Perspective Perspective 28 | Page 23

bir ürün de satabiliyor . Ama aynı şekilde bulunduğumuz ofisin alt katında da üretim yapabiliyoruz . Yani açıkçası , bizde ürün tek bir noktadan çıkmaz , fikre göre , ihtiyaca göre ve insanların ulaşabilme imkânlarına göre üretim noktasına karar verilir .
P : Tasarımcılarınız nelerden ilham alır ? Tasarımlarınızı hitap ettiğiniz kitleye göre mi belirliyorsunuz ?
E . E : Tasarım için bir ürünü süslemek , insanların duygularına hitap etmek diyebiliriz . Bu konuda Avrupa ’ yı örnek alıyoruz . Uzakdoğu ’ da şu an için bir gelişme göremiyoruz açıkçası , bize hitap eden desen ve renkler yok . Çoğu zaman retro düşündüğümüz oluyor yani geçmişten de ilham alıyoruz . Dediğim gibi şu anlık daha çok Avrupai çizgiler gündemimizde . Hatta bunun için takip ettiklerimize Pinterest de dâhildir . Oradan daha modern çizgilere bakabiliyoruz . Aynı zamanda müşterilerimizin paylaşımlarıyla İnstagram ’ ı da dolaylı olarak kullanıyoruz diyebilirim . En son Buse Terim de güne , “ ilham perisi kavanozumuz ” ile başladığını paylaşmıştı . ( isterseniz fotoğrafını çekebilirsiniz ) Böylelikle sosyal medya da tasarımlarımızın gidişatını belirliyor . Mesela iskambil sehpa tasarımımız da çok güzel dönüşler aldı , çok k e z paylaşıldı . Genellikle tasarım kararlarında sosyal medyaya da ağırlık veriyoruz , daha çok takip ediyoruz ve bu şekilde gelişiyoruz . Ayrıca tasarımlarımızın uzun ömürlü olmasını tercih ediyoruz . Kullanılan malzemeye dikkat ediyoruz . Bunun için çeşitli oranlarda ölçümler var , fiyatta da çok uçulmaması gerekiyor . Ama kaliteden kısarak kısa ömürlü olmasını da istemeyiz ki bu da markanın prestijine zarar verir .
P : Mağaza konumlandırmalarınız hangi kriterlere göre belirleniyor ?
E . E : Türkiye ’ de şu an 35 noktada Bun Design var . Mağaza açarken alışveriş merkezi içerisindeki en hareketli noktaları tercih ediyoruz . Gençlere hitap ettiğimiz için onların yoğun olduğu bölgelerdeyiz .
Bizde ürün tek bir
noktadan çıkmaz , fikre
göre , ihtiyaca göre ve
insanların ulaşabilme
imkânlarına göre üretim
noktasına karar verilir .
Sürekli takip edilmesi gerektiğinden mağazaların
konumu ve işi kuran kişinin işin başında olması iki önemli kıstasımızdır . Buradaki ofisimizde olduğu gibi tüm mağaza tasarımlarımız standarttır . Mağaza haricinde stant olarak da bulunduğumuz yerler var .
P : Tasarımlarınız ihtiyaca yönelik mi ortaya çıkıyor ?
