D
Dosya
Otosansür veya Kişiliğini Yok Sayma
Sansürün yararlılığı ya da manipülatif etkisi üzerinde durmayacağım. Bunun bir öneminin olduğunu düşünmüyorum çünkü ikisi de kendi içinde doğrulanabilir.
Berat Erbaş berbas @ gsuik. co
42
S
ansür kısmen yararlıdır çünkü küçük bir çocuğun ailesinin izlediği haberlerde sayısız kere tecavüz edilip ardından sayısız kere bıçaklanmış olan bir kadının ölü bedenini görmesi, zihinsel gelişimi için doğru değildir. Aynı zamanda manipülatiftir çünkü oyla gelmiş hiçbir hükümetin onu seçen halka canının istediğini gösterip istemediğini göstermeme gibi bir lüksü yoktur. Eğer seçilenler halkın iradesini ciddiye alıyorlarsa böyle bir davranış zaten tezatlık yaratır.
Bazı insanlar hissettiklerini söyleyemez mesela. Sevdiklerini söyleyemezler. Engellerler kendilerini, korkarlar doğurabileceği sonuçlardan ya da – sanki sevgi utanılacak bir şeymiş gibi – utanırlar.
Bunlar bir kenara, bana kalırsa asıl konuşmamız gereken şey teorik ve ideal olarak sansür konulamayan düşüncelere insanın kendisinin koyduğu sansürdür. Bu, aynı zamanda insanın en büyük düşmanıdır.
Bazı insanlar birtakım şeyler benimserler( bu bir ideoloji, bir din veya mantıkla incelenmezse kısıtlayıcı olabilecek herhangi bir şey olabilir). Bu çerçevede benimsenen her ne ise düşünceleri etkileme özelliğine sahiptir ve bu da onu kısıtlar.
Bazı insanlar“ kafalarındaki ahlak algısıyla alakalı olsa gerek” gerçekten düşündükleri şeyleri karşılarındakine söyleyemezler. Kabul edilmeme korkusu onların zihnine işler, sadece herkes gibi olmak isterler. Onlara verilen‘ iyi’ kriterlerinin içine girerek benliklerini artlarında yok sayarlar.
Bazı insanlar hissettiklerini söyleyemez mesela. Sevdiklerini söyleyemezler. Engellerler kendilerini, korkarlar doğurabileceği sonuçlardan ya da“ sanki sevgi utanılacak bir şeymiş gibi” utanırlar.
“ Bütün dünya bir sahnedir …
Ve bütün erkekler ve kadınlar sadece birer oyuncu …
Girerler ve çıkarlar.
Bir kişi birçok rolü oynar.” demiş insanın yedi çağını anlatan şair.
İnsan üç maskeli bir varlık olarak tasvir edilebilir. İlki; herkesin içinde taktığı, en ihtişamlı, en görkemli en süslü olan maskedir. Bu maske olunmayan ama olunmak isteneni simgeler, yani yalan olanı. İkinci maske insanın kendine yakın buldukları arasında taktığıdır; belki