PC Inspiration FJ no 3 2021 | Page 12

Ett hållbart fokus !

Vi har träffat Anni Sandgren som arbetar som CSR och hållbarhetsansvarig på New Wave Group . Anni arbetar övergripande med hållbarhetsfrågor inom koncernen , men vi tänkte gå in lite närmare på Cottover och de tredjepartscertifieringar som är det varumärkets kännetecken .
Vad roligt att du vill berätta lite mer för oss om det arbete du gör för koncernen , hur fungerar det i allmänhet och för Cottover i synnerhet ? - Ansvaret för det operativa arbetet ligger på respektive bolag , men det är jag som samordnar det övergripande arbetet och strategierna och fungerar som ett bollplank till bolagen och framförallt som en länk mellan bolagen och våra inköpskontor i Asien , där vi också har egen personal som arbetar heltid med de här frågorna . När det gäller Cottover så är det vårt flaggskepp när det gäller dessa frågor och hur vi valt oss att ta oss an några av de största hållbarhetsutmaningarna inom textilindustrin . Och framförallt lyfta fördelarna med att välja tredjepartscertifierade kläder , dvs att hållbarhetskraven granskas av en oberoende part som verifierar att kraven som ställs uppfylls .
Hur är grundtankarna för Cottover ? När drog allt igång ? - Cottover lanserades 2015 tillsammans med Textilgrossisten Hefa . Målet var att skapa plagg med så låg miljöpåverkan som möjligt och full spårbarhet hela vägen bakåt i leverantörskedjan . Bomullen är därför ekologiskt odlad utan kemiska bekämpningsmedel och har samtidigt bidragit till en bättre social och ekonomisk situation för odlarna genom Fairtrade . Den polyester som används är återvunnen från gamla PET-flaskor och hela kollektionen är Svanenmärkt vilket bland annat innebär att vi klarar de tuffaste kemikaliekraven på marknaden . Dessutom har plaggen blivit kvalitetstestade av oberoende part för att klara Svanens krav på kvalitet .
Många tycker att det är lite av en djungel med alla dessa miljömärkningar , hur ser du på det ? - Som ni vet florerar det en uppsjö av märkningar och certifieringar av så kalllade hållbara och miljömärkta produkter . Det är ofta svårt att veta vad de innebär samtidigt som inflationen av symboler och märkningar urvattnar de certifieringar som gör detta seriöst och professionellt . I grunden är ju certifieringar – eller snarare tredjepartscertifieringar - ett sätt att erbjuda trovärdig vägledning för både tillverkare och konsument genom sina märkningar . Varje certifiering sätter sin stämpel , sin garanti , på att produkten möter satta kriterier . Dessutom adderar de värde till produkten och signalerar att ett inbyggt ansvarstagande – vilket kunderna i allt större utstäckning vill ha idag . Och just på grund av att de adderar värde och att de kan vara en konkurrensfördel , så är de desvärre många företag som tar fram egna certifieringar och logotyper som på olika sätt ska signalera ett mer hållbart val . Problemet med dessa är dock att det är svårt för kunderna och konsumenterna att faktiskt kunna granska vad det är för kriterier som produkterna faktiskt uppfyller .
Hur sticker Cottover ut där jämfört med andra tycker du ? - När vi tog fram Cottover för att bemöta utmaningar i hela leverantörskedjan var det därför mycket vikitgt för oss att luta oss mot just erkända tredjepartscertifieringar , för att skapa en trygghet både för oss och våra kunder . Det var också väldigt viktigt att välja certifieringar som täcker hela produktionskedjan . En vanlig missuppfattning är att bara produkten har EN typ av certifiering , så är den hållbar . Men olika certifieringar täcker ju olika områden och i vissa fall kanske bara en liten del av produktionskedjan .
Kan du ge oss en snabb inblick i de olika certifieringarna Cottover har och vad de står för ? - Om vi börjar med exemplet Fairtrade så är detta framförallt en social standard som certifierar själva bomullen i plaggen och bekämpar fattigdom genom rättvis handel . Men det säger egentligen ingenting om produkten är ekologisk eller om resterade steg i tillvekningen , som arbetsvillkor i fabriken som tillverkar kläderna eller vilka kemikalier som används vid infärgningen . För att säkerställa övriga delar så behöver man titta efter ytterligare märkningar . Där är Svanen och GOTS två mer heltäckande certifieringa med ett livscykelperspektiv . De är ganska lika , men med två huvudsakliga skillnader : GOTS måste bestå av minst 70 % ekologisk bomull , medans Svanen kan användas på flera olika typer av produkter . Svanen har även mycket tuffare kemikalie- och kvalitetskrav . Sen har vi även Oeko Tex som garantera att just slutprodukten inte innehåller skadliga kemikalier ( säger alltså ingenting om vilka processkemikalier som har används längst med produktionsprocessen ).
Mycket bra sammanfattat Anni , jag tror vi börjar hänga med ! Vill du tillägga något ? - Kort summerat , min rekommendation kring certifieringar är att luta et mot erkända tredjepartscertifieringar . Och om man utan specifika certifieringar vill kommunicara en aspekt som ekologisk bomull ellet återvunnen polyster – håll er till just den faktan och undvik att prata i bredare termer som att det är en ” hållbar produkt ” eller ” hållbart val ”. För som sagt , även om just bomullen är ekologisk , vilket i sig är bra , så säger det ingenting om de övriga stegen i produktens livscykel . Därmed kan det rentav uppfattas som greenwashing att påstå att produkten skulle vara hållbar rakt igenom . Till sist vill jag bara önska er lycka till på just er hållbarhetsresa ! Kom ihåg att vara ödmjuk inför uppgiften och tänk på att både ni som företag och du som privatperson röstar med din plånbok på de verksamheter ni tycker gör ett bra jobb och på och affärsmodeller som ni vill ska vara framgångsrika i framtiden .
Berättat för Åsa Simonsson / Tg-h
12 - Profile Centers - The Power Of Profile