisans tezi, Ankara.
2) Çelik, Deniz( 2004), Kentsel Peyzaj Kapsamında Tarihi Çevre Yenileme Çalışmalarının Peyzaj Mimarlığı Açısından Araştırılması: Beypazarı Örneği,, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yayımlanmış yüksek lisans tezi, Ankara.
3) Acar, Gülin( 2006), Alışveriş Merkezlerinde peyzaj tasarımı, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yayımlanmış yüksek lisans tezi, Ankara.
4) Yılmaz, T. Ve Çakcı I. 2009. Kentsel tasarım kapsamında kent meydanları, Konyaaltı
kent meydanı fikir projesi, Peyzaj Mimarlığı Dergisi, 2009-1, Ankara.
5) Demiralp, S. 2009. Kentsel miras, mekân kalitesi ve kentsel tasarım komisyonu raporu,
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı / Kentleşme Şurası, Ankara.
Derman, B., Derman D. T. 2002. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Liman
Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması- 2. ödül açıklama
raporu- mimari konsept, Ege Mimarlık Dergisi, 2001 / 4, 2002 / 1( 40-41. sayı), İzmir.
6) Botton, A. 2009. Mutluluğun mimarisi, Sel, s. 269-270-271. İstanbul.
|
|
Genel tasarımda, tesisin bir alanından başka bir alanına doğru yürürken ince, ustaca farklılıklar yaratılmıştır. Çağdaş ta- |