E . E : Fransa ’ da biliyorsunuz 16 . yüzyıldan itibaren tasarımcılığın ve endüstriyel tasarımın temelleri atıldı . Amerika ’ da gelişmeye devam eden tasarımcılık daha sonra Almanya ’ da Bauhause ’ a sıçrama yapt ı . H a t t a Bauhaus ’ ta tasarımın teknoloji ile birleştirilip günümüze kadar aktarılmasına öncülük edildi . 1960 ’ larda ise Amerika ’ nın yaşadığı yoğun savaş döneminde enteresan bir tasarım ekibi ortaya çıkar ve çeşitli malzemeleri kullanarak günümüze kadar uzanan endüstriyel tasarım ürünlerinin gelişimini başlatırlar . Buradan yola çıkarsak , ekonomik ve ergonomik tasarım ürünlerini onlar nasıl bizlere aktardıysa biz de belki de bu gelişimin parçası olup önümüzdeki nesillere aktaracağız . Kuruluşundan bu yana 15 . Yılını doldurmuş bir marka olarak biz de bu şekilde anılmak isteriz . Google analitik raporlarımıza baktığımızda insanlar hediyelik eşya olarak değil de Bun Design olarak arıyorlar . Bu konuda endüstriyel tasarımda markalaşma yolunda başarı sağladığımızı görüyoruz . Tasarım markasıyız ama bir yandan da hediyelik eşya sınıfında yer aldığımız için perakende ve toptan satış sektörlerinde hediyelik kısmında da yol alıyoruz . Bu alanda Türkiye ’ de Bun Design ilk sırada . Franchising taleplerini mağaza konumlandırma kıstaslarımıza göre değerlendiriyoruz . Üniversitelerden gelen talepler , sizlerden gelen geri dönüşlerle kendimizi değerlendiriyoruz . Her yıl 10 ’ a yakın stajyer alımı yapıyoruz . Güzel sanatlar ile
tam olarak aynı kulvarlarda olmasak da ilgi görmemiz , demek ki iyi şeyler yapabiliyoruz diye düşündürüyor .
P : Bun Design ’ ın yeni projeleri var mıdır ?
E . E : Sosyal medyaya önem vermeye başladık . Farklı fikirleri barındıran sosyal yapı olarak çeşitliliğe sahip bir ülkede yaşıyoruz . Bunun yanı sıra ticarete önem veriyoruz , ben de bu yüzden projenin başındayım . Mümkün mertebe e-ticaret yolunda , çalışmalarımızı daha da geliştirerek , büyüterek farklı konseptlerde , yine Avrupa ’ yı takip ederek çalışmalarımızı devam ettireceğiz . Şu an Bun Design ’ da ergonomik bakış açısı hâkim . Zamanla biz de değişiyoruz . Alım gücünün düştüğünü görünce , ekonomiklik devreye giriyor . Bazı zamanlarda Bun Design ’ ın biraz daha ekonomik olması gerekiyor ki her kitleye hitap etmeye devam edelim . Her eve mutlaka girmeliyiz demiyoruz ama sosyal bir yapıyız , genç beyinlerden oluşuyoruz ve hitap ettiğimiz kitle 16-35 yaş aralığı ve özellikle kadınlar . Bu kitlenin ihtiyaçlarına göre fikir üretir , tasarlar ve üretime geçeriz ya da hazırı varsa getiririz . Ancak hazır gelen hiçbir şey bizde direkt sergilenmez tekrar üzerinde çalışılır , mutlaka bizim tasarımımız , ruhumuz ve rengimiz katılır ardından o şekilde piyasaya sürülür .
P : Telaffuz genelde karıştırılıyor . Doğru okunuş Ban ( design ) mı Bun ( design ) mu ?
E . E : Sizce hangisini diyelim ?
P : İlk olarak Budun Design olarak kurulmuş sanırım ?
E . E : Evet bahsettiğim gibi proje Hasip Özbudun ’ un sahip olduğu Budun Company ’ den çıkıyor . İlk olarak adımız Budun Design ’ ken Bun ( bun ) Design ’ a dönüşüyor . Bu seneden itibaren de Bun ( ban ) Design demeye başladık . Bazen biz de karıştırıyoruz haliyle . Ama telaffuz olarak doğru şekilde okumuş oluyoruz son değişiklikle birlikte . Kendim de test yaptım bu konuda , nerede çalıştığım sorulduğunda Bun ( bun ) Design dediğimde ‘ haa bun ( ban ) design ‘ tepkilerini alıyorum çoktandır . Şu an kullanmamız gereken okunuş bu şekilde , altını çizelim .
P : Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz . P
